Για τις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερων

Οι εκτεταμένες βίαιες κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών με αφορμή τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, εκφράζουν το γενικότερο αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η νεολαία και γενικότερα η ελληνική κοινωνία σήμερα. Μια νεολαία που αντιμετωπίζει την ανασφάλεια για το αύριο. Μια νεολαία που βιώνει την καταπίεση, την τυποποίηση, και την εντατικοποίηση στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο και στην καθημερινή ζωή και που αργότερα θα αντιμετωπίσει είτε την ανεργία είτε την υποαπασχόληση. Μιας γενιάς που όχι άδικα ονομάστηκε των 700 ευρώ (το πολύ). Τέλος μιας νεολαίας, που δεν της δίνεται παρά μόνο η ψευδαίσθηση, ότι έχει πολλές επιλογές. Οι νέοι οργίζονται γιατί ξέρουν ότι δεν έχουν ή δε θα έχουν τη δυνατότητα μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης. Οργίζονται γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν ελεύθερα.

Η Παγκόσμια χρηματιστηριακή κρίση ήταν το κερασάκι στην τούρτα της οικονομικής, κοινωνικής και θεσμικής κρίσης που ζούμε. Η αντίδραση είναι πιθανό να εκδηλωνόταν με αντίστοιχη ένταση, με οποιαδήποτε κυβέρνηση, από αυτές τουλάχιστον, που προωθούν το σημερινό μοντέλο, απάνθρωπης ανάπτυξης του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού. Αυτό όμως δε δικαιολογεί καθόλου, την ανεύθυνη και αλαζονική συμπεριφορά της τωρινής κυβέρνησης, που επαναλήφθηκε για μια ακόμα φορά, μετά από μια σειρά σκάνδαλα. Από τις φωτιές του 2007 μέχρι το Βατοπέδι, η κυβέρνηση συγκαλύπτει, δικαιολογεί και παραπλανά. Δε δικαιολογείται επίσης, το εγκληματικό βόλεμα των «δικών τους παιδιών» σε ένοπλες θέσεις εργασίας.

Οι Νέοι Πράσινοι
  • Αρνούμαστε τη βία, ταυτόχρονα κατανοούμε το ξέσπασμα οργής αλλά αναζητούμε τρόπους κατάλληλους για ανατροπή της κουλτούρας της βίας και για ενδυνάμωση της δημοκρατίας και της δημοκρατικής κουλτούρας.
  • Καταδικάζουμε το δημαγωγικό τρόπο, με τον οποίο παρουσιάζεται η κρίση από την Κυβέρνηση και τα ΜΜΕ.
  • Ζητάμε από την κυβέρνηση να παραιτηθεί.
  • Ζητάμε τον άμεσο αφοπλισμό της αστυνομίας.
  • Καλούμε την κοινωνία να αναρωτηθεί για τις ευθύνες της.

Καλούμε νέους και μεγαλύτερους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μαζικά με μη βίαιους τρόπους κοινωνικής ανυπακοής. Ζητάμε οι κινητοποιήσεις να κάνουν το ποιοτικό άλμα και να θέσουν συγκεκριμένα αιτήματα, για το σύνολο των προβλημάτων της κοινωνίας. Καλούμε τους νέους στις κινητοποιήσεις τους, να αυτo-οργανωθούν, προωθώντας από τώρα το παράδειγμα για την κοινωνία της συνεργασίας, που θέλουμε, κόντρα στην κοινωνία του ανταγωνισμού που ζούμε.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Νέων Πράσινων

3 σχόλια:

matinang είπε...

διαφωνώ σε ενα σημείο. Οχι αφοπλισμο. Σωστη, πολυετη εκπαιδευση, καθως και δικαίωμα οπλοκατοχης μόνο για όσους είναι ψυχικά υγιείς και δεν εχουν ούτε το ελαχιστο παραπτωμα στο ''βιογραφικο'' τους.

Μουσικό Σχολείο Βέροιας είπε...

Εγώ θα συμφωνήσω σε όλα! Θα είμαι στο πλάι σας... Με οργή και πένθος.

e_lin0_or είπε...

Προσδιορίστε μας όμως λίγο σαφέστερα σε ποιές πρακτικές βίας αντιτίθεστε...κ επίσης πόθεν εκπορευόμενης...και πώς εκδηλώνετε την αντίθεσή σας μη λέκτικοποιημένα αλλά επί του πρακτέου?