Απολογισμός των δράσεων για το 2010-2011 και προγραμματισμός για το 2011-2012Η ομάδα των Νέων Πράσινων δημιουργήθηκε το 2008, σαν μια προσπάθεια νέων ανθρώπων, μέλη και μη του κόμματος των ΟΠ, να δημιουργήσουν τη δική τους φωνή και έκφραση. Έδωσε σημαντική προτεραιότητα σε ζητήματα που αφορούσαν την οικολογική και κοινωνική ευαισθητοποίηση των νέων και εμπλοκή αυτών σε συγκεκριμένα θέματα, όπως η πραγματοποίηση εκδηλώσεων για βιώσιμες κοινωνίες, για την υπερκατανάλωση, χαριστικά παζάρια, πολυπολιτισμικές εκδηλώσεις. Αποτελεί επίσημο μέλος των Νέων Πράσινων της Ευρώπης.
Στόχος μας είναι η αλλαγή της κουλτούρας του σημερινού χρεοκοπημένου μοντέλου ζωής του καταναλωτισμού και του εύκολου χρήματος και η ώθηση για στροφή σε πιο βιώσιμο και οικολογικό μοντέλο τρόπου ζωής συνολικά.

Ο μεγαλύτερος προβληματισμός των ΝΠ αφορά στη συνέχιση του Πράσινου Κινήματος μέσα από την ενεργοποίηση της νέας γενιάς στον πολιτικό μας χώρο.Την χρονιά που πέρασε (2011) κάναμε προσπάθειες ανοίγματος των Νέων Πράσινων στους φοιτητικούς χώρους με εκδηλώσεις που πραγματοποιήσαμε στα Πανεπιστήμια, με θέμα την ανεργία στους νέους και έδινε εναλλακτικές και προτάσεις για πράσινα επαγγέλματα σε κάθε αντίστοιχο τομέα. Παρόλο το επίκαιρο του θέματος είχαμε ελάχιστη προσέλευση και αυτό μας απογοήτευσε και μας κάνει να αναρωτιόμαστε τις αιτίες. Η πρόταση μας για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο είναι η εκτεταμένη προσπάθεια για παρουσία μας στα Πανεπιστήμια μέσα από ομιλίες και ημερίδες, αλλά κυρίως το ξεκίνημα για το Πράσινο Στέκι που μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης φοιτητών και άλλων νέων με όμοιες ανησυχίες με τις δικές μας. Αυτός ο χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος για συζήτησεις που θα μπορούσε να αφορά μεγάλη γκάμα θεμάτων (π.χ συζήτηση πάνω σε ένα βιβλίο κ.α), προβολές παρουσιάσεων για οικολογικά και κοινωνικά θέματα. Φυσικά δεν χρειάζεται να περιοριστεί σε στέκι συζητήσεων. Μπορεί ακόμη να πραγματοποιούνται από ομάδες ή και άτομα μεμονωμένα διάφορα καλλιτεχνικά δρώμενα. Μπορεί επίσης να προσφέρει νοστιμιές, όπως μεζέδες και ροφήματα από βιολογικά υλικά, μίνι κουζίνα με vegie γεύσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να δώσει επιπλέον και τη δυνατότητα συνεργασίας με τοπικούς παραγωγούς και προώθηση ενός άλλου μοντέλου οικονομίας χωρίς ενδιάμεσους.

Οι Νέοι Πράσινοι συμμετείχαμε ενεργά στις κινήσεις πολιτών που διαμορφώθηκαν το τελευταίο έτος και συγκεκριμένα είχαμε ουσιαστική συμμετοχή στις πλατείες και στο όλο εγχείρημα του Συντάγματος. Στόχος μας είναι να μεταφέρουμε τις εμπειρίες μας στη λειτουργία των ΝΠ και των ΟΠ. Πιστεύουμε οτι οι αυθόρμητες κινήσεις πολιτών μπορούν να μας δώσουν τον παλμό της κοινωνίας και μέσα από εκεί παίρνουμε έμπνευση για τη συνέχιση του Πράσινου Κινήματος.

Οι Νέοι Πράσινοι, απολογισμός το 2010 και νέες δράσεις

Το 2010-2011 οι Νέοι Πράσινοι πραγματοποίησαν:
- τον Νοέμβριο του 2010 διοργανώσαμε ένα σεμινάριο για την Πράσινη Οικονομία σε συνεργασία με την FYEG(Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Νέων Πράσινων) στην Θεσσαλονίκη, το οποίο είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και ενίσχυσε τη σχέση των Νέων Πράσινων με την FYEG.
- Κάναμε καμπάνια για την αιχμαλωσία των παράνομων δελφινιών στο Αττικό Πάρκο κάνοντας προβολή του ντοκυμαντέρ The Cove και διαδηλώνοντας έξω από το Αττικό Πάρκο για την απελευθέρωση των δελφινιών μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό.
- Διοργανώσαμε 3 ημερίδες στο Γεωπονικό, Πολυτεχνείο και ΑΣΟΕ με θέμα την ανεργία των Νέων και προτείναμε πράσινες λύσεις στους αντίστοιχους τομείς των σχολών.
- Δημιουργήσαμε ένα αντι-σποτ (“Πάλι μπάμιας;”), κάνοντας κριτική σε μία γνωστή διαφήμιση που προωθούσε το σεξισμό, το οποίο είχε μεγάλη επιτυχία στο διαδίκτυο.
- Συμμετείχαμε όλοι ενεργά στις συνελεύσεις της πλατείας Συντάγματος
-Συμμετείχαμε ενεργά σε σεμινάρια που διοργανώνει η FYEG ανά την Ευρώπη με θέμα το μεταναστευτικό, την ενέργεια, την άμεση δημοκρατία
-Πάραξη κειμένων (Δελτίων Τύπου)
-Δημοσίευση κειμένου για την ασυλία και την ανεργία σε τοπική εφημερίδα


Προγραμματισμός για το 2011-2012

- συμμετοχή σε πανευρωπαϊκή δράση της FYEG για το G20
- προώθηση των προγραμμάτων της FYEG και άλλων οργανώσεων και σε μη μέλη για να έρθουν σε επαφή με τις πράσινες ιδέες.
-ενημέρωση όλων των μελών για την ύπαρξη των Ν.Π, καθώς στη φόρμα εγγραφής νέου μέλους δεν αναφέρονται καν
- Πανελλάδικό καταστατικό συνέδριο για επισημοποίηση των Νέων Πράσινων νομικά
- δημιουργία site
- τοπικές δράσεις με φαγητό, χαριστικό -ανταλλακτικό παζάρι
-διοργάνωση σεμιναρίου στα σύνορα Βουλγαρίας ή Τουρκίας για τη Διάκριση στα σύνορα με την FYEG
- συμμετοχή στην δημιουργία κοινοτικών κήπων στην πόλη (όπως Ψυρρή)
- Πράσινο στέκι
- καμπάνιες με αφίσες ανάλογα με την επικαιρότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια: