OI OIΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΟΡΤΑ ΣΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ..


Οι Οικολόγοι Πράσινοι γιορτάζουν τα 10 χρόνια από την ίδρυσή τους και διεξάγουν το ετήσιο συνέδριό τους στις 7-9 Δεκεμβρίου 2012. Το Κόμμα εισέρχεται σε μια νέα φάση, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια των τελευταίων εθνικών εκλογών. Μια ομάδα μελών του Κόμματος βλέπουν την ανάγκη να καλέσουν μια συζήτηση για το πώς οραματίζονται την επόμενη φάση της ανασυγκρότησης του Κόμματος κατά τη διάρκεια του Ετήσιου Συνεδρίου. Ειδικότερα, να ανακαλύψουν ποιο θα μπορούσε να είναι το συλλογικό όραμα που θα κινητοποιήσει το Κόμμα να προχωρήσει μαζί.

 Στο πλαίσιο των εργασιών του 9ου Συνεδρίου τους, οι Οικολόγοι Πράσινοι τολμούν μία νέα μέθοδο συζήτησης, το World Café’, και προσπαθούν να βρουν ποιες είναι οι οικολογικές ρίζες που θα τους οδηγήσουν στην ανασυγκρότηση.

 Ένα World Café είναι μία συμμετοχική μέθοδος συζήτησης όπου, αναπτύσσει τον διάλογο, θρέφει τις ανθρώπινες σχέσεις, επιτρέπει την σύνθεση, βοηθάει στην συλλογική λήψη των αποφάσεων και την συλλογική ευφυΐα να βγει στην επιφάνεια. Τα μέλη έχουν την ευκαιρία να συν-δημιουργήσουν ιδέες για το μέλλον, με την μετακίνηση σε διάφορες ομάδες, που θα βοηθήσει τα άτομα να συναντηθούν μεταξύ τους και να πάνε πέρα από τις συνηθισμένες συνομιλίες τους. Τέλος, νέες μελλοντικές ιδέες μπορούν να αναπτυχθούν και να κατανοηθούν με μεθοδικό τρόπο έτσι ώστε να μπορούν να επεξεργαστούν και μετά την συζήτηση.



 Στο τραπέζι εργασίας για την ανασυγκρότηση που πραγματοποιήθηκε με την μέθοδο world café’ παρευρέθηκαν περίπου 100 μέλη των Ο.Π τα οποία είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν ταυτόχρονα σε γκρουπ των 5-7 ατόμων , συζητώντας όλοι πάνω στην ίδια ερώτηση. H πρώτη ερώτηση ήταν " Ποιες από τις οικολογικές μας αρχές θέλουμε να καλλιεργήσουμε ώστε να φτιάξουμε το κόμμα που θα εμπιστευόμασταν εμείς και η κοινωνία"και η δεύτερη "Ποιες ενέργειες που κάναμε σήμερα μας οδήγησαν στο να φτιάξουμε αυτό το κόμμα" (αν κάναμε αυτή την συζήτηση 20 χρόνια μετά). Τέλος από κάθε τραπέζι βγήκαν 1-2 προτάσεις οι οποίες διαβάστηκαν δυνατά και τοποθετήθηκαν γραπτές όλες μαζί στον τοίχο, ώστε όλα τα μέλη να μπορούν να τις βλέπουν. Η τελική συγκομιδή των αποτελεσμάτων έχει αποσταλεί σε όλα τα μέλη.

Το θετικό συμπέρασμα ήταν ότι μπόρεσαν να βιώσουν έναν διαφορετικό τρόπο συζήτησης , να εκφράσουν όλοι την άποψή τους , να γνωριστούν μεταξύ τους και σιγά σιγά να μπουν στην διαδικασία του να ακούσει ο ένας τον άλλο και να ξεφύγουν από τον παραδοσιακό αμφιθεατρικό τρόπο διαλόγου, των παράλληλων μονολόγων και τον προσωπικών αφηγήσεων.

 Η αλήθεια για μένα είναι ότι στην Ελλάδα, υπάρχει η ανάγκη να σπάσουν μερικά πολύ παλιά πρότυπα που είναι τόσο βαθιά ριζωμένα μέσα μας .Ακόμα και αν διαμαρτυρόμαστε για αυτά, μας φρικάρει όταν κάποιος έρχεται και μας δείχνει ένα νέο τρόπο. Γιατί αυτή η αντιμετώπιση; Διότι, αν και μισούμε τα παλιά πρότυπα, αυτά ενσωματώνονται σε μας και όταν συναντάμε έναν νέο τρόπο, συνειδητοποιούμε ότι για να συμβεί η πραγματική αλλαγή - θα πρέπει να αλλάξουμε μέσα μας πρώτα - και όχι μόνο το εξωτερικό περιβάλλον. Η αντίδραση σε αυτό - είναι να προβάλουμε άρνηση λέγοντας ότι η διαδικασία είναι ένα παιχνίδι ή δεν εφαρμόζεται στο πλαίσιο ενός πολιτικού διαλόγου ή κάτι άλλο. Έτσι - το World Cafe πραγματικά διετάραξε τη σημερινή κουλτούρα μέσα στο Πράσινο Κόμμα που παρόλο που επιθυμεί έναν άλλο κόσμο - τα παλιά πρότυπα δυστυχώς είναι πολύ ισχυρά και έχουν ριζώσει σε πολλούς ανθρώπους. ‘Ετσι μέχρι να αλλάξουν την νοοτροπία τους - δεν μπορούν να έχουν κανένα αντίκτυπο στο εξωτερικό περιβάλλον ούτε οι ίδιοι. Το ερώτημα είναι αν υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι στο κόμμα που θέλουν να εργαστούν με τον εαυτό τους και μέσα από αυτή την αλλαγή να αλλάξουν και την πορεία του κόμματος.

 Θεωρώ ότι υπάρχει ένας πυρήνας ανθρώπων που είναι δεσμευμένοι σε αυτό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και ελπιδοφόρο και θα πρέπει να το αναπτύξουμε .

 Οι Οικολόγοι Πράσινοι για να διαφυλάξουμε και να εξελίξουμε το νόημα της άμεσης δημοκρατίας ,θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τον διάλογο και τη συμμετοχή μέσα από διαδικασίες ,οι οποίες θα αναπτύσσουν την υγιή και στοχευμένη ανταλλαγή ιδεών και θα συνθέτουν τις απόψεις των μελών.

 Θα πρέπει τα μέλη των Οικολόγων Πράσινων ,η βάση, να λειτουργήσουμε με τρόπο δημιουργικό και παραγωγικό, έτσι ώστε να δείξουμε στην κοινωνία και στην πράξη πως είμαστε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε γύρω μας.

 Χριστίνα Κοττώρη, συντονίστρια των Νέων Πράσινων

Σημ.Tο άρθρο δημοσιεύεται στην εφημερίδα Πράσινη Πολιτική

Δεν υπάρχουν σχόλια: