3o Διεθνές Συνέδριο για την Αποανάπτυξη




Στις 19-23 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε το 3ο διεθνές συνέδριο για την από-ανάπτυξη στην Βενετία και οι Νέοι Πράσινοι ήταν εκεί. Είχαν προηγηθεί αυτά της Βαρκελώνης, το 2010 και το πρώτο, αυτό του Παρισιού τον Απρίλη 2010 που είχε καταλήξει στην διακήρυξη της από-ανάπτυξης .
Το συνέδριο έδωσε έμφαση σε συζητήσεις με ευρεία συμμετοχικότητα σε μια προσπάθεια να “παντρέψει” αρμονικά και ισορροπημένα την επιστημονική σκέψη και έρευνα, την πολιτική, κοινωνική και κινηματική στράτευση, την καλλιτεχνική έκφραση και την παρουσίαση καλών πρακτικών.
Σε διάστημα πέντε ημερών οι περίπου 900 σύνεδροι συμμετείχαν σε 61 εργαστήρια, παρουσιάσεις , 11 ολομελειακές συζητήσεις, προβολές ντοκυμαντέρ, παρουσιάσεις βιβλίων, συναυλίες, ενώ είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν μια μόνιμη υπαίθρια έκθεση για «ένα άλλο μέλλον»(altrofuturo) με προϊόντα δίκαιου εμπορίου και πληροφοριακό υλικό από κοινωνικά κινήματα και ΜΚΟ.
Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν σε αυτό το συνέδριο ήταν:
- τα κοινά/συλλογικά αγαθά: η μετάβαση σε μία βιώσιμη και δίκαια μορφή ιδιοκτησίας, διαχείρισης, προστασίας, κοινής χρήσης και απόλαυσης των αγαθών και των πόρων.
- η απασχόληση: η μετάβαση σε δίκαια και δημιουργικά μοντέλα παραγωγής, εργασίας , περίθαλψης, κοινωνικής ασφάλειας και πρόνοιας, πέρα από την λογική της ανασφάλειας και της κρίσης του συστήματος πρόνοιας
- η δημοκρατία: αποανάπτυξη και μετάβαση του δημοκρατικού συντάγματος σε ένα μοντέλο πιο συμμετοχικό, αποκεντρωμένο, οικολογικό και διαγενεακά δίκαιο.
- η αλλαγή του διατροφικού μοντέλου, τοπικά διατροφικά συστήματα, αεικαλλιέργειες, γεωργική ανεξαρτησία των χωρών του τρίτου κόσμου.
Η από-ανάπτυξη παραμένει σχετικά άγνωστος όρος στην Ελληνική κοινωνία και στον κυρίαρχο πολιτικό και οικονομικό λόγο και συχνά συγχέεται λανθασμένα με την ύφεση που ζούμε. Έχει όμως κερδίσει το ενδιαφέρον όλο και περισσοτέρων όπως αποδεικνύουν οι αυξανόμενες σχετικές εκδόσεις, άρθρα και η ανέλπιστα μεγάλη συμμετοχή που είχε η ομιλία ενός από τους πατεράδες της Από-αποανάπτυξης- του Serge Latouche στην Ελλάδα πριν ενάμιση χρόνο. Ενδεικτικό αυτής της ‘ανάπτυξης’ του κινήματος της από-ανάπτυξης στην Ελλάδα είναι και η ισχυρή παρουσία των Ελλήνων- ξεπέρασαν τους 20 εξ άλλου πολυμελής ήταν και η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων και Νέων Πράσινων.
Λίγα λόγια για την αποανάπτυξη : παιδί της κριτικής στη μαζική κοινωνία και στον βιομηχανοποιημένο καπιταλισμό των πρώτων θεωρητικών της πολιτικής και κοινωνικής οικολογίας (Georgescu-Roegen, Gorz, Illich, Morin, Boukchin, Καστοριάδης) που είδαν νωρίς τα όρια της ανάπτυξης μια κοινωνίας που μετρά την ευημερία με αριθμούς, τόνους παραγωγής και δείκτες του ΑΕΠ και του χρηματιστηρίου, μιλάει για μια μετάβαση σε μια κοινωνία μία κοινωνία περισσότερο βιώσιμη, ανθρώπινη , δίκαιη και οικολογική με στόχο την ευημερία, την καλύτερη ποιότητα ζωής, το ευ-ζήν, τα οποία δεν είναι μετρήσιμα σε ΑΕΠ.
Ο όρος έρχεται να αντιπαρατεθεί στην καταστροφή ανθρώπινων και φυσικών πόρων, στην κλιματική αλλαγή, στην ανεργία, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση που προκαλείται στο όνομα της ανάπτυξης και που μας οδηγεί σε μια συνεχή ύφεση. Παράλληλα έρχεται να υπενθυμίσει τις αντιφάσεις και στους περιορισμούς που βασίζεται η βιώσιμη, αειφόρος, πράσινη ανάπτυξη.
Η από-ανάπτυξη αναζητά μια κοινωνία όπου το χρήμα δεν είναι το πρωτεύον. Μία κοινωνία με εντελώς διαφορετικούς ρυθμούς. Μπορεί κάποιος να το καταλάβει από το σύμβολό της εξάλλου, που είναι το σαλιγκάρι.. και το μότο της «Πάμε μακριά γιατί πάμε αργά!»
Τα βασικά της αιτήματα είναι η απεξάρτηση από το πετρέλαιο και τα ορυκτά καύσιμα, η ενεργειακή αυτονομία με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η τοπική παραγωγή με έμφαση στην αποχημικοποίηση των καλλιεργειών, η επανατοπικοποίηση-αποκέντρωση, η συμμετοχική δημοκρατία, μια εργασία διαφορετικού τύπου, λιγότερο άκαμπτη και με λιγότερες ώρες εργασίας, και περισσότερο χρόνο για τις ανθρώπινες σχέσεις.
Το κίνημα της από-ανάπτυξης επιδιώκει την διάδοση δραστηριοτήτων που συμβάλουν στην πρακτική υλοποίηση των στόχων που βάζει, τοπικά εναλλακτικά νομίσματα, το αλληλέγγυο και ηθικό εμπόριο, οι αστικοί λαχανόκηποι, οι εργασιακές κολλεκτίβες, οι συνελεύσεις γειτονιών, τα κοινωνικά ιατρεία-φροντιστήρια, τα χαριστικά παζάρια κα. Δραστηριότητες που γίνονται όλο και πιο συχνές στην Ελλάδα και που θα παρουσιαστούν στο πρώτο φεστιβάλ αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας που θα γίνει στο πνευματικό κέντρο Ελληνικού στις 19-20-21 Οκτωβρίου στα πλαίσια του οποίου θα γίνει και συνάντηση/εργαστήριο για την Από-ανάπτυξη.
Τα επόμενα βήματα είναι δικά μας και ακόμη μπροστά μας για να κάνουμε τις ευτοπίες μας πραγματικότητα και να συνεργαστούμε για έναν άλλο κόσμο. Από εμάς εξαρτάται..









Δεν υπάρχουν σχόλια: