Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας των Ευρωπαίων Νέων Πράσινων (F.Y.E.G.) για τη Διεθνή Ημέρα των Μεταναστών



Καθημερινά, ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων εγκαταλείπουν το οικείο περιβάλλον τους προκειμένου να βρουν έναν άλλο τόπο για να ζήσουν. Οι αιτίες της μετανάστευσης είναι το ίδιο σύνθετες όσο και η ανθρώπινη φύση. Κάποιοι άνθρωποι αναγκάζονται να μετακινηθούν εξ αιτίας πολιτικών διώξεων, άλλοι για να ξεφύγουν από εμφύλιο πόλεμο ή από τη βία των κρατικών αρχών και άλλοι για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή, όπου θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους ειρηνικά και να εκφράσουν ελεύθερα τις ιδέες και τις απόψεις τους. Υπάρχουν τέλος και άλλοι άνθρωποι που επιθυμούν να επιλέξουν ένα νέο μέρος για να ζήσουν ελεύθεροι από περιορισμούς και καθήκοντα, απλά γιατί τους αρέσει να κατοικούν στο μέρος αυτό. Το δικαίωμα να εγκαταλείπει κανείς τον τόπο κατοικίας του και να εγκαθίσταται κάπου αλλού αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Η μετανάστευση δεν είναι έγκλημα και οι μετανάστες δεν είναι εγκληματίες!

Αντί, ωστόσο, να υποδέχονται ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη και να εκτιμούν την κινητικότητα η οποία συμβάλλει στον πολιτισμικό και γλωσσικό πλουραλισμό, οι Ευρωπαϊκές κοινωνίες φτάνουν στο σημείο να δαιμονοποιούν τους μετανάστες και να τους αποκλείουν στρατηγικά από την κοινωνική και πολιτική συμμετοχή. Τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι οχυρωμένα μέσω φορέων όπως η FRONTEX και εσωτερικά, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός αυξάνονται ειδικά σε μέρη όπου οι κυβερνήσεις θεσπίζουν μέτρα καταναγκασμού και θέτουν σημαντικά εμπόδια για τη συνοχή των κοινωνιών και τη συμβίωση.

Στις 18 Δεκεμβρίου 1990, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τη Διεθνή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Μεταναστών Εργατών και των Μελών των Οικογενειών τους και το 2000 αποφάσισε να ανακηρύξει την 18η Δεκεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα των Μεταναστών, λαμβάνοντας υπόψη τον μεγάλο και αυξανόμενο αριθμό μεταναστών στον κόσμο.

Σήμερα, 18 Δεκεμβρίου 2011, εμείς, η Ομοσπονδία των Νέων Ευρωπαίων Πράσινων (F.Y.E.G.) θέλουμε να υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας, στους φίλους μας, στις οικογένειες μας, στα Μ.Μ.Ε. και στους πολιτικούς ότι δεν έχουμε καμιά νομιμοποίηση να μεταχειριζόμαστε τους μετανάστες με τον τρόπο που τους μεταχειριζόμαστε σήμερα! Πρέπει να θέσουμε τέρμα στις πρακτικές των διακρίσεων και να προσεγγίσουμε ο ένας τον άλλο παντού, με αμοιβαίο σεβασμό και επίγνωση της ισότητας όλων των ανθρώπινων όντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: