Καλωσορίζουμε το μεσογειακό δίκτυο Falafel!
Στις 27 Γενάρη με 2 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε συνάντηση 26 νέων ακτιβιστών απ'όλη την Μεσόγειο Οι συμμετέχοντες ήταν εκπρόσωποι από διάφορους πολιτικούς οργανισμούς της Ευρώπης , της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής. Στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα δίκτυο νέων απ'όλη τη Μεσόγειο που θα έχει ως αποστολή να δουλέψει τόσο σε διμερές επίπεδο  γειτονικών κρατών αλλά και σε πολυεθνική συνεργασία ώστε να προωθήσει τη μη βία, την ειρήνη, την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών. Επίσης προτεραιότητα του δικτύου αυτού και των οργανώσεων που θα συμμετάσχουν είναι να γίνουν ευρύτερα γνωστές οι πολιτικές αξίες της οικολογίας και της μη βίας σε μία περιοχή που πολλές φορές στο παρελθόν αλλά και σήμερα αποτελεί πεδίο συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων λαών και πολιτικών.

 Η Ομοσπονδία των Νέων Ευρωπαίων Πράσινων (FYEG) μαζί με τους Νέους Πράσινους του Λουξεμβούργου φιλοξένησε αυτή τη συνάντηση, η οποία συνέδεσε τις νεολαίες Ευρωπαϊκών Πράσινων κομμάτων με ακτιβιστές στην περιοχή της Β.Αφρικής και Μέσης Ανατολής για να δημιουργηθεί μια δομή αμοιβαίας υποστήριξης και ανάπτυξης των ικανοτήτων. Στη συνάντηση εφαρμόστηκαν διαδραστικές μέθοδοι μάθησης για την συλλογική λήψη των αποφάσεων.
Το δίκτυο Falafel θα προωθήσει τη συνεργασία και την αλληλοκατανόηση μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και των Ευρωπαίων ομολόγων τους.

Η ιδρυτική διακήρυξη του δικτύου Falafel που υπογράφηκε ομόφωνα είναι η εξής:

'' Μόνος πηγαίνω γρήγορα, αλλά ενωμένοι πάμε μακριά''

Μια ομάδα νεαρών ακτιβιστών από διάφορες οργανώσεις γύρω από την περιοχή της Μεσογείου συναντήθηκαν τον Ιανουάριο του 2013 στο Λουξεμβούργο για να θέσουν τις θεμελιώδεις λίθους του δικτύου Falafel, και δήλωσαν ότι:

"Εμείς, μια πολύμορφη ομάδα νέων, κινητοποιημένων ακτιβιστών και οργανώσεων για την οικολογία και την κοινωνική δικαιοσύνη που προέρχονται από την περιοχή της Μεσογείου, το σταυροδρόμι τριών ηπείρων, δεσμευόμαστε να δημιουργήσουμε ένα συνεκτικό δίκτυο, το οποίο θα προωθεί το διαπολιτισμικό διάλογο, την αλληλεγγύη και την ενότητα μεταξύ των μεσογειακών λαών. Πιστεύουμε ότι το Falafel, ένα εναλλακτικό δίκτυο, θα σχηματίσει μια κοινή φωνή ως προς την άμεση δημοκρατία, την ισότητα, τη μη βία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη.
Εργαζόμαστε για την ειρήνη, την αμοιβαία κατανόηση, την περιβαλλοντική αειφορία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την κοινωνική συνοχή, τη δημοκρατία , την ενδυνάμωση της νεολαίας και την αλληλεγγύη, εγκαθιδρύοντας έναν βιώσιμο χώρο για τη νεολαία της Μεσογείου. Παλεύουμε ενάντια σε κάθε είδους διακρίσεις στην περιοχή της Μεσογείου. Θέλουμε να διατυπώσουμε εναλλακτικές λύσεις για να αλλάξει το σημερινό νεοφιλελεύθερο μοντέλο, για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, για να ρίξουμε τα τείχη μεταξύ των πολιτισμών, και να αναδείξουμε τη διαφορετικότητα.
Το δίκτυό μας θα βασίζεται στη δημιουργία και πραγματοποίηση εκστρατειών και δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τις αρχές μας, που θα έχουν στόχο να ευαισθητοποιήσουν και να επιμορφώσουν τον κόσμο της Μεσογείου. Θα συνεργαστούμε με βάση την ανταλλαγή εμπειριών, γνώσεων και πληροφοριών, μεταξύ των ακτιβιστών και των οργανώσεων, σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.
Ενθαρρύνουμε όλους τους ακτιβιστές και τις οργανώσεις από την περιοχή της Μεσογείου που μοιράζονται τους ίδιους στόχους και απόψεις να ενωθούν μαζί μας και να βοηθήσουν στην προώθηση αυτών στην περιοχή τους. "

Λουξεμβούργο, 1 Φλεβάρη 2013Η δομή του δικτύου θα είναι αντι-ιεραρχική και οι αποφάσεις θα παίρνονται από την βάση. Δημιουργήθηκαν τέσσερις ομάδες εργασίας (1.χρηματοδότησης, 2.εκδηλώσεων και εκστρατειών, 3. social media και 4.διεύρυνσης των μελών του δικτύου) καθώς και μια συντονιστική επιτροπή που θα αποτελείται από τους συντoνιστές όλων των ομάδων εργασίας.
Τέλος, η επόμενη συνάντηση αποφάσιστηκε να γίνει αυτό το καλοκαίρι στην Ελλάδα !

Η συντονίστρια των Νέων Πράσινων Χριστίνα Κοττώρη δήλωσε ότι:

"Είναι πολύ σημαντική η δικτύωση νέων ανθρώπων και η θετική αλληλεπίδραση και κινητοποίηση αυτών. Είμαστε σίγουροι πως το μεσογειακό δίκτυο Falafel θα προσφέρει πολλά στην αλληλοκατανόηση πολύ διαφορετικών πολιτισμών από τον χώρο της Μεσογείου και στην ανάδειξη του πλούτου της διαφορετικότητας. Αυτά που μας ενώνουν εξάλλου είναι πολλά περισσότερα από εκείναπου μας χωρίζουν.Οι Νέοι Πράσινοι θα δουλέψουμε σκληρά έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση του δικτύου στην Ελλάδα με επιτυχία, έτσι ώστε το μεσογειακό δίκτυο Falafel να έχει μία τελέσφορη συνέχεια."

H Χριστίνα Κοττώρη επιλέχτηκε ως συντονίστρια της ομάδας χρηματοδότησης, ενώ η Μαρία Πετεινάκη θα συμμετέχει στην ομάδα εκδηλώσεων και social media. Καλούμε όσους νέους θέλουν να έρθουν να συμμετέχουν στο δίκτυο αυτό να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους. Το δίκτυο χρειάζεται την έμπρακτη υποστήριξή σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια: