Η βία δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακά σόου


Καθώς το καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του κι ένας πολύ δύσκολος χειμώνας για τους πολίτες -και για την επιβίωση της κυβέρνησης- πλησιάζει, οι κυβερνώντες προσπαθούν και πάλι να θολώσουν τα νερά και να στρέψουν αλλού την προσοχή, τρομοκρατώντας τον κόσμο. Έτσι, γινόμαστε μάρτυρες επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας σε πανεπιστημιακές σχολές σε μια θεωρητικά ''νεκρή'' περίοδο, με αποκορύφωμα την δράση σε κατειλημμένους χώρους του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, χωρίς μάλιστα να έχει συντελεστεί αξιόποινη πράξη και να έχει δοθεί σχετική πρυτανική εντολή.
Το κλίμα προετοιμάστηκε από μέρες, με βόμβες-μολότοφ που βρέθηκαν...αφημένες κάτω από δέντρο στο ΑΠΘ σε ημέρες, μάλιστα, καύσωνα! Τη σκυτάλη στις τηλεοπτικές οθόνες των καθεστωτικών ΜΜΕ πήραν τα πενιχρά ευρήματα από το Πολυτεχνείο, ανάμεσα στα οποία και κοντάρια που χρησιμοποιούνται για την περιφρούρηση διαδηλώσεων από τυχόν ''καλοθελητές'' που μόνο σκοπό τους έχουν την πρόκληση επεισοδίων (αυτό, φυσικά, δεν αναφέρθηκε). Οι άστεγοι, που έβρισκαν προστασία στον χώρο και παρουσιάστηκαν ως η αιτία της ανάληψης της συγκεκριμένης δράσης από την πλευρά της ΕΛΑΣ, εκδιώχθηκαν (τρεις συνελήφθησαν), με τα μέσα να τους αναφέρουν απαξιωτικά ως ''λαθρομετανάστες''. Κι όλοι εμείς ξανά στο ίδιο έργο θεατές!
Η χρονική στιγμή που επιλέγει το υπουργείο να αναζωπυρώσει την ένταση δεν είναι τυχαία. Η συζήτηση για το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, για τις διαθεσιμότητες και την επιβολή διδάκτρων έχει ανοίξει, γι' αυτό και είναι απαραίτητο τα ιδρύματα να μειωθούν στη συνείδηση του κόσμου και να ταυτιστούν, όσο γίνεται, με χώρους ανομίας και τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Παράλληλα, ετοιμάζεται κλίμα καταστολής ενόψει των κινητοποιήσεων της ΔΕΘ, με την κυβέρνηση να δείχνει το πόσο αμείλικτη θα είναι σε όσους διεκδικούν μια διαφορετική πραγματικότητα. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί και το σχετικό ''τσουβάλιασμα'' όλων των ελεύθερων κοινωνικών χώρων και των αυτοδιαχειριζόμενων πειραμάτων που γίνεται σε κάθε τέτοια περίπτωση.

Οι Νέοι Πράσινοι προφανώς και στεκόμαστε ενάντια σε κάθε πράξη βίας, δεν μπορούμε όμως να βλέπουμε τα γεγονότα μονόπλευρα και να κλείνουμε τα μάτια στη βία και τον αυταρχισμό της δικομματικής κυβέρνησης. Η βίαιη καταστολή και ο ολοένα αυξανόμενος εκφασισμός της κοινωνίας, για τον οποίο δε μιλά κανείς και για τον οποίο οι κυβερνώντες φέρουν τεράστια ευθύνη συρόμενοι στην ατζέντα της Χρυσής Αυγής, πρέπει να αντιμετωπιστούν με χτύπημα στη ρίζα τους και τις αιτίες που τα γεννούν, με βασικό μας όπλο την αλληλεγγύη. Και σε καμία περίπτωση με φτηνά επικοινωνιακά σόου που έχουν αρχίσει να κουράζουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: