Οι Νέοι Πράσινοι συμμετέχουμε στο Δίκτυο για την Προστασία της Άγριας Ζωής - Save Wild!

Οι Νέοι Πράσινοι συμμετέχουμε στο Δίκτυο για την Προστασία της Άγριας Ζωής - Save Wild!

Το πρώτο Δίκτυο στην Ελλάδα προστασίας της άγριας ζωής από το κυνήγι και από άλλες ανθρωπογενείς απειλές έγινε πραγματικότητα! Οι Νέοι Πράσινοι Ελλάδας καλωσορίζουμε το ευρύ κάλεσμα για συσπείρωση όποιου προσώπου, φυσικού ή νομικού, είναι κατά του κυνηγιού και γενικότερα υπέρ της προστασίας της άγριας ζωής και συμφωνεί με την ιδρυτική διακήρυξη και το καταστατικό του Save Wild και με χαρά ανακοινώνουμε τη συμμετοχή μας σε αυτή την τόσο αξιόλογη προσπάθεια για την προστασία της άγριας ζωής στην Ελλάδα.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για το Save Wild και για το πως μπορείς να βοηθήσεις και εσύ; Τότε δεν έχεις παρά να επισκεφτείς την ιστοσελίδα του Δικτύου: https://savewild.gr

Στον αγώνα για ένα Όμορφο και Δίκαιο μέλλον για όλες και όλους μας, στεκόμαστε ΜΑΖΙ!


Ακολουθεί η Ιδρυτική Διακύρηξη του Δικτύου για την Προστασία της Άγριας Ζωής - Save Wild! 

«Στην Ελλάδα του 1969, μέσα στη χούντα, ψηφίστηκε ο σημερινός νόμος για το κυνήγι (ναι, καλά διαβάσατε, ο νόμος αυτός του 1969 είναι αυτός που ισχύει ακόμα). Τότε οι έννοιες οικολογία, αειφορία, βιοποικιλότητα, προστασία της φύσης, κλιματική κρίση, δεν υπήρχαν στην ατζέντα, όπως βέβαια δεν υπήρχε η λέξη δημοκρατία. Ο νόμος αυτός λοιπόν, φτιαγμένος από τους νομοθέτες της χούντας, είχε ως κριτήριο την ανεμπόδιστη άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας σε όλη την επικράτεια, δίνοντας -με τη σκέψη εκείνης της εποχής- υπερβολικά προνόμια στους κυνηγούς: στον άνθρωπο ανήκαν όλα όσα υπήρχαν στη Γη και αυτός μπορούσε και έπρεπε να τα δρέψει. Αυτή η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων ήταν η νοοτροπία τότε και δυστυχώς δεν έχει αλλάξει πολύ μέχρι σήμερα. Το κριτήριο σίγουρα δεν ήταν η προστασία της φύσης και των ζώων, και πιθανόν δεν θα μπορούσε να είναι, μιας και ο άνθρωπος ακόμα δεν είχε αντιληφθεί τα τεράστια και άλυτα προβλήματα που δημιουργούσε στη φύση.

Ολόκληρος ο πληθυσμός της Γης ήταν τότε 3,6 δισεκατομμύρια, ενώ ο σημερινός είναι 7,8 δισεκατομμύρια, (υπερδιπλασιάστηκε από τότε). Πάρα πολλά είδη ζώων έχουν εξαφανιστεί από τη Γη μέσα σε αυτά τα 53 χρόνια, σε βαθμό που οι επιστήμονες μιλούν σήμερα για την 6η μαζική εξαφάνιση στην ιστορία της Γης και έχουν δώσει στην γεωλογική εποχή που διανύουμε την ονομασία Ανθρωπόκαινο, θέλοντας να επισημάνουν την τεράστια επίδραση του ανθρώπου στα φυσικά οικοσυστήματα. Η σχετική αυτή συζήτηση ξεκίνησε πολύ πρόσφατα, μόλις το 2016.

Αν και το κυνήγι δεν είναι η μοναδική αιτία, είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες μείωσης των πληθυσμών των ζώων και της βιοποικιλότητας, όπως αναγνωρίζεται και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (πηγή Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).

53 χρόνια μετά, σε έναν κόσμο που δεν έχει καμία σχέση με τον τότε κόσμο, πιστεύουμε πως ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τη στάση μας απέναντι στη φύση, στα ζώα και στον κόσμο γενικότερα. Ο άνθρωπος στέκεται για πρώτη φορά μπροστά στη ζημιά που έχει προξενήσει στον πλανήτη, σαν ένα μωρό παιδί που έβαλε φωτιά στο ίδιο του το σπίτι και κοιτάζει ανήμπορο και απορημένο. Μετράει τα είδη που εξαφανίζονται με όλο και πιο γρήγορο ρυθμό. Παρατηρεί καύσωνες, ακραία καιρικά φαινόμενα, κατάρρευση οικοσυστημάτων, νέες ασθένειες προερχόμενες από την εκμετάλλευση της φύσης, αποψίλωση των δασών, ανησυχεί πλέον ακόμα και για μια πιθανή παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να πει σήμερα ότι δεν ξέρει τι συμβαίνει στο περιβάλλον που ζει. Και όμως, παρά τις τεράστιες ανισορροπίες που έχουμε συνολικά προξενήσει στο περιβάλλον του πλανήτη, κάποιοι άνθρωποι θέλουν να συνεχίζουν μια αναχρονιστική, οχλούσα και καταστροφική συνήθεια: Να σκοτώνουν ζώα ως ‘σπορ’. Άλλοι γιατί τους αρέσει, άλλοι γιατί έχουν σημαντικά οικονομικά συμφέροντα, άλλοι γιατί απλά το συνήθισαν από μικροί. Όμως η τραγική κατάσταση στην οποία οδηγούμε τον πλανήτη, έχει αφυπνίσει πλέον πολλούς ανθρώπους. Όλο και περισσότεροι διαφωνούν με τις καταστροφικές πρακτικές του παρελθόντος, ευαισθητοποιούνται, αγαπούν τα ζώα, τη φύση και τη ζωή.

Το νομοθετικό πλαίσιο περί θήρας που ισχύει σήμερα είναι απαρχαιωμένο και ξεπερασμένο, μιας και η κατάσταση της φύσης στην Ελλάδα, αλλά και η αντίληψη της κοινωνίας για το περιβάλλον και τα ζώα, έχουν αλλάξει πολύ από την εποχή που ψηφίστηκαν οι νόμοι για το κυνήγι. Σε μια εποχή που η κλιματική κρίση κάνει όλο και περισσότερο αισθητή την παρουσία της και η απώλεια της βιοποικιλότητας είναι μια από τις σοβαρότερες απειλές για όλον τον πλανήτη και για τη χώρα μας, θεωρούμε ότι το να σκοτώνονται χιλιάδες ζώα για ‘σπορ’ είναι μια απαράδεκτη δραστηριότητα.

Αναγνωρίζοντας αυτήν την πραγματικότητα, αποφασίσαμε να ιδρύσουμε μια νέα συλλογικότητα με την επωνυμία SaveWild, που να ασχοληθεί με το θέμα ‘Κυνήγι’ και με άλλες ανθρωπογενείς απειλές της άγριας ζωής, η οποία να αποτελέσει ένα αντίβαρο στο μονοπώλιο της κυνηγετικής άποψης στην κοινωνία και στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Αναζητούμε τη συνεργασία με άλλες συλλογικότητες και άτομα που έχουν κοινή αντίληψη με μας, ευελπιστώντας να διευρύνουμε τη βάση μας, τον αριθμό των εκπροσωπούμενων πολιτών και την πολιτική πίεση που πρέπει να ασκήσουμε.


Μερικές από τις αρχές μας:

– Το κυνήγι δεν αποτελεί άθλημα, ούτε μέσο διαχείρισης της φύσης. Είναι μια δραστηριότητα που έρχεται από άλλες εποχές, όπου η φύση ήταν σε καλύτερη κατάσταση και υπήρχαν άλλες ανάγκες και άλλη αντίληψη για τη φύση. Σήμερα το κυνήγι είναι μια οχλούσα, αχρείαστη και επιζήμια για το περιβάλλον δραστηριότητα που ο μόνος σκοπός της είναι η διασκέδαση των ατόμων που την ασκούν.

– Θεωρούμε ότι το κυνήγι πρέπει να τεθεί σε συζήτηση από την αρχή, σε μηδενική βάση. Υπάρχουν μεγάλες στρεβλώσεις που διαιωνίζονται χωρίς λόγο, μόνο και μόνο επειδή ποτέ κανένας πολιτικός δεν ασχολήθηκε με το θέμα και επειδή οι κυνηγοί έχουν μονόλογο με το υπουργείο.

– Οι νόμοι για τη θήρα θα πρέπει να είναι πρωτίστως νόμοι προστασίας του περιβάλλοντος. Το φυσικό περιβάλλον, οι βιότοποι, οι πληθυσμοί των ζώων θα πρέπει να έχουν απόλυτη προτεραιότητα σε σχέση με την κυνηγετική δραστηριότητα, και όχι το ανάποδο.

– Απόλυτη προτεραιότητα θα πρέπει να έχει και ο σεβασμός σε όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους που κάνουν χρήση των φυσικών πόρων- το κυνήγι είναι απολύτως ασύμβατο με πολλές άλλες δραστηριότητες που γίνονται στη φύση.

– Δεν θέλουμε ακρότητες, κραυγές και φανατισμό. Θέλουμε να αγωνιστούμε με συνέπεια και σταθερότητα, με επιστημονικά επιχειρήματα, ως σοβαροί συνομιλητές και κοινωνικοί εταίροι σε κάθε συζήτηση γύρω από το θέμα. Θέλουμε το μονοπώλιο των κυνηγών στη λήψη αποφάσεων να σταματήσει και οι πολιτικοί να αναγκαστούν να δώσουν σημασία στο διογκούμενο κύμα της κοινωνίας που είναι ενάντια στο κυνήγι.

– Νιώθουμε ότι οι πολίτες που είναι ενάντια στο κυνήγι είναι πιθανόν περισσότεροι από τους κυνηγούς, αλλά δεν έχουν μέχρι τώρα βρει τρόπο να εκφραστούν οργανωμένα και γι’ αυτό δεν υπολογίζονται κατά τη λήψη των αποφάσεων. Θέλουμε να δώσουμε στους πολιτικούς όλων των κομμάτων να καταλάβουν ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που διαφωνεί με την πρακτική αυτή, που απλά δεν είχε μέχρι τώρα καμία εκπροσώπηση και ήταν ‘αόρατο’ για αυτόν τον λόγο.

– Ιδανικά, σε βάθος χρόνου, θα θέλαμε έναν κόσμο χωρίς κυνήγι. Γνωρίζουμε, όμως, ότι δεν είναι κάτι που μπορεί να συμβεί εύκολα, ούτε γρήγορα. Θέλουμε να αγωνιστούμε για τον πραγματικό έλεγχο της δραστηριότητας αυτής και τη διαχείριση της με σωστότερο τρόπο από την πολιτεία, με απώτερο στόχο τη μείωση της ή και την εγκατάλειψη της κάποτε, όταν η κοινωνία θα ωριμάσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

– Αντικείμενο του SaveWild είναι επίσης κάθε άλλη απειλή για την άγρια ζωή, όπως καταστροφή ενδιαιτημάτων, εμπόριο (παράνομο και νόμιμο) διαφόρων άγριων ζώων, παράνομο ψάρεμα και καταστροφή των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, παγίδευση και αιχμαλωσία άγριων ζώων, και άλλες.


Καλούμε όλους όσους έχουν κοινές αρχές και διαφωνούν με τη δραστηριότητα του κυνηγιού και με τον τρόπο που ασκείται, να έρθουν μαζί μας, να αλλάξουμε τις πολλές στρεβλώσεις των νόμων περί θήρας.»

-  Σύλλογος Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων «ΑΛΚΥΟΝΗ»

-  Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου

-  Άγρια φύση στην Ελλάδα

-  Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας

- Σωματείο για τη μελέτη, περίθαλψη και επανένταξη της άγριας ζωής και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας «Δράση για την άγρια ζωή»

-  Οικολογική Συμμαχία

Μάρτιος 2022


Θέλεις να μάθεις περισσότερα για το Save Wild και για το πως μπορείς να βοηθήσεις και εσύ στην προστασία της άγριας ζωής στην Ελλάδα; Τότε δεν έχεις παρά να επισκεφτείς την ιστοσελίδα του Δικτύου: https://savewild.gr

Στον αγώνα για ένα Όμορφο και Δίκαιο μέλλον για όλες και όλους μας, στεκόμαστε ΜΑΖΙ!


Νέοι Πράσινοι – Μέλος της Ομοσπονδίας Νέων Ευρωπαίων Πράσινων από το 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: