H Νεολαία της Ευρώπης απαιτεί το διαδίκτυο να μείνει ανοικτό

Πάνω από 61 πολιτικές οργανώσεις νεολαίας από 26 Ευρωπαϊκές χώρες αποστέλλουν μανιφέστο στο Συμβούλιο της Ε.Ε στις 02 Μαρτίου, στο οποίο απαιτούν από το Συμβούλιο να κρατήσει το διαδίκτυο ανοικτό προστατεύοντας την ουδετερότητά του. Το Συμβούλιο στις επόμενες μέρες πρόκειται να συζητήσει για έναν νέο Ευρωπαϊκό νόμο. Για πρώτη φορά στην ιστορία, οργανώσεις νεολαίας από όλη την ήπειρο και από όλες τις πολιτικές οικογένειες έχουν ενωθεί για έναν πολιτικό σκοπό. Από την Ελλάδα οι Νέοι Πράσινοι συμμετέχουν στην προσπάθεια υπογράφοντας το μανιφέστο.

Η ουδετερότητα του διαδικτύου σε κίνδυνο

Το Ευρωκοινοβούλιο και κάποια κράτη μέλη της Ε.Ε έχουν είδη μιλήσει υπέρ της ουδετερότητας του διαδικτύου, η οποία αποτρέπει τους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών (ISPs) από το να διαχωρίζουν και να διακρίνουν την κίνηση πληροφοριών στο διαδίκτυο. Πολλές αναφορές δείχνουν πως το Συμβούλιο της Ε.Ε αντιστέκεται σε αυτές τις προσπάθειες,προς την δυσαρέσκεια της Ευρωπαίκής νεολαίας. Ο Βαγγέλης Αστυρακάκης, Γραμματέας Επικοινωνίας των Νέων Πράσινων δήλωσε: «Οι πάροχοι διαδικτύου επιθυμούν να επιλέγουν ποιους ιστοτόπους θα επιτρέπεται να επισκέπτονται οι πελάτες τους. Αν οι τηλεφωνικές εταιρείες αποφάσιζαν σε ποιόν επιτρέπεται να τηλεφωνείς, όλοι θα ήταν απέναντι. Η ίδια λογική θα πρέπει να ισχύει για το διαδίκτυο και γι' αυτό υπάρχει ανάγκη για έναν νόμο που θα διασφαλίζει την ουδετερότητα του διαδικτύου».

Μοναδική συνεργασία

Δεν έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν τέτοιος ευρύς συνασπισμός οργανώσεων νεολαίας από τα αριστερά ως τα δεξιά, συνασπίζοντας από φιλελεύθερους μέχρι συντηρητικούς από όλες της γωνιές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στηρίζοντας ένα κοινό μήνυμα. Η Κατερίνα Αναστασιάδη, Γραμματέας Διεθνών των Νέων Πράσινων δήλωσε: «Η τεράστια υποστήριξη δείχνει ότι η νεολαία στην Ευρώπη υψώνει τη φωνή της για να κρατήσει το διαδίκτυο ανοικτό, χωρίς λογοκρισία ή παραβίαση της ιδιωτικότητας από τους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών. Το Συμβούλιο Υπουργών δεν μπορεί να αγνοήσει μια τόσο ισχυρή δήλωση.» Την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ ενέκριναν ένα νόμο για την ουδετερότητα του διαδικτύου με πρωτοβουλία του Προέδρου Barack Obama. Οι οργανώσεις νεολαίας απαιτούν η Ευρώπη να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα

Το πλήρες κείμενο του μανιφέστου, συμπεριλαμβανόμενης και της λίστας των οργανώσεων που το έχουν συνυπογράψει, είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα: www.youth4netneutrality.eu.

Δεν υπάρχουν σχόλια: