Κρατήστε την Ευρώπη ενωμένη!Όσο οι φημολογίες για μία πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη οργιάζουν, η Ομοσπονδία Νέων Ευρωπαίων Πράσινων απευθύνει κάλεσμα στους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης. Αντιλαμβανόμενοι τις καταστροφικές συνέπειες του σεναρίου αυτού τόσο στην Ελλάδα όσο και συνολικά στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, οι Νέοι Πράσινοι συνυπογράφουμε το κάλεσμα αυτό.


Κρατήστε την Ευρώπη ενωμένη!


Από το 2008, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε μία συνεχή δοκιμασία. Στην Ευρώπη, η κρίση έχει αποδείξει το πόσο στενά συνδεδεμένες και αλληλοεξαρτώμενες είναι οι οικονομίες μας, και πλέον αποτελεί απειλή στο αίσθημα αλληλεγγύης άλλα και στο ίδιο το Ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Δεν θα αντέξουμε ένα τέτοιο ρίσκο: Η Ελλάδα δεν πρέπει να βρεθεί έξω από την Ευρωζώνη καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε μόνο να εμβαθύνει περαιτέρω την κρίση. Απαιτούμε από τους πολιτικούς μας ηγέτες να διατηρήσουν την ακεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μην τζογάρουν το κοινό μας μέλλον σπρώχνοντας την Ελλάδα έξω από αυτήν.

Οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να δώσουν ένα τέλος στην εθνικιστική και επιθετική ρητορική η οποία μας διαχωρίζει αντί να μας ενώνει. Η Ευρώπη δομήθηκε με θεμέλια την από κοινού κατανόηση και την πεποίθηση ότι μαζί είμαστε πιο δυνατοί απ' ό,τι μόνοι. Όμως, αυτή η ρητορική αλλάζει και οι προκαταλήψεις στις δημόσιες συζητήσεις είναι όλο και συχνότερες. Οι κυβερνήσεις ανταλλάσσουν κατηγορίες αντί να αλληλοϋποστηρίζονται, ενώ ποικιλία στερεότυπων από ολόκληρα έθνη και περιοχές χρησιμοποιούνται ως πυρομαχικά. Μια συζήτηση η οποία έχει ήδη απλουστευθεί και γεμίσει προκαταλήψεις μετατρέπεται σε μια πλατφόρμα πάνω στην οποία λαϊκιστές κινητοποιούνται ενάντια στην βάση της ίδιας της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Σε καιρούς κρίσης η Ευρώπη έχει ανάγκη περισσότερη αλληλεγγύη και όχι λιγότερη! Η κρίση βάζει τις αξίες μας σε δοκιμασία, καθώς αυτοί που βρίσκονται στις πιο ευαίσθητες ομάδες έχουν έρθει αντιμέτωποι με το σκληρότερο πρόσωπό της, και πλέον αναγκάζονται να επωμιστούν το βαρύτερο φορτίο. Οι χώρες με την νεολαία τους σε κρίση πλήττονται από τεράστια ποσοστά ανεργίας και περιορισμένες προοπτικές για το μέλλον. Οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν εξαίρεση καθώς και αυτοί έρχονται αντιμέτωποι με τις κακουχίες της λιτότητας. Με το να τίθεται σε κίνδυνο η κοινωνική συνοχή των κρατών, τίθεται σε κίνδυνο και όλη η Ευρώπη.

Εν όψει της επικείμενης απειλής αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, οι ακόλουθες οργανώσεις νεολαίας υποστηρίζουμε πως αυτή η κίνηση αποτελεί απειλή στην ακεραιότητα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ζητούμε από τους ηγέτες της Ευρώπης να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να δείξουν το πολιτικό θάρρος που απαιτείται και να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν αυτή την πορεία.


Το αρχικό κείμενο καθώς και περισσότερες πληροφορίες για το κάλεσμα αυτό βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.keepeuropetogether.eu
Δεν υπάρχουν σχόλια: