Μεταναστευτικό: Τι σημαίνει περισσότερη Ευρώπη;

Φωτογραφία: Μιχάλης Μπάκας
 Γράφει η Ρουμελιώτου Κερασούλα

Το μεταναστευτικό ζήτημα βρίσκεται όσο ποτέ άλλοτε στο προσκήνιο των πολιτικών της ΕΕ και στις προτεραιότητες των χωρών της Μεσογείου. Περίπου 3.000 μετανάστες υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο το 2014 και εκτιμάται ότι 30.000 παράτυποι μετανάστες διέσχισαν τα σύνορα της Ελλάδας από την αρχή του έτους. Σε αυτό το κλίμα, το Ευρωπαϊκό Πράσινο Ινστιτούτο σε συνεργασία με το Ελληνικό Πράσινο Ινστιτούτο και με την υποστήριξη της βουλγαρικής Ένωσης για την ‘Προώθηση της Πρωτοβουλίας Πολιτών’ όπως και τον οργανισμό ‘Ceratonia’ από τη Μάλτα, στις 17 – 18 Οκτωβρίου πραγματοποίησε στη Σόφια, σεμινάριο με θέμα : «Μετανάστευση και Πολιτική Ασύλου στην ΕΕ».

Φωτογραφία: Μιχάλης Μπάκας
Στόχος του σεμιναρίου ήταν τόσο η κατανόηση του πολυδιάστατου ζητήματος της Μετανάστευσης και της Πολιτικής Ασύλου στην ΕΕ όσο και η κατάθεση προτάσεων προς το Ευρωπαϊκό Πράσινο κόμμα για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του ζητήματος. Ποια είναι τα δικαιώματα των μεταναστών και των αιτούντων Άσυλο? Κατά πόσο προστατεύονται αυτά τα δικαιώματα σήμερα? Υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή  πολιτική σε ζητήματα ασύλου και μετανάστευσης? Σε ποιο βαθμό τα άτομα αυτά μπορούν να ενταχθούν κοινωνικά στις χώρες υποδοχής ή στις χώρες οι οποίες τους παρέχουν Άσυλο?. Τα παραπάνω ερωτήματα και αρκετά ακόμη τέθηκαν στα πλαίσια του σεμιναρίου έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να λάβουν πλήρη εικόνα σε ότι αφορά στο μεταναστευτικό ζήτημα στη Βουλγαρία αλλά και σε όλη την Ευρώπη και να ανταλλάξουν εμπειρίες και πρακτικές. Το παρόν έδωσαν ακτιβιστές, εκπρόσωποι της Βουλγαρικής κυβέρνησης, εκπρόσωποι της Βουλγαρικής αστυνομίας, νομικοί, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι πράσινων οργανώσεων και ενεργοί πολίτες. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε κέντρο φιλοξενίας-κράτησης μεταναστών. Στο συγκεκριμένο κέντρο, το οποίο βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα έξω από τη Σόφια στεγάζονται περίπου 600 άτομα, στην πλειοψηφία τους πρόσφυγες από τη Συρία. Όπως μας ενημέρωσαν οι βουλγαρικές αρχές υπάρχουν τρία συνολικά κέντρα φιλοξενίας στη Βουλγαρία. Κάποιες εργασίες σε αυτά χρηματοδοτήθηκαν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και από ευρωπαϊκά κονδύλια. Βέβαια, υπήρχαν ελλείψεις τόσο σε υποδομές όπως και σε ανθρώπινο δυναμικό (ελλείψεις σε γιατρούς, παιδοψυχολόγους, ψυχολόγους και διερμηνείς).

Το βασικό ερώτημα που τέθηκε κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου ήταν τι σημαίνει περισσότερη Ευρώπη στο ζήτημα της μετανάστευσης και πως αυτό μεταφράζεται με πρακτικούς όρους. Συγκεκριμένα, η Βουλγαρία δέχτηκε τριπλάσιο αριθμό μεταναστών το 2014 στα σύνορα της με την Τουρκία σε σχέση με το 2013. Η Βουλγαρική κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει μόνη της τη μεταναστευτική αυτή ροή και η βοήθεια της ΕΕ ήταν αναγκαία και απαραίτητη για να αποτραπεί ανθρωπιστική κρίση. Τόσο οι χώρες της Μεσογείου όσο και η Βουλγαρία χρειάζονται περισσότερη Ευρώπη για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα μεταναστευτικά κύματα προς την Ευρώπη. Όπως υπογράμμισε και η Cristine Sidenius, Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος σε ζητήματα Μεταναστευτικής πολιτικής, από φέτος η πρόσβαση στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για το μεταναστευτικό είναι ευκολότερη και αποτελεσματικότερη διότι η ΕΕ δημιούργησε ένα κοινό Ταμείο, το Ταμείο  για το Άσυλο, τη Μετανάστευση και την Ένταξη. Πέρα από αυτό όμως η περισσότερη Ευρώπη μεταφράζεται μόνο με οικονομικούς όρους? Στο ερώτημα αυτό απάντησε η Ευρωβουλευτής των Πρασίνων Jean Lambert υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται ένα κοινό Ευρωπαϊκό σύστημα για τη μετανάστευση έτσι ώστε η είσοδος στην ΕΕ να είναι ασφαλής και νόμιμη. Όπως τόνισε και ο Moawia Ahmed, πρόεδρος  του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, οι πολιτικές της ΕΕ αναγκάζουν τους μετανάστες να μπουν παράνομα με δεδομένο ότι η ΕΕ δεν δίνει νόμιμες διεξόδους. Ο θάνατος δεν αποτελεί αντικίνητρο για αυτούς τους ανθρώπους όπως τόνισε ο κ. Moawia.  Η περισσότερη Ευρώπη συνδέεται όμως και με την έννοια της αλληλεγγύης. Μεγαλύτερη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών είναι αναγκαία όπως επίσης και δράσεις στις τρίτες χώρες.

Σύνορα ασφαλή για την ανθρώπινη ζωή, αποτελεσματικό σύστημα ασύλου και ανθρωπιστική προστασία ήταν οι τρεις βασικοί άξονες για μια προσπάθεια εξομάλυνσης του ζητήματος. Αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν ενάμισι εκατομμύριο Σύριοι πρόσφυγες στην Τουρκία και από ένα εκατομμύριο σε Ιορδανία και Λίβανο. Χρειάζεται να ενεργοποιηθούν τα ευρωπαϊκά αντανακλαστικά αλληλεγγύης και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια: