Διακήρυξη Νέων Πράσινων

Η Οικολογική κρίση έχει λάβει στις ημέρες μας ανησυχητικές διαστάσεις, και δε θα προσθέταμε τίποτε καινούργιο παρουσιάζοντας τις πολλές πλευρές της, τις ζούμε και τις πληροφορούμαστε καθημερινά.

Παράλληλα τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο η οικολογία κερδίζει το ενδιαφέρον του κοινού. Kόμματα και παρατάξεις, οργανισμοί, οικονομικές, πολιτικές και εμπορικές δυνάμεις ενισχύουν το λόγο τους γύρω από την οικολογία προσπαθώντας να δώσουν μια πινελιά πράσινου στην πολιτική τους.

Μέσα σ' ένα τέτοιο κλίμα συγχέονται είτε από άγνοια, είτε από δόλο όροι όπως η βιώσιμη ανάπτυξη, προστασία της φύσης, ενεργειακή κρίση και παγκοσμιοποίηση με τρόπο που καθιστά την οικολογία σαν μια ακαθόριστη απειλή, κενή περιεχομένου και μακριά από την καθημερινή μας ζωή.

Το οικολογικό κίνημα από την άλλη έχει ήδη την δική του ιστορία και τους αγώνες του από την δεκαετία του 70 στην Ελλάδα όπως και σ’ όλο τον κόσμο. Κι όμως η επιρροή του στην χάραξη των πολιτικών, εδώ περισσότερο από αλλού είναι από περιορισμένη έως ανύπαρκτη. Πιστεύουμε ότι για να γίνει πιο αποδοτική χρειάζεται η ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών και της συλλογικής δράσης, αλλά επίσης χρειάζεται η δημιουργία ενός ισχυρού πράσινου πολιτικού κινήματος που να προτάσσει την πράσινη βιωσιμότητα απέναντι στην γκρίζα ανάπτυξη των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων.

Κρίνουμε ότι οι νεότεροι αποκτούν σιγά σιγά οικολογική συνείδηση, αλλά συχνά αδυνατούν να την εντάξουν σε μια συνολική εναλλακτική πολιτική κριτική. Γεγονός που έχει αρνητικές συνέπειες σε πολλά επίπεδα. Κατ' αρχήν για τους ίδιους τους νέους, που συχνά φυλακίζονται σε δογματικά πολιτικά σχήματα του παρελθόντος ή στρέφονται προς τον πολιτικό μηδενισμό. Επίσης για το οικολογικό κίνημα που μένει μακριά τους και συνάμα δεν ανανεώνεται αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία, που μένει δέσμια των λάθος απαντήσεων σε συχνά λάθος ερωτήματα, ευνοώντας τον ρατσισμό, το δημαγωγικό λαϊκισμό, τον κυνικό νεοφιλελευθερισμό ή το μεσσιανικό σοσιαλισμό.

Με το εγχείρημα μας επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε μια πράσινη νεολαία οργανωτικά αυτόνομη -όπως πρέπει να είναι κάθε δημοκρατική οργάνωση- και κινηματική, τμήμα του ευρύτερου πράσινου κινήματος.

Γνωρίζουμε ότι η πραγματική οικολογία είναι μια ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση για την κοινωνία, ευρύτερη από τις παραδοσιακές οικονομικίστικες ιδεολογίες – όπως ο Σοσιαλισμός και ο Φιλελευθερισμός – που μετράνε την ανθρώπινη ευτυχία και την ποιότητα ζωής με δείκτες του ΑΕΠ ή με την παραγωγή χάλυβα. Η πραγματική οικολογία δεν περιορίζεται στον περιβαλλοντισμό και στην προστασία των λουλουδιών. Είναι μια συνολική κριτική στον τρόπο παραγωγής, κατανάλωσης και στη δομή των κοινωνικών σχέσεων. Εξάλλου η οικολογία συνδυάζει την συλλογική ελευθερία με την ατομική, αναδεικνύοντας αξίες όπως ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η αλληλεγγύη και η κοινωνική και ατομική ευθύνη.

Οι πρότασεις της πολιτικής οικολογίας είναι η μόνη πραγματική εναλλακτική πρόταση στην μαζικοποιημένη κοινωνία και οικονομία της αγοράς.

Οι βασικές πολιτικές αρχές που μας εμπνέουν, αξίες που υποστηρίζει και το παγκόσμιο πράσινο κίνημα, είναι οι ακόλουθες :

  • Η Οικολογική Βιωσιμότητα. Πιστεύουμε ότι το ανθρώπινο γένος πρέπει να στραφεί σε πιο βιώσιμους τρόπους διαχείρισης του περιβάλλοντός του και των φυσικών πόρων. Στηρίζουμε όλες τις πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση όπως ανακύκλωση, βιολογική καλλιέργεια, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κλπ.
  • Η κοινωνική δικαιοσύνη. Πιστεύουμε στο δικαίωμα του καθενός να ζεί μια αξιοπρεπή και δημιουργική ζωή, Θεωρούμε τρομερό που βασικά αγαθά όπως το νερό έχουν γίνει εμπορεύσιμο είδος. Προτείνουμε τη θέσπιση ενός ενιαίου Ελάχιστου Εισοδήματος Διαβίωσης για όλους τους πολίτες ως αναγκαίο μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης.
  • Η συμμετοχική και άμεση δημοκρατία. Πιστεύουμε σε μια δημοκρατία που επιτρέπει στον πολίτη να συμμετέχει και να συνδιαμορφώνει αποφάσεις, κι όχι σ' ένα πολίτη-καταναλωτή που περιορίζει την πολιτική του δράση στο να επιλέγει κάποιο κόμμα με τον ίδιο τρόπο που αγοράζει μια μάρκα απορρυπαντικών στο σούπερ μάρκετ. Πειραματιζόμαστε και στηρίζουμε όλα τα ριζοσπαστικά αμεσοδημοκρατικά μοντέλα εξουσίας από το Πόρτο Αλέγκρε μέχρι την γειτονιά μας.

Επιδιώκουμε ν' αλλάξουμε συνειδήσεις και συμπεριφορές στην καθημερινή μας ζωή. Να δημιουργήσουμε συλλογικά και να υποστηρίξουμε νέα μοντέλα κοινωνικών σχέσεων, πιο οικολογικών και πιο αλληλέγγυων. Να διεκδικήσουμε κι έμείς ως μέρος του πράσινου κινήματος και των άλλων κινημάτων ανθρώπινης χειραφέτησης να αλλάξουν οι πολιτικές επιλογές και προτεραιότητες.

Καλούμε όλους τους νέους να έρθουν σ'επαφή μαζί μας για να δημιουργήσουμε μια οικολογική εναλλακτική πρόταση.


Ιανουάριος 2008,

Νέοι Πράσινοι

Δεν υπάρχουν σχόλια: