Σεμινάριο Alter-COP20 με φόντο το Παρίσι



Η αποστολή των Νέων Πράσινων στο Alter-COP20 συμμετείχε σε δράση της ΟΝΕΠ κατά της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) μπροστά από το κτήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αφορμή τα γενέθλια του Προέδρου Junker 

Το διάστημα 6-10 Δεκεμβρίου ομάδα μελών των Νέων Πράσινων συμμετείχαν στο σεμινάριο που οργάνωσε η Ομοσπονδία Νέων Ευρωπαίων Πράσινων (ΟΝΕΠ - FYEG) με τίτλο Alter-COP20 seminar στις Βρυξέλλες.

Το σεμινάριο διοργανώθηκε με αφορμή την διεξαγωγή του COP20, την 20η Διάσκεψη των Συμβαλλομένων Μερών της Σύμβασης-Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (United Nations Framework Convention on Climate Change – UNFCCC) στην Λίμα του Περού, καθώς και την επικείμενη Διάσκεψη (COP21) στο Παρίσι τον Δεκέμβρη του 2015. Στη Διάσκεψη αυτή αναμένεται η υιοθέτηση μιας νέας συνθήκης για το κλίμα, που θα στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, ώστε να αποτραπεί η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη πέρα των 2 βαθμών Κελσίου, όριο πέρα από το οποίο, η κλιματική αλλαγή θα είναι ανεξέλεγκτη σύμφωνα με την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.


Οι δύο κύριοι πυλώνες του σεμιναρίου ήταν η παρακολούθηση των των διαπραγματεύσεων στη Λίμα και η κατανόηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο της Διάσκεψης, καθώς και η ενημέρωση και προετοιμασία των οργανώσεων της ΟΝΕΠ για τη διεξαγωγή δράσεων και εκστρατείας τόσο σε τοπικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο μέχρι την επόμενη Διάσκεψη. Ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι την COP21 αποτελεί μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, οπότε θα υπάρξει έντονη κινητοποίηση από πλευράς των οργανώσεων της ΟΝΕΠ, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των πολιτών ούτως ώστε να ασκήσουμε πίεση και να απαιτήσουμε γενναίες πολιτικές σε ό,τι αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αλλά και μια γενικότερη προσαρμογή στα δεδομένα της Κλιματικής Αλλαγής.

Αποτελούμε μέρος της γενιάς στις πλάτες της οποίας οι προηγούμενες άφησαν τις συνέπειες της απληστίας τους και οι οποίες είδη είναι φανερές. Για το λόγο αυτό εμείς τους απαντάμε, τους υπενθυμίζουμε την έννοια της διαγενεακής δικαιοσύνης και το χρέος που έχουν στις επόμενες γενεές. Σεβόμενοι το χρέος της δικής μας γενιάς να κληροδοτήσουμε στις επερχόμενες ένα υγιές περιβάλλον, διεκδικούμε με όποια μέσα μπορούμε την ανατροπή της καταστρεπτικής πορείας που ακολουθεί σήμερα η πλειοψηφία της ανθρωπότητας και των κρατών.

Η αποστολή των Νέων Πράσινων που συμμετείχε στο σεμινάριο

Δεν υπάρχουν σχόλια: