Είμαστε όλοι Έλληνες και Ευρωπαίοι.



Πρόσκληση για δράση των ευρωπαίων πολιτών για την Ελλάδα και την Ευρώπη το Σάββατο 9 Ιουνίου 2012.

από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Νέων Πράσινων

Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη.
Ως πολίτες της Ευρώπης που δραστηριοποιούνται στην προοδευτική πολιτική και κοινωνικά κινήματα, απορρίπτουμε την επιλογή της εγκατάλειψης τη δημοκρατίας και της συμμετοχής του λαού στις αποφάσεις που τους αφορούν, προκειμένου να «καθησυχαστούν οι αγορές». Εκφράζουμε την αλληλεγγύη με εκείνους που, στην Ελλάδα όπως και σε πολλές άλλες χώρες, κοιτάζουν το μέλλον με αγωνία και αισθάνονται αβοήθητοι μπροστά σε μια κρίση που μοιάζει αδύνατο να ξεπεραστεί. Εμείς όμως αισθανόμαστε ότι είναι δυνατό να ακολουθηθεί ένας δρόμος της ευρωπαϊκής συνοχής και αλληλεγγύης και, ταυτόχρονα, να βρεθεί μια εφικτή διαδρομή από την κρίση, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι η "Grexit" θα σώσει το ευρώ και την ΕΕ - το ίδιο ισχύει και για τις δρακόντειες και αδιάκριτες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, όπου οι επενδύσεις, οι κοινωνικές δαπάνες και η σπάταλη κακοδιαχείριση τίθενται στο ίδιο επίπεδο, με καταστροφικές συνέπειες για τις ζωές εκατομμυρίων Ευρωπαίων και τις προοπτικές τους για το μέλλον.
Ο φόβος για το μέλλον πρέπει να αντικατασταθεί από τη συνοχή και τη διακρατική δημοκρατία. Οι Έλληνες είναι τα πρώτα θύματα της κακής διακυβέρνησης, τη διαφθορά πολλών πολιτικών και οικονομικών παραγόντων, καθώς και την έλλειψη μιας πραγματικής ευρωπαϊκής κυβέρνησης.
Αλλά για να διορθωθεί αυτή η δραματική δίνη, η ΕΕ πρέπει να διαδραματίσει ένα διαφορετικό μέρος από εκείνο που μέχρι τώρα διαδραματίσει το δίδυμο Merkozy, το ΔΝΤ και την Επιτροπή. Η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει αν θα σαμποτάρει τον εαυτό της και θα επιστρέψει στις παλιές κακές εποχές όλων εναντίον όλων, ή θα επανενεργοποιήσει το σχέδιο της ομοσπονδιακής Ένωσης. Η πρώτη απαίτηση θα είναι μια ευρωπαϊκή δημοκρατική κυβέρνηση που θα λογοδοτεί στο Κοινοβούλιο, προικισμένο με έναν προϋπολογισμός επαρκή για τις φιλοδοξίες του, και οπότε σε θέση να εκδώσει ευρωομόλογα.
Το πρώτο και αποφασιστικό κριτήριο είναι το τι θα γίνει για την Ελλάδα και μαζί της στις παραμονές των εκλογών της 17 Ιουνίου. Επίσης, εναπόκειται στην ΕΕ και τα κράτη μέλη για να επιτευχθεί μια θετική νότα, τώρα.
Αυτό που διακυβεύεται τώρα είναι η μοίρα του μνημονίου που υπεγράφη από την ελληνική κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΔΝΤ. Είμαστε σίγουροι ότι η επιβολή του Μνημονίου απλά, όπως είναι και εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, είναι απαράδεκτη και αντιπαραγωγική.
Καλούμε, συνεπώς, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα σε πρώτη φάση να:
1. Ανοίξει ξανά η συζήτηση για τα πιο κοινωνικά επιζήμια μέρη του ίδιου του Μνημονίου
2. Επανεξέταση των προθεσμιών για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες όμως δεν μπορούν να συνεχίζουν να κατεδαφίζουν το κοινωνικό κράτος και την ίδια στιγμή να αφήνουν τις στρατιωτικές δαπάνες ή τα προνόμια της Εκκλησίας ανέγγιχτα, ή αδυνατούν να διανέμουν ομοιόμορφα το κόστος τους.
3. Έναρξη ενός σχεδίου οικονομικής και χρηματοδοτικής βοήθειας για την Ελλάδα τώρα και όχι για τα συνήθη έργα μαμούθ των μεγάλων υποδομών, οι οποίες δεσμεύονται σε αποτυχία, αλλά για ένα Πράσινο New Deal επικεντρωμένο στη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και την οικολογική μετατροπή της Ελλάδας, όπως καθώς και σε μια σκληρή μάχη κατά της διαφθοράς και την αποτελεσματική χρήση των ευρωπαϊκών ταμείων. Φυσικά απαιτούνται ευρωπαϊκές εγγυήσεις, έτσι ώστε να παγώσουν όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα, και μια ισχυρή στήριξη εκ μέρους της ΕΕ ώστε να ληφθούν αναλυτικές πληροφορίες για τις ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία και σε άλλες χώρες.
Αλλά η "σωτηρία" της Ελλάδας δεν είναι αρκετή. Το όλο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σήμερα σε κίνδυνο, στραγγαλίστηκε από  την ιδεολογία της αγοράς, την ιδιοτέλεια των εθνικών κυβερνήσεων, και την ψευδαίσθηση ότι η εμπιστοσύνη μπορεί να επανακτηθεί από το τράβηγμα προς τα κάτω του κοινωνικού κράτους και τη εγκαθίδρυση των συνόρων ξανά. Αυτή η συνταγή, που έχει επιβληθεί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης, δεν θα λειτουργήσει.
Για την επίλυση της κρίσης πρέπει να κάνουμε δύο παράλληλες δράσεις:
Η πρώτη είναι να ξεπεραστεί η κατασταλτική λογική του φορολογικού συμφώνου σταθερότητας και να προκαταληφθεί με τη δρομολόγηση μιας σειράς νέων μέτρων σχετικά με την πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να αναπροσανατολίσει τους πόρους προς την κατεύθυνση ενός ευρωπαϊκού σχεδίου κοινωνικής και οικολογικής βιώσιμης ανάπτυξης - αυτά τα μέτρα θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν μέσω του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, το φόρο άνθρακα, και τα ομόλογα έργων.
Το δεύτερο είναι να κάνουμε ειρήνη με τη δημοκρατία και να οργανωθεί μια εκστρατεία εν όψει των ευρωπαϊκών εκλογών το 2014 για μια Συντακτική Συνέλευση, της οποίας έργο θα είναι να συντάξει ένα ομοσπονδιακό Σύνταγμα που θα υποβληθεί στους ευρωπαίους πολίτες για την έγκριση σε πανευρωπαϊκό
δημοψήφισμα.
Δεν μπορούμε να αφήσουμε την ευθύνη μόνο στις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να ξαναπάρει την πρωτοβουλία, να ξεκινήσει μια αναγκαία δημόσια συζήτηση γύρω από θετικές προτάσεις νέων μέτρων για να χειριστεί την κρίση, και να ξεκινήσει μια νέα συνταγματική διαδικασία.
Είναι καιρός να δράσουμε. Δεν υπάρχει περισσότερος χρόνος για χάσιμο.



31 Μαΐου, 2012



Ενωθείτε στην έκκληση για δράση των ευρωπαίων πολιτών και για την Ελλάδα
Ευρώπη στις 9 Ιουνίου 2012
Οργανώστε μια εκδήλωση (flash mob, sit-ότι, κλπ.) στην πόλη σας.
Στείλτε e-mail στο: genova@mfe.it, κιν:. +39.347.0359693
Facebook: We are all Greeks and Europeans


Δεν υπάρχουν σχόλια: