9ο Συνέδριο Οικολόγων Πράσινων- Μαζί για μία νέα αρχή..


Οι Νέοι Πράσινοι συντροφεύουν τους Οικολόγους-Πράσινους για κάτι παραπάνω από τέσσερα χρόνια. Ιδρύθηκαν το 2008, ως μια προσπάθεια να αρθρωθεί ένας άλλος πολιτικός λόγος στο χώρο της Νεολαίας, ο λόγος της πολιτικής Οικολογίας ως ολοκληρωμένης πολιτικής πρότασης που διαφέρει ουσιαστικά από όσους μετράνε την ανθρώπινη ευτυχία με δείκτες του ΑΕΠ ή με δείκτες εξαμηνιαίας παραγωγής χάλυβα, πέρα δηλαδή από τον καπιταλισμό και τον στείρο κρατισμό. Η δομή μας είναι ξεκάθαρα αμεσοδημοκρατική, σύμφυτη με τις προσπάθειές μας για την ισχυροποίηση των δημοκρατικών θεσμών και την άμεση δημοκρατία. Στη συλλογικότητα ενθαρρύνεται η ανάληψη ατομικών πρωτοβουλιών από όλα τα μέλη, ενώ η συνεργασία μεταξύ μας γίνεται σε υψηλότατο επίπεδο.

 Ως ομάδα πιστεύουμε πολύ στο άνοιγμα στην κοινωνία, ακόμα και σε μη μέλη του κόμματος, και αγωνιζόμαστε -ο καθένας από το χώρο δράσης του- για να κάνουμε τη ζωή μας βιώσιμη εδώ και τώρα, χωρίς Μεσσίες αλλά με την ανάληψη πρωτοβουλιών από το κάθε άτομο ξεχωριστά. Βασική αρχή που μας συντροφεύει είναι η αλλαγή του καθενός από μας προσωπικά παράλληλα με την αλλαγή των πολιτικών, ενώ η αλληλεγγύη προς τους αδύναμους κοινωνικά βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής μας σκέψης.

 Τα μέλη μας συμμετέχουν ενεργά σε αστικούς κήπους, ελεύθερους κοινωνικούς χώρους, αυτοδιαχειριζόμενα στέκια και αγρούς, εργαστήρια παραγωγής προϊόντων, στα διάφορα νεανικά φεστιβάλ (αντιαπαγορευτικό, υπερηφάνειας, γυμνή ποδηλατοδρομία), στα κοινωνικά κινήματα (κατά των εξορύξεων χρυσού και της ιδιωτικοποίησης του νερού), καθώς και σε όλες τις προσπάθειες κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Παράλληλα, από το 2009 συμμετέχουμε στο ευρωπαϊκό όργανο Νέων Πράσινων, τη FYEG, στις ομάδες δημοκρατίας, οικονομίας και δικαιωμάτων. Η ευρωπαϊκή εμπειρία μας μάς βοήθησε πολύ σε θέματα οργάνωσης, λειτουργίας και επικοινωνίας των θέσεών μας προς την κοινωνία, αλλά και ισχυροποίησε τον ευρωπαϊκό μας προσανατολισμό.

 Το Νοέμβριο του 2010 διοργανώσαμε στη Θεσσαλονίκη σεμινάριο για την πράσινη οικονομία, ενώ πρόσφατα η Μαρία Πετεινάκη μάς εκπροσώπησε στο συνέδριο των Γερμανών Πράσινων. Οι ευρωπαίοι Πράσινοι δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική κρίση κι εμείς τους μεταφέρουμε πληροφορίες για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της ελληνικής νεολαίας και τον αυξανόμενο εκφασισμό της κοινωνίας μας. Μαζί προσπαθούμε να βρούμε λύσεις και να δείξουμε έμπρακτα πως η Ευρώπη των λαών και της αλληλεγγύης δεν είναι μόνο ένα ωραίο σύνθημα, αλλά μια ουσιαστική εναλλακτική προοπτική. Η άλλη Ευρώπη, κόντρα στη σημερινή που έχει ταυτιστεί με τη λιτότητα και τον αυταρχισμό, είναι εφικτή. Εκδηλώθηκε με τα κινήματα συμπαράστασης ''Είμαστε όλοι Έλληνες-Είμαστε όλοι Ευρωπαίοι'', στα οποία οι Νέοι Πράσινοι πρωτοστατήσαμε.

 Οι Νέοι Πράσινοι τοποθετούμαστε συχνά για τα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα, εκφράζοντας αντιπροτάσεις για τις ισχύουσες αδιέξοδες πολιτικές και προειδοποιώντας τους συμπολίτες μας πως δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να ζούμε εις βάρος των επόμενων γενεών. Παράλληλα, στεκόμαστε στις επετείους των κοινωνικών εξεγέρσεων και εξετάζουμε τι αποτύπωμα άφησαν στη νεολαία. Ενδεικτικά, τον τελευταίο καιρό αναφερθήκαμε σε ζητήματα θρησκευτικού φανατισμού, αποανάπτυξης, μη βίας, κρατικής καταστολής, ελευθερίας της έκφρασης, φασιστικής απειλής και συνεχίζουμε...

 Ευχόμαστε μέσα από την ψυχή μας χρόνια πολλά στους Οικολόγους-Πράσινους που πορεύονται στη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους. Οι Νέοι Πράσινοι είμαστε αποφασισμένοι να συμμετάσχουμε ακόμα πιο ενεργά στην προσπάθεια και ελπίζουμε να βάλουμε εντέλει το λιθαράκι μας στον οικολογικό μετασχηματισμό της κοινωνίας..

Σημ. Ο Θάνος Γιαννούδης, μέλος των ΝΠ, εκλέχτηκε 2ο αναπληρωτικό μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου, από την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.
Η Ζωή Βροντίση, μέλος των Νέων Πράσινων. εκλέχτηκε πανηγυρικά απ'το Συνέδριο, για μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου, βγαίνοντας πρώτη σε ψήφους!
Ο Ορέστης Κολοκούρης, απ'τα ιδρυτικά μέλη των Νέων Πράσινων, εκλέχτηκε επίσης  απ'το Συνέδριο, για μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου.
Η Μαρία Πετεινάκη, συντονίστρια των Νέων Πράσινων, εκλέχτηκε 4ο  αναπληρωτικό μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου, από την Περιφέρεια της Αττικής.
Η Χριστίνα Κοττώρη, μέλος των Ν.Π, εκλέχτηκε από τους Νέους Πράσινους, για να τους εκπροσωπήσει στην Επιτροπή επανεκκίνησης των Οικολόγων Πράσινων. (Το Συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων αποφάσισε τη δημιουργία μιας δωδεκαμελούς «επιτροπής επαφών», που θα επικοινωνήσει με ενεργούς πολίτες, κοινωνικούς χώρους και κινήματα, ώστε να προσκαλέσει όσους και όσες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην νέα αρχή, στην επανεκκίνηση των Οικολόγων Πράσινων, σε συστηματικό κι ουσιαστικό διάλογο που θα οδηγήσει σε ένα Συνέδριο επανεκκίνησης, νέας αρχής σε 5-6 μήνες).

1 σχόλιο:

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

ο λόγος της πολιτικής Οικολογίας ως ολοκληρωμένης πολιτικής πρότασης που διαφέρει ουσιαστικά από όσους μετράνε την ανθρώπινη ευτυχία με δείκτες του ΑΕΠ ή με δείκτες εξαμηνιαίας παραγωγής χάλυβα, πέρα δηλαδή από τον καπιταλισμό και τον στείρο κρατισμό
Σε μία χώρα που μαστίζεται από τη κρίση, όπως η Ελλάδα, είναι σε μεγάλο βαθμό είναι ουτοπία. Ο βασικός στόχος θα πρέπει να είναι η αύξηση του πλούτου, φυσικά χωρίς να καταστρέφουμε το περιβάλλον.

Οι ευρωπαίοι Πράσινοι δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική κρίση
Αυτό είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μας, το εκμεταλλευόμαστε αρκετά;