Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ


Οι Νέοι Πράσινοι, στο πλαίσιο των δράσεών τους, πραγματοποίησαν την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου διαμαρτυρία έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα Αττικής για την αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση δελφινιών.

Η διαμαρτυρία έγινε έξω από την είσοδο του Πάρκου από τις 13:00 έως τις 16:00. Οι Νέοι Πράσινοι με πανό και φυλλάδια ενημέρωσαν τους επισκέπτες του χώρου για τα δικαιώματα που έχουν και τα ζώα αλλά και για τις συνθήκες που αυτά αντιμετωπίζουν, όταν ζουν σε αιχμαλωσία.

Συναντήθηκαν, επίσης, και με τους υπευθύνους του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου και έγινε ανταλλαγή απόψεων για το ζήτημα της αιχμαλωσίας των δελφινιών και της εκμετάλλευσής τους, με το πρόσχημα της ευαισθητοποίησης του κοινού γύρω από την προστασία τους.

Από τη μεριά του ιδιοκτήτη και των εργαζομένων ακούστηκαν επιχειρήματα, όπως είναι η υποτιθέμενη προστασία των δελφινιών (κάτι που δεν κάνει η Πολιτεία, οπότε το Αττικό Πάρκο επιλέγει να κάνει), η «περιβαλλοντική εκπαίδευση» που σχετίζεται με την επαφή με άγρια ζώα (με καμία πρόθεση απελευθέρωσης και επανένταξης στο φυσικό τους περιβάλλον), και φυσικά δεν έλειψαν και οι παραινέσεις και οι προτροπές προς εκείνους που αντιδρούν να διαμαρτυρηθούν πρώτα για τη σωτηρία των φυσικών τόπων των δελφινιών και μετά να εναντιωθούν στα πάρκα κ.ο.κ..

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάθε είδους εμπορική εκμετάλλευση ζώων με οποιοδήποτε πρόσχημα. Κάθε διαχωρισμός και δικαιολογία μεταξύ άγριων και γεννημένων σε αιχμαλωσία επίσης. Είναι απαράδεκτο να θεωρούμε φυσιολογικό ότι, εφόσον ένα ζώο γεννήθηκε σε αιχμαλωσία, δεν έχει το δικαίωμα να ζήσει ελεύθερο.

Με αυτήν τη λογική, όλες οι υπόλοιπες γενιές αυτών των δελφινιών και άλλων ζώων που θα γεννιούνται σε αιχμαλωσία δεν θα γνωρίσουν ποτέ τους τη φύση και την ελευθερία. Αυτό το κακό πρέπει να σταματήσει τώρα. Κάθε ζώο, που κρατείται αιχμάλωτο - ακόμα και με φιλοζωικά ή οικολογικά προσχήματα - και χρησιμοποιείται για άλλους σκοπούς πέρα από την περίθαλψη και χωρίς μέλλον επανένταξη, ζητάει από όλους μας να το βοηθήσουμε και να μη στηρίζουμε με το εισιτήριό μας σε κάθε τέτοιο "πάρκο" την αιχμαλωσία του.

Οι Νέοι Πράσινοι πιστεύουμε ότι η αιχμαλωσία των ζώων είναι εξαρχής απαράδεκτη πράξη και με το να ψάχνουμε δικαιολογίες του τύπου "είναι καλύτερα εδώ από κάποιο άλλο πάρκο", γινόμαστε συνένοχοι και διαιωνίζουμε απλώς την κατάσταση. Είμαστε ενάντια στην αιχμαλωσία των ζώων και κατά των ζωολογικών πάρκων.

Καλούμε όλους να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους για το “καλό” που κάνουν τα πάρκα, να ενεργοποιηθούν και να γνωρίσουν τα ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον, να συμμετέχουν στην πληθώρα προγραμμάτων που υπάρχουν στην Ελλάδα για την προστασία της άγριας φύσης και να κατανοήσουν ότι με το εισιτήριο σε τέτοιους χώρους διαιωνίζουν την αιχμαλωσία ζώων.

Πιστεύουμε ότι είναι απαράδεκτο να επιλέγονται τέτοιοι χώροι για εκδρομές περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ως μια “εύκολη” λύση. Τα μηνύματα που πρέπει να περάσουν στα παιδιά σε σχέση με το σεβασμό που πρέπει να έχουν για τη φύση, δεν χωράνε σε έναν χώρο όπου φυλακίζουμε την ίδια τη φύση. Γι' αυτό ζητάμε άμεσα από την Πολιτεία να αναθεωρήσει αυτού του είδους τις δραστηριότητες.

Καλούμε την Πολιτεία να δημιουργήσει άμεσα χώρους υποδοχής ζώων για την επανένταξή τους στο φυσικό τους περιβάλλον, την προστασία των φυσικών τόπων και την επέμβαση με όλα τα μέσα για την απελευθέρωση των ζώων που χρησιμοποιούνται ως άλλο ένα εμπορεύσιμο προϊόν» εξηγούν τα μέλη των Νέων Πρασίνων που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: