Στέφθηκε με επιτυχία το σεμινάριο στη Θεσσαλονίκη!


Στις 24 με 29 Νοεμβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη σεμινάριο για την Πράσινη Οικονομία με τίτλο “Young Oikos Nomos Fight Misery: Green Economy- Towards a sustainable society”.

30 περίπου Νέοι Πράσινοι από διάφορες χώρες της Ευρώπης όπως τη Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία, Αυστρία, Τσεχία, Ρουμανία, Μακεδονία, Φιλανδία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Ισραήλ και φυσικά την Ελλάδα, συμμετείχαν στο σεμινάριο που φιλοξενήθηκε από την ομάδα των Ελλήνων Νέων Πράσινων και διοργανώθηκε με τη συνεργασία της Ομοσπονδίας Νέων Ευρωπαίων Πράσινων (FYEG) και τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Πράσινου Ιδρύματος (GEF). To σεμινάριο έλαβε χώρα στα γραφεία των Οικολόγων Πράσινων Θεσσαλονίκης την πρώτη μέρα και τις υπόλοιπες στον 10ο όροφο του πύργου της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ.

Σκοπός του σεμιναρίου ήταν οι συμμετέχοντες να αναπτύξουν περισσότερες γνώσεις στα ζητήματα της οικονομίας. Πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια όπου έγιναν συζητήσεις και οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν εμπειρίες από τις αντίστοιχες χώρες προέλευσης τους σχετικά με ζητήματα που αφορούν τους νέους όπως τη συμμετοχή των νέων στη Διαδικασία Λήψης Αποφάσεων. Πραγματοποιήθηκαν επίσης διαλέξεις για την εμβάθυνση συγκεκριμένων θεμάτων όπως Δημοκρατία, Green New Deal, Ανεργία των νέων, Αποανάπτυξη, Λειτουργία των Οικονομικών Αγορών και η Οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

Από τον ελληνικό χώρο ομιλητές ήταν ο Μιχάλης Τρεμόπουλος ( Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, νομικός και δημοσιογράφος), ο Μιχάλης Πετράκος (μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ και διδάκτωρ Στατιστικής του Πανεπιστημίου του Wyoming ) και ο Kώστας Συκιώτης (μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων – Οικονομολόγος).Τέλος, για την αποανάπτυξη μίλησε η Filka Sekulova, μαθήτρια του Γιώργου Καλλή που κάνει το διδακτορικό της στο αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης πάνω στα Οικονομικά της Κλιματικής Αλλαγής και την Ευημερία.

Επιπρόσθετα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν και σε 2 δράσεις. Την Πέμπτη 25/11 Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας των γυναικών πραγματοποιήθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία των Οικολόγων Πράσινων Θεσσαλονίκης, για την εκκωφαντική σιωπή της πολιτείας και της κοινωνίας για τα χιλιάδες θύματα έμφυλης βίας. Το Σάββατο 27/11 διοργανώθηκε από τους ίδιους τους συμμετέχοντες μία δράση κατά των μέτρων λιτότητας με προτεινόμενες πράσινες λύσεις σε διαδραστική μορφή παιχνιδιού στην Καμάρα της Θεσσαλονίκης.

Την τελευταία μέρα συντάχθηκε ένα κείμενο ως αποτίμηση του σεμιναρίου από τους συμμετέχοντες, που εκφράζει την πολιτική δήλωση των Νέων Ευρωπαίων Πράσινων πάνω στην Οικονομία. Είναι αξιοσημείωτο ότι το κείμενο αυτό μιλά για μια διαρθρωτική αλλαγή του κοινωνικού και πολιτικού συστήματος και πως η στροφή στην αποανάπτυξη κρίνεται αναγκαία.

Υ.Γ Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους Θεσσαλονικείς Ο.Π για τη φιλοξενία και τη βοήθεια.

Δείτε το link με τις εισηγήσεις και το political statement
http://ecogreens-gr.org/Docs/NP_Green_Economy_Seminar/

Δεν υπάρχουν σχόλια: