Προβολή του ντοκυμαντέρ “O όρμος “ (Τhe Cove,2009)


Οι Νέοι Πράσινοι σας προσκαλούν στην προβολή του βραβευμένου με Όσκαρ ντοκυμαντέρ “O όρμος “(Τhe Cove,2009), του Λόυη Ψυχογιού.

Τρίτη 14 Δεκέμβρη, 21:00-23:00

στο πολυσυλλεκτικό στέκι Dasein, Σολωμού 12- Πλατεία Εξαρχείων.

O Έλληνoαμερικανός Λούη Ψυχογιός, διάσημος φωτογράφος του National Geographic, σκηνοθετεί την ταινία «Ο όρμος» αποτυπώνοντας την ετήσια διαδικασία εξόντωσης δελφινιών στην Ιαπωνία.

Κάθε χρόνο, στην Ιαπωνία, με την κάλυψη της κυβέρνησης, χιλιάδες δελφίνια (περίπου 23.000) σφαγιάζονται στο Ταϊτζί από ψαράδες, οι οποίοι τα οδηγούν σε έναν κόλπο και τα μαχαιρώνουν μέχρι θανάτου για το κρέας τους. Κάποια από αυτά (1.500) αιχμαλωτίζονται για να μοιραστούν σε δελφινάρια και πάρκα. Μια ομάδα ακτιβιστών, με τη βοήθεια του πρώην παρουσιαστή Ric O’Barry του πασίγνωστου «Φλίπερ, το Δελφίνι», εξοπλισμένοι με στρατιωτική τεχνολογία και χρησιμοποιώντας στρατιωτικές τακτικές αποκάλυψαν τη σφαγή - άγνωστη ακόμη και από τους ίδιους τους Ιάπωνες πολίτες.

Με την προβολή αυτή θέλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο για τις απαράδεκτες αυτές πρακτικές, να αναδείξουμε το θέμα της αιχμαλωσίας των δελφινιών σε διάφορα δελφινάρια και τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν. Θέλουμε, επίσης, να δηλώσουμε την αντίθεσή μας με την συνεχιζόμενη λειτουργία του δελφιναρίου του αττικού Πάρκου, που φιλοξενεί τώρα 11 δελφίνια, και ζητάμε την άμεση παύση των παραστάσεων αλλά και την απαγόρευση της εκμετάλλευσης των δελφινιών στη χώρα μας. Τέλος, θέλουμε να εκφράσουμε την κάθετη αντίθεση μας στο γεγονός ότι το πάρκο αποτελεί προορισμό περιβαλλοντικών εκδρομών σχολείων και ζητάμε από την πολιτεία να επαναπροσδιορίσει την έννοια της εκπαίδευσης με εναλλακτικούς τρόπους.

Μετά την προβολή θα ακολoυθήσει ανοιχτή συζήτηση.

Η προβολή αυτή αποτελεί τον προάγγελο της διαμαρτυρίας που θα ακολουθήσει την Κυριακή 19 Δεκέμβρη στο ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ στη 13:00.


Δεν υπάρχουν σχόλια: