Φεμινιστικό Δίκτυο Νέων Πράσινων: Κάλεσμα για συμμετοχή στην Ομάδα Εργασίας!

Φεμινιστικό Δίκτυο Νέων Πράσινων: Κάλεσμα για συμμετοχή στην Ομάδα Εργασίας!

Οι Νέοι Πράσινοι Ελλάδας γιορτάζουμε το φετινό Pride Month με μια σημαντική ανακοίνωση. Προετοιμάζουμε τη δημιουργία του Φεμινιστικού Δικτύου των Νέων Πράσινων και καλούμε κάθε άτομο στην Ελλάδα που δεν χαρακτηρίζεται ως straight άνδρας, ανησυχεί για την έμφυλη ισότητα και θέλει να παλέψει για ένα μέλλον που θα είναι όμορφο και δίκαιο για όλα τα έμβια όντα να έρθει σε επαφή μαζί μας! 

Κάνε εγγραφή στην Πράσινη Αγέλη ➡️ https://mailchi.mp/a187bd43e7bb/be-brave-neoi-prasinoi ή/και στείλε μας email ➡️ neoi.prasinoi@gmail.com, ώστε να μάθεις περισσότερα! Στην περίπτωση που επιλέξεις την επικοινωνία μέσω email, φρόντισε να χρησιμοποιήσεις ως θέμα το Φεμινιστικό Δίκτυο Νέων Πράσινων: Κάλεσμα για συμμετοχή στην Ομάδα Εργασίας, θα το εκτιμήσουμε ιδιαιτέρως!


Τί είναι το Pride Month;

Ο διεθνής όρος «Pride» υποδηλώνει μια σειρά εκδηλώσεων που μπορεί να κυμαίνονται από συνηθισμένες συγκεντρώσεις έως παρελάσεις, άρματα και πάρτι. Αφορούν τον ΛΟΑΤΚΙ+ (λεσβία, ομοφυλόφιλο, αμφιφυλόφιλο, τρανσέξουαλ, ίντερσεξ) πληθυσμό, που διεκδικεί δημόσια την αξιοπρέπεια που πρέπει να νιώθει κάθε άτομο σε σχέση με τη σεξουαλική του ταυτότητα, ενώ επίσης γιορτάζει ανοιχτά τη διαφορετικότητα και τον πολιτισμό του. Ταυτόχρονα, οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν έκφραση των απαιτήσεων αυτής της κοινωνικής ομάδας, με κύριο στόχο την εξάλειψη των αρνητικών στερεοτύπων που κυριαρχούν στις σκέψεις και τις πράξεις πολλών ανθρώπων.

Το «Pride» ξεκίνησε ως μια επετειακή εκδήλωση, σε ανάμνηση ενός περιστατικού που έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη στις 28 Ιουνίου 1969. Εκείνη την ημέρα, αστυνομικοί εισέβαλαν σε ένα gay bar που ονομάζεται Stonewall Inn, με το πρόσχημα της παράνομης πώλησης αλκοόλ, κατά τη διάρκεια μιας σειράς αλλεπάλληλες επιδρομές σε παρόμοια μπαρ της περιοχής, ενώ η γενική κακοποίηση ομοφυλόφιλων και τρανσέξουαλ ήταν συνηθισμένη. Τον επόμενο μήνα, γκέι ακτιβιστές μοίρασαν φυλλάδια απαιτώντας μια μαζική «συγκέντρωση για την απελευθέρωση των ομοφυλοφίλων». Η συμμαχία που σχηματίστηκε κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης υιοθέτησε το όνομα «Gay Liberation Front», με τα αιτήματα όπως το να σταματήσει η παρενόχληση από την αστυνομία, να προστατευτεί στο χώρο εργασίας, να καταργηθούν οι νόμοι για τον σοδομισμό και να θεσπιστεί νομοθεσία κατά των διακρίσεων.

Το 1999, στην 30ή επέτειο των γεγονότων της Νέας Υόρκης, το Stonewall Inn ανακηρύχθηκε Εθνικό Ιστορικό Ορόσημο, ενώ στην 40η επέτειο, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, κήρυξε τον Ιούνιο του 2009 ως Μήνα Υπερηφάνειας. Με τα χρόνια, η επέτειος απέκτησε εορταστικό χαρακτήρα, αρχικά εξαπλώθηκε σε άλλες αμερικανικές πόλεις και, στη συνέχεια, σε πολλές άλλες χώρες, κυρίως του δυτικού κόσμου, ενώ η 28η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Ημέρα Gay Pride. Για το λόγο αυτό, οι περισσότερες εκδηλώσεις Pride πραγματοποιούνται τον Ιούνιο σε όλο τον κόσμο. 

Οι πιο δημοφιλείς εκδηλώσεις Pride σε όλο τον κόσμο είναι αυτές που πραγματοποιούνται στη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο, το Βερολίνο, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Άμστερνταμ, το Τελ Αβίβ, τη Ρώμη, τη Μαδρίτη, το Σίδνεϊ κ.λπ., αλλά μικρότερες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις. Τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί σε πόλεις όπως η Μόσχα, η Βαρσοβία, η Πράγα, η Κωνσταντινούπολη, η Μανίλα, η Ταϊπέι, το Μπουένος Άιρες, το Νέο Δελχί, η Σόφια και το Ζάγκρεμπ. Η πρώτη απόπειρα διοργάνωσης εκδήλωσης Pride στην Ελλάδα έγινε από την ΑΚΟΕ (Greek Gay Liberation Movement) στις 28 Ιουνίου 1980 στην Αθήνα, χαρακτηρίζοντας την εκδήλωση ως πολιτιστική και επαναλήφθηκε 2 χρόνια αργότερα στο κτίριο του Ζαππείου. Πέρασαν 10 χρόνια πριν πραγματοποιηθούν ξανά παρόμοιες εκδηλώσεις, κυρίως μετά από ιδιωτικές πρωτοβουλίες (Λόφος Στρέφη 1992, 1994, 1995, Field of Mars 1993, 1996 και σε κλειστούς χώρους 1998 και 1999). Παράλληλα, παρόμοιες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην προκυμαία της Θεσσαλονίκης από τον ΟΠΟΘ (Πρωτοβουλία Ομοφυλόφιλων Θεσσαλονίκης) και το περιοδικό «Ο Πόθος». Athens Pride Από το 2005, το ‘Athens Pride’ πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Ιούνιο στο κέντρο της Αθήνας (πλατεία Κλαυθμώνος), με μεγάλη επιτυχία και ολοένα αυξανόμενη συμμετοχή!


Τί είναι το Φεμινιστικό Δίκτυο Νέων Πράσινων;

Μέσω της Ομάδας Εργασίας του Φεμινιστικού Δικτύου των Νέων Πράσινων επιθυμούμε να δημιουργήσουμε μια οικο-φεμινιστική πλατφόρμα όπου θα ακούμε, θα μοιραζόμαστε και θα αναλαμβάνουμε δράση για την προώθηση της ισότητας των φύλων! Ένας μέρος όπου θα ανταλλάσσουμε γνώσεις σχετικά με την έμπνευση φεμινιστικών και ΛΟΑΤΚΙ+ κινημάτων και το πώς μπορούμε να γίνουμε μέρος τους. 

Στόχος μας είναι να συνεργαστούμε με το Φεμινιστικό Δίκτυο της Ομοσπονδίας Νέων Ευρωπαίων Πράσινων και με κάθε νέο άτομο, οργάνωση ή/και κίνημα στην Ελλάδα, που αντιλαμβάνεται ότι ο ρατσισμός απέναντι στην διαφορετικότητα αφορά καθένα από εμάς!


Κάνε εγγραφή στην Πράσινη Αγέλη ➡️ https://mailchi.mp/a187bd43e7bb/be-brave-neoi-prasinoi ή/και στείλε μας email ➡️ neoi.prasinoi@gmail.com, ώστε να μάθεις περισσότερα! Στην περίπτωση που επιλέξεις την επικοινωνία μέσω email, φρόντισε να χρησιμοποιήσεις ως θέμα το Φεμινιστικό Δίκτυο Νέων Πράσινων: Κάλεσμα για συμμετοχή στην Ομάδα Εργασίας, θα το εκτιμήσουμε ιδιαιτέρως!


Αν η κοινωνία ήταν δεκτική, ελεύθερη απέναντι στο μίσος ή τον φόβο, δε θα χρειαζόμασταν ορισμούς, όπως Ομοφοβία, Αμφιφοβία, Τρανσφοβία ή Ιντερφοβία, για να διευκρινίσουμε τα δικαιώματα και, κυρίως, την καταπάτησή τους. Αυτήν την στιγμή η Ελλάδα, μετά από νομοσχέδια για το Σύμφωνο Συμβίωσης και την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, κατατάσσεται ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που -θεσμικά- αναγνωρίζουν και υποδέχονται την ορατότητα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Βέβαια, στην ζωή έξω από τις συνταγματικές διατάξεις, η χώρα μας -όπως και δεκάδες άλλες- “πάσχει” από φοβία, την φοβία που περιγράφουν οι ορισμοί. Η αστυνομική αυθαιρεσία απέναντι στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα καταγράφεται μέσα από ανεκδιήγητα περιστατικά: Ξύλο, τραμπουκισμό, ακόμα και συλλήψεις ομοφυλόφιλων ατόμων -κραυγαλέο γεγονός, η σύλληψη του ακτιβιστή Ηλία Γκιώνη. Στη χώρα μας, τα τρανς άτομα σπανίως εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα με ένσημα και κοινωνική ασφάλιση, στο δε δημόσιο δεν υπάρχει κανένα τρανς άτομο.  Δεν υπάρχουν τρανς εφοριακοί, ας πούμε. Δεν υπάρχουν τρανς δάσκαλοι. Στη χώρα μας μόλις λίγα χρόνια πριν δολοφονήθηκε από έναν κοσμηματοπώλη με τη συμβολή αστυνομικών  ο Ζακ Κωστόπουλος, ακτιβιστής και drag καλλιτέχνης, ο οποίος χαρακτηρίστηκε “κλέφτης ναρκομανής” τις πρώτες ώρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου του. 


Τί είναι το Φεμινιστικό Δίκτυο της Ομοσπονδίας Νέων Ευρωπαίων Πράσινων;

Το Φεμινιστικό Δίκτυο της FYEG είναι μια πανευρωπαϊκή πλατφόρμα  που στοχεύει στην εφαρμογή ασφαλέστερων πολιτικών για το διάστημα και την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στην Ομοσπονδία μας, καθώς και για τη διοργάνωση εκδηλώσεων ενδυνάμωσης. Παράλληλα, τα μέλη του εργάζονται παράλληλα με την πολιτική πλατφόρμα της Ομοσπονδίας Νέων Ευρωπαίων Πράσινων, με σκοπό να διερευνήσουν τις δυνατότητες πραγματοποίησης διαδικτυακών εκστρατειών, διαδικτυακών σεμιναρίων, δημοσιεύσεων ή συγγραφής εγγράφων πολιτικής.


Παραδείγματα δράσεων του Φεμινιστικού Δικτύου της FYEG:

  • Διοργάνωση εκστρατειών, συναντήσεων και εκδηλώσεων για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και των LGBTIQA+ ατόμων.

  • Πάρε ηγετικό ρόλο στην προώθηση και προώθηση φεμινιστικών και queer αποφάσεων.

  • Εργασία σε έγγραφα πολιτικής για το FYEG, το φεμινιστικό εγχειρίδιο και διαφορετικούς τύπους εκδόσεων queerfeminism.

  • Επανεξέταση των πολιτικών και της πολιτικής κατάστασης σε όλη την Ευρώπη για μια βαθύτερη κατανόηση των θεμάτων των γυναικών και των δικαιωμάτων LGBTIQA+.

  • Κάνοντας μια φεμινιστική και περιεκτική αναθεώρηση των δικών μας δομών.

  • Δουλεύοντας σε όλα τα φεμινιστικά θέματα που σας ενδιαφέρουν, μαζί με μια ομάδα ακτιβιστών με κίνητρα.

  • Συντρίβοντας την πατριαρχία και κάνοντας τον κόσμο μας πιο φεμινιστικό και περιεκτικό.


Γιατί να εγγραφώ στην Ομάδα Εργασίας του Φεμινιστικού Δικτύου των Νέων Πράσινων;

Σήμερα τα πράγματα είναι κατά γενική ομολογία καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν, πρέπει όμως ακόμα να γίνουν πολλά. Η κοινωνία θα έχει πραγματικά αποδεχθεί την διαφορετικότητα, όταν αντίστοιχες έρευνες για τα δικαιώματα και τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων δεν θα χρειάζεται πια να εκπονούνται και κανένα μέλος της κοινότητας δεν θα βγαίνει δημόσια να εξηγεί και να υποστηρίζει τα αυτονόητα! To να είσαι ανεξάρτητη γυναίκα, gay ή να ανήκεις στην τρανς κοινότητα δεν χρειάζεται παραδοχή ή αποκάλυψη, αντίθετα οφείλει να είναι φυσιολογικό σε μια σύγχρονη κοινωνία! 

Σε έναν κόσμο που συχνά βράζει στο καζάνι του μίσους ωστόσο, οι άνθρωποι που ανήκουν στις κατηγορίες αυτές συχνά βασανίζονται, εξευτελίζονται και δολοφονούνται, απλά γιατί θέλησαν να υπάρχουν με τις επιλογές τους. Στην Ελλάδα του 2022, οι ειδήσεις σοκάρουν. Τα περιστατικά έμφυλης βίας πληθαίνουν. Σειρήνες, μπλε και κόκκινα φώτα αναβοσβήνουν όλο και πιο συχνά στο πλατύ, ορθογώνιο κουτί που λέγεται τηλεόραση. Παρακολουθείς τους μεγάλους τίτλους με κομμένη την ανάσα. «Άλλη μία γυναικοκτονία» ακούς. «Ακόμα μία» ψιθυρίζεις. Πλέον, δεν σου φαίνεται παράξενο, δεν ξαφνιάζεσαι. Πόσο αληθινό, μα συγχρόνως τρομακτικό. Η έμφυλη βία έχει εισβάλει πλέον σαρώνοντας την Ελλάδα και την ελληνική κοινωνία, καταστρέφοντας ζωές, κλέβοντας μία τελευταία αναπνοή!

Η έμφυλη βία είναι ένα φαινόμενο που πλήττει κατά κύριο λόγο γυναίκες και άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας (ομοφυλόφιλα, αμφιφυλόφιλα, τρανς άτομα) και έχει διάφορες μορφές. Οι βασικές είναι η σεξουαλική, η σωματική, η ψυχολογική και η οικονομική βία. Η πλειοψηφία των θυτών είναι οι ερωτικοί σύντροφοι των γυναικών ή κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο. Μεγάλο ποσοστό των θυμάτων φοβάται, ντρέπεται, σιωπά. Κρύβει τα σημάδια και καλύπτει τα αποδεικτικά στοιχεία, προσπαθώντας να ξεχάσει. Μέχρι πριν λίγο καιρό, ελάχιστες παρέμεναν οι καταγγελίες σωματικής, σεξουαλικής ή ψυχολογικής κακοποίησης. Ωστόσο, ο αέρας του 2021 άλλαξε από τον πρώτο κιόλας μήνα. Γυναίκες άρχισαν να μοιράζονται. Γυναίκες άρχισαν να βρίσκουν τη δύναμη να μιλήσουν, να διώξουν αυτό το αόρατο πέπλο του στιγματισμού. Με τον καιρό δημιουργήθηκε μία αλυσίδα από φωνές. Αγανακτισμένες φωνές γυναικών που είχαν υποστεί κάποια μορφή βίας. Οι μάσκες έπεσαν, το μακιγιάζ στο πρόσωπο άρχισε να σβήνει και το πραγματικό πρόσωπο των θυτών εμφανίστηκε στο φως σοκάροντας την ελληνική κοινότητα. Δυστυχώς, δεν σταματάμε να μετράμε τις δολοφονίες και τα περιστατικά σωματικής κακοποίησης.


Το θετικό είναι ότι έγινε ένα μεγάλο βήμα με τη γέννηση του #metoo στη χώρα μας. Το #metoo είναι ένα κοινωνικό κίνημα ενάντια στη σεξουαλική παρενόχληση και την οποιαδήποτε μορφή βίας. Ξεκίνησε ύστερα από την εξομολόγηση της αθλήτριας Σοφίας Μπεκατώρου, και αποτέλεσε σταθμό στη διερεύνηση και την αντίληψη μας για την έμφυλη βία. Μέσα από τη σκληρή ιστορία της κατάφερε να ξεκλειδώσει χιλιάδες κλειστές πόρτες. Άρχισε να δίνεται στα θύματα ένα στιβαρό πάτημα. Ένα χέρι βοηθείας που ξεθάβει τις λέξεις και σπάει τη σιωπή.

Μόνο όμως μέσα από μια οργανωμένη και ολιστική θεώρηση του ζητήματος, είναι δυνατόν να εξευρεθούν αποτελεσματικές λύσεις, που πράγματι θα συμβάλλουν στην εξάλειψη παντός είδους ανισοτήτων, ενώ ταυτόχρονα η έμπρακτη αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων μπορεί να λειτουργήσει κατά τρόπο καταλυτικό στην εξάλειψη του φαινομένου αυτού. Το βασικότερο, όμως, είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι η σχέση μεταξύ των φύλων δεν είναι ούτε συγκρουσιακή ούτε ανταγωνιστική. Στον αντίποδα, απαιτείται να είναι μια σχέση συνεργασίας, αλληλοκατανόησης, αμοιβαίου σεβασμού και εκτίμησης. Γι’ αυτό και πρέπει να καταστεί σαφές ότι η έμφυλη ισότητα δεν είναι μια μάχη μόνο των γυναικών ή της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αλλά μια πρόκληση και ένας αγώνας ολόκληρης της ανθρωπότητας για τη δημιουργία μιας πιο ισορροπημένης, δίκαιης και υγιούς κοινωνίας!


Αυτός ο κόσμος της βίας, της ανταγωνιστικότητας χωρίς όρια, της απανθρωπιάς, της απουσίας ενσυναίσθησης, αυτή η συμμαχία της πατριαρχίας με την ακροδεξιά που εγκληματεί κατά των γυναικών, της ανθρωπότητας, του πλανήτη, που δεν σέβεται τον άνθρωπο, που δεν λογαριάζει τι σημαίνει κάθε απώλεια για την οικογένεια που μένει πίσω, για τα παιδιά, δεν είναι ο δικός μας κόσμος. Δεν είναι ο κόσμος που ονειρευόμαστε, δεν είναι ο κόσμος για τον οποίο αγωνιζόμαστε!


Το Φεμινιστικό Δίκτυο Νέων Πράσινων αγωνιζόμαστε και εμείς για:

  • Το σταμάτημα των εμφυλίων συρράξεων και την επικράτηση της Ειρήνης σ’ όλο τον κόσμο
  • Την εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού
  • Την μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων
  • Κοινωνική Δικαιοσύνη
  • Ένα ισχυρό σύστημα Υγείας, Παιδείας, Κοινωνικής Προστασίας και Ασφάλειας
  • Φροντίδα για την οικογένεια. Φροντίδα για το σπίτι. Φροντίδα για τον Πλανήτη!


Παλεύουμε και εμείς για:

  • Την ισότητα των φύλων
  • Ποιοτική εργασία για όλα τα άτομα
  • Ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας
  • Συντάξεις για αξιοπρεπή διαβίωση μετά το πέρας του εργασιακού βίου
  • Ισότιμη επροσώπηση των φύλων στα κέντρα λήψης αποφάσεων στα συνδικάτα, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην βουλή


Αισθάνεσαι παρόμοια και θέλεις να αναλάβεις δράση; Τότε δεν έχεις παρά να δηλώσεις συμμετοχή στην Ομάδα Εργασίας του Φεμινιστικού Δικτύου των Νέων Πράσινων!

Κάνε εγγραφή στην Πράσινη Αγέλη ➡️ https://mailchi.mp/a187bd43e7bb/be-brave-neoi-prasinoi ή/και στείλε μας email ➡️ neoi.prasinoi@gmail.com, ώστε να μάθεις περισσότερα! Στην περίπτωση που επιλέξεις την επικοινωνία μέσω email, φρόντισε να χρησιμοποιήσεις ως θέμα το Φεμινιστικό Δίκτυο Νέων Πράσινων: Κάλεσμα για συμμετοχή στην Ομάδα Εργασίας, θα το εκτιμήσουμε ιδιαιτέρως!


Στον αγώνα για ένα Όμορφο και Δίκαιο μέλλον για όλ@ς μας, στεκόμαστε ΜΑΖΙ!


Πηγές:


Οι Νέοι Πράσινοι προετοιμάζουμε συναντήσεις γνωριμίας και σχεδιασμού πιθανών δράσεων σε όλη την Ελλάδα! Θέλεις να μας γνωρίσεις; Τότε δεν έχεις παρά να επικοινωνήσεις μαζί μας!

Κάνε εγγραφή στην Πράσινη Αγέλη ➡️ https://mailchi.mp/a187bd43e7bb/be-brave-neoi-prasinoi ή/και στείλε μας email ➡️ neoi.prasinoi@gmail.com, ώστε να μάθεις περισσότερα! Στην περίπτωση που επιλέξεις την επικοινωνία μέσω email, φρόντισε να χρησιμοποιήσεις ως θέμα το Καλοκαίρι 2022 - Για να σε συναντήσω..., θα το εκτιμήσουμε ιδιαιτέρως!



Νέοι Πράσινοι – Μέλος της Ομοσπονδίας Νέων Ευρωπαίων Πράσινων από το 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: