Ένας χρόνος Πράσινη Κίνηση Φιλολογικού-Ευρύτερο κάλεσμα


    Πέρασε ένας χρόνος από την ίδρυση της Πράσινης Κίνησης Φιλολογικού ΑΠΘ, μιας προσπάθειας να ακουστεί στο φοιτητικό χώρο μια φωνή ήρεμη αλλά ουσιαστική, μια φωνή που ανοίγει νέους δρόμους και αλλάζει συνειδήσεις, η φωνή της πολιτικής Οικολογίας. Παρά τη μικρή της δύναμη, η Πράσινη Κίνηση συνομιλεί με ένα ευρύτερο ακροατήριο, ενώ οι εκδηλώσεις που πραγματοποίησε για την Αντιαυταρχική Εκπαίδευση και την Κοινωνική Αυτοοργάνωση σημείωσαν ιδιαίτερη επιτυχία. Στις φοιτητικές εκλογές στήριξε το πολιτικό πρόταγμα της ΑΡΕΝ και σημείωσαν ένα αξιοπρόσεχτο ποσοστό. Στην κρίσιμη και οριακή χρονιά που περνά η ελληνική κοινωνία και το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, η Πράσινη Κίνηση θα βρεθεί και πάλι εδώ για να παλέψει με όλες τις δυνάμεις της. Ήδη σχεδιάζει ένα σεμινάριο με την Ψυχολόγο του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης, Αντιγόνη Συμεωνίδου, ενώ με τις παρεμβάσεις της στις Γενικές Συνελεύσεις, προκαλεί συζητήσεις και τριγμούς. Είναι προφανές, βέβαια, ότι ένας κούκος μόνος του δε φέρνει την άνοιξη, γι' αυτό και οφείλουμε να προχωρήσουμε σε ένα γενικότερο κάλεσμα στο φοιτητικό κόσμο της χώρας που συμφωνεί με τις αρχές της πολιτικής Οικολογίας για συντονισμό της δράσης των επιμέρους κινήσεων.
      Ειδικά τώρα αυτός ο συντονισμός είναι πιο απαραίτητος από ποτέ. Η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ξέχασε γρήγορα τις υποσχέσεις της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου και έχει καταλήξει απλός εντολοδόχος των αποφάσεων της Τρόικα, με μειωμένη έως ανύπαρκτη τη δική της παρέμβαση και φυσικά χωρίς καμία απολύτως αντιπρόταση. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ κοιτάζουν πώς θα ξεμπλέξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, μπροστά στην αναμενόμενη δημοσκοπική κατρακύλα. Ειδικά η παρουσία της ΔΗΜΑΡ στη συγκυβέρνηση μόνο θλίψη προκαλεί, ιδιαίτερα σε όσους γνωρίζουν τα διαχρονικά προτάγματα της ανανεωτικής Αριστεράς, που φυσικά ουδεμία σχέση έχουν με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζεται, μια πολιτική που υποκλίνεται στους αριθμούς και τους δείκτες, αδιαφορώντας πλήρως για τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω απ' αυτούς. Βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι, εκτός των άλλων, η  ιδιωτικοποίηση του νερού και του σιδηροδρόμου, καθώς και οι εξορύξεις χρυσού και πετρελαίου, επενδύσεις που παρουσιάζονται ως εθνοσωτήριες κι όποιος αγωνίζεται εναντίον τους ως ''ανθέλληνας'' και υπονομευτής της δυνατότητας επανάκαμψης της οικονομίας, επενδύσεις όμως που θα υπονομεύσουν το μέλλον μας και θα κλείσουν περισσότερες θέσεις εργασίας απ' όσες θα δημιουργήσουν. Αλλά και τα κόμματα του Κοινοβουλίου αδυνατούν να δώσουν άλλο δρόμο: ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται ακόμα να προσδιορίσει τη στάση του έναντι της Ευρώπης, με την έντονη πολυφωνία του χώρου να μην έχει πάψει. Περιμένει να πέσει η κυβέρνηση και έχει αφεθεί στη λογική του ''ώριμου φρούτου''. Το ΚΚΕ αδυνατεί πλήρως να προσαρμοστεί στα σημερινά δεδομένα, οι ΑΝΕΛ είναι ένα ευκαιριακό μόρφωμα που ''πουλά'' πατρίδα, ενώ ιδιαίτερη απειλή για τη Δημοκρατία (που, έστω και κουτσή, δεν παύει να 'ναι δημοκρατία) αποτελεί η ακραία ομάδα της Χρυσής Αυγής. Μια ομάδα που έχει γίνει η απόλυτη μόδα και παρουσιάζεται ως δήθεν αντισυστημική, ενώ στην ουσία είναι προϊόν της σήψης του συστήματος, πλήρως εκπορευόμενη απ' αυτό. Μια ομάδα που προσδοκά ένα νέο εμφύλιο και ονειρεύεται εθνοκαθάρσεις, έχοντας αρχίσει να διχάζει το λαό. Μια ομάδα που πρέπει να αντιμετωπιστεί μαζικά απ' όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, χωρίς βία ωστόσο, διότι έτσι εκπίπτεις στο επίπεδό της και μπαίνεις εν πολλοίς στο προνομιακό της πεδίο.
      Όσον αφορά το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, παρατηρούμε από το καλοκαίρι μια διπλή στρατηγική της κυβέρνησης και των φιλικά προσκείμενων σ' αυτήν ΜΜΕ: Από τη μία αφήνουν εντέχνως να βγουν προς τα έξω σκέψεις για νέα μέτρα, όπως η κατάργηση των δωρεάν συγγραμάτων και τα δίδακτρα, ώστε, ακόμα κι αν δεν γίνουν δεκτά σ' αυτό το γύρο μέτρων, να έχουν πέσει στο τραπέζι και ο κόσμος να έχει αρχίσει να προσαρμόζεται στην ιδέα (τακτική που ακολουθείται συχνά τα τελευταία χρόνια και σε πολλούς τομείς). Από την άλλη υπονομεύουν συστηματικά το δημόσιο πανεπιστήμιο και τους εκπροσώπους του, μέσω δήθεν σκανδάλων των Πρυτανικών Αρχών (αρχών που έχουν κάνει ισχυρά βήματα προς ένα σύγχρονο και πράσινο πανεπιστήμιο), δήθεν αποκαλύψεων στη λογική του ''η λάσπη θα μείνει''. Οι φοιτητές, απαθείς, παρακολουθούσαν τα δρώμενα χωρίς να αντιδρούν, εκτός αν τούς στερούσαν τα πάρτυ! Ευτυχώς αυτό έχει αρχίσει σιγά-σιγά να ανατρέπεται, με σημαντικό ρόλο σ' αυτό να παίζει η απεργία των εργολαβικών υπαλλήλων του ΑΠΘ, που έχει αφήσει τη σχολή 25 μέρες μέσα στα σκουπίδια. Η Πράσινη Κίνηση πολύ εύκολα, στο πρόταγμα της καθαριότητας, θα μπορούσε να τούς καταγγείλει και να συμμετάσχει στις απεργοσπαστικές δράσεις καθαρισμού, δεν τό έπραξε όμως, διότι αντιλαμβάνεται πως οι εργαζόμενοι έχουν φτάσει στο ύψιστο σημείο εξαθλίωσης απ΄το απαράδεκτο καθεστώς της εργολαβίας που πρέπει να καταργηθεί άμεσα. Φυσικά και στέκεται αλληλέγγυα στον αγώνα τους!
     Είναι, φυσικά, προφανές ότι ο αγώνας όλων μας πρέπει να δοθεί στα πλαίσια της Ευρώπης. Το αίτημα για μια άλλη πολιτική στην ΕΕ έχει γίνει κάτι παραπάνω από φανερό, για μια πολιτική πραγματικής δημοκρατίας στο κοινό μας σπίτι που λέγεται Ευρώπη. Η ''Ευρώπη της αλληλεγγύης'' δεν είναι ένα όμορφο σύνθημα, αλλά έχει γίνει πράξη μέσα από τα μαζικά κινήματα κατά της λιτότητας με τον τίτλο ''Είμαστε όλοι Έλληνες'' που εκδηλώθηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μέσα από την έμπρακτη στήριξη της ομάδας των Πρασίνων (και της ομάδας της Αριστεράς) στο δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό. Η Ευρώπη που οραματιζόμαστε είναι μια Ευρώπη πραγματικής και συμμετοχικής δημοκρατίας, με αυξημένο ρόλο στην τοπική αυτοδιοίκηση και ξεχωριστό σχεδιασμό για κάθε περιφέρεια (αποκέντρωση στην πράξη), με την κοινή συνείδηση πως είμαστε Ευρωπαίοι χωρίς υποσημειώσεις και δεν υπονομεύουμε σε καμιά περίπτωση την ευρωπαϊκή μας προοπτική γιατί υπονομεύουμε έτσι στην ουσία τον ίδιο μας τον εαυτό.
      Βασική λογική του πράσινου χώρου είναι πως, μαζί με την αλλαγή των πολιτικών, επιβάλλεται να αλλάξουμε κι εμείς οι ίδιοι. Η βάση όλων των επιμέρους ανατροπών είναι η αλλαγή της νοοτροπίας και της κοσμοαντίληψης του καθενός. Αυτή είναι η πραγματική επανάσταση,που αποτυπώνεται πια σ' ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, ένα τρόπο ζωής που αμφισβητεί στην πράξη το κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο που κυριάρχησε τις τελευταίες δεκαετίες, με την επικράτηση του ατομικού έναντι στο συλλογικό και με παντελή έλλειψη διαγενειακής δικαιοσύνης. Οι Πράσινοι σκεφτόμαστε πάντα θετικά και καλούμε τον κόσμο να συμμετάσχει σε δράσεις που αλλάζουν τη ζωή μας εδώ και τώρα, που μάς φέρνουν σε επαφή με άλλους ανθρώπους διαφορετικών ιδεολογικών αφετηριών και μέσα από τη συνεργασία χτίζουμε ο καθένας με το δικό του λιθαράκι, την εναλλακτική πορεία. Δε μένουμε μόνο στην αντίσταση του δρόμου, αλλά αγκαλιάζουμε τα -διαρκώς αυξανόμενα- αλληλέγγυα δίκτυα που εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα. Όλο και περισσότεροι πολίτες κοιτάζουν με χαρά προς τον άλλο δρόμο, που πριν από λίγα χρόνια θα χαρακτήριζαν το λιγότερο ως ''γραφικό''.  Ειδικά στη Θεσσαλονίκη συναντούμε δεκάδες αυτοδιαχειριζόμενους χώρους, λαϊκές συνελεύσεις που υλοποιούν δράσεις όπως λαϊκή αγορά χωρίς μεσάζοντες (παιδιά του ''κινήματος της πατάτας'' που κάποιοι λοιδορούσαν), ανταλλακτικά-χαριστικά παζάρια, αγρούς μέσα σε χώρους πρώην στρατοπέδων, συνεταιρισμούς νέου τύπου, έχουμε ένα δραστήριο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης, ενώ δοκιμάζεται η πρόταση μετατροπής της ΕΥΑΘ σε κοινωνική επιχείρηση μέσω της Κίνησης 136 που όλοι οφείλουμε να αγκαλιάσουμε. Κι ας θεωρούνται αυτά απλές οάσεις στην καπιταλιστική λαίλαπα, δίνουν όμως μια έμπρακτη απάντηση του άλλου μοντέλου που οραματιζόμαστε, όπου ο άνθρωπος θα βρίσκεται στο κέντρο της πολιτικής. Οι πυρήνες αντίστασης και μη βίαιης κοινωνικής ανυπακοής όλο κι επεκτείνονται, γεγονός που μάς γεμίζει ακόμα περισσότερη αισιοδοξία για το μέλλον. Η αρχή έχει γίνει και το μονοπάτι φτιάχνεται. Θα έρθετε;

3o Διεθνές Συνέδριο για την Αποανάπτυξη




Στις 19-23 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε το 3ο διεθνές συνέδριο για την από-ανάπτυξη στην Βενετία και οι Νέοι Πράσινοι ήταν εκεί. Είχαν προηγηθεί αυτά της Βαρκελώνης, το 2010 και το πρώτο, αυτό του Παρισιού τον Απρίλη 2010 που είχε καταλήξει στην διακήρυξη της από-ανάπτυξης .
Το συνέδριο έδωσε έμφαση σε συζητήσεις με ευρεία συμμετοχικότητα σε μια προσπάθεια να “παντρέψει” αρμονικά και ισορροπημένα την επιστημονική σκέψη και έρευνα, την πολιτική, κοινωνική και κινηματική στράτευση, την καλλιτεχνική έκφραση και την παρουσίαση καλών πρακτικών.
Σε διάστημα πέντε ημερών οι περίπου 900 σύνεδροι συμμετείχαν σε 61 εργαστήρια, παρουσιάσεις , 11 ολομελειακές συζητήσεις, προβολές ντοκυμαντέρ, παρουσιάσεις βιβλίων, συναυλίες, ενώ είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν μια μόνιμη υπαίθρια έκθεση για «ένα άλλο μέλλον»(altrofuturo) με προϊόντα δίκαιου εμπορίου και πληροφοριακό υλικό από κοινωνικά κινήματα και ΜΚΟ.
Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν σε αυτό το συνέδριο ήταν:
- τα κοινά/συλλογικά αγαθά: η μετάβαση σε μία βιώσιμη και δίκαια μορφή ιδιοκτησίας, διαχείρισης, προστασίας, κοινής χρήσης και απόλαυσης των αγαθών και των πόρων.
- η απασχόληση: η μετάβαση σε δίκαια και δημιουργικά μοντέλα παραγωγής, εργασίας , περίθαλψης, κοινωνικής ασφάλειας και πρόνοιας, πέρα από την λογική της ανασφάλειας και της κρίσης του συστήματος πρόνοιας
- η δημοκρατία: αποανάπτυξη και μετάβαση του δημοκρατικού συντάγματος σε ένα μοντέλο πιο συμμετοχικό, αποκεντρωμένο, οικολογικό και διαγενεακά δίκαιο.
- η αλλαγή του διατροφικού μοντέλου, τοπικά διατροφικά συστήματα, αεικαλλιέργειες, γεωργική ανεξαρτησία των χωρών του τρίτου κόσμου.
Η από-ανάπτυξη παραμένει σχετικά άγνωστος όρος στην Ελληνική κοινωνία και στον κυρίαρχο πολιτικό και οικονομικό λόγο και συχνά συγχέεται λανθασμένα με την ύφεση που ζούμε. Έχει όμως κερδίσει το ενδιαφέρον όλο και περισσοτέρων όπως αποδεικνύουν οι αυξανόμενες σχετικές εκδόσεις, άρθρα και η ανέλπιστα μεγάλη συμμετοχή που είχε η ομιλία ενός από τους πατεράδες της Από-αποανάπτυξης- του Serge Latouche στην Ελλάδα πριν ενάμιση χρόνο. Ενδεικτικό αυτής της ‘ανάπτυξης’ του κινήματος της από-ανάπτυξης στην Ελλάδα είναι και η ισχυρή παρουσία των Ελλήνων- ξεπέρασαν τους 20 εξ άλλου πολυμελής ήταν και η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων και Νέων Πράσινων.
Λίγα λόγια για την αποανάπτυξη : παιδί της κριτικής στη μαζική κοινωνία και στον βιομηχανοποιημένο καπιταλισμό των πρώτων θεωρητικών της πολιτικής και κοινωνικής οικολογίας (Georgescu-Roegen, Gorz, Illich, Morin, Boukchin, Καστοριάδης) που είδαν νωρίς τα όρια της ανάπτυξης μια κοινωνίας που μετρά την ευημερία με αριθμούς, τόνους παραγωγής και δείκτες του ΑΕΠ και του χρηματιστηρίου, μιλάει για μια μετάβαση σε μια κοινωνία μία κοινωνία περισσότερο βιώσιμη, ανθρώπινη , δίκαιη και οικολογική με στόχο την ευημερία, την καλύτερη ποιότητα ζωής, το ευ-ζήν, τα οποία δεν είναι μετρήσιμα σε ΑΕΠ.
Ο όρος έρχεται να αντιπαρατεθεί στην καταστροφή ανθρώπινων και φυσικών πόρων, στην κλιματική αλλαγή, στην ανεργία, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση που προκαλείται στο όνομα της ανάπτυξης και που μας οδηγεί σε μια συνεχή ύφεση. Παράλληλα έρχεται να υπενθυμίσει τις αντιφάσεις και στους περιορισμούς που βασίζεται η βιώσιμη, αειφόρος, πράσινη ανάπτυξη.
Η από-ανάπτυξη αναζητά μια κοινωνία όπου το χρήμα δεν είναι το πρωτεύον. Μία κοινωνία με εντελώς διαφορετικούς ρυθμούς. Μπορεί κάποιος να το καταλάβει από το σύμβολό της εξάλλου, που είναι το σαλιγκάρι.. και το μότο της «Πάμε μακριά γιατί πάμε αργά!»
Τα βασικά της αιτήματα είναι η απεξάρτηση από το πετρέλαιο και τα ορυκτά καύσιμα, η ενεργειακή αυτονομία με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η τοπική παραγωγή με έμφαση στην αποχημικοποίηση των καλλιεργειών, η επανατοπικοποίηση-αποκέντρωση, η συμμετοχική δημοκρατία, μια εργασία διαφορετικού τύπου, λιγότερο άκαμπτη και με λιγότερες ώρες εργασίας, και περισσότερο χρόνο για τις ανθρώπινες σχέσεις.
Το κίνημα της από-ανάπτυξης επιδιώκει την διάδοση δραστηριοτήτων που συμβάλουν στην πρακτική υλοποίηση των στόχων που βάζει, τοπικά εναλλακτικά νομίσματα, το αλληλέγγυο και ηθικό εμπόριο, οι αστικοί λαχανόκηποι, οι εργασιακές κολλεκτίβες, οι συνελεύσεις γειτονιών, τα κοινωνικά ιατρεία-φροντιστήρια, τα χαριστικά παζάρια κα. Δραστηριότητες που γίνονται όλο και πιο συχνές στην Ελλάδα και που θα παρουσιαστούν στο πρώτο φεστιβάλ αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας που θα γίνει στο πνευματικό κέντρο Ελληνικού στις 19-20-21 Οκτωβρίου στα πλαίσια του οποίου θα γίνει και συνάντηση/εργαστήριο για την Από-ανάπτυξη.
Τα επόμενα βήματα είναι δικά μας και ακόμη μπροστά μας για να κάνουμε τις ευτοπίες μας πραγματικότητα και να συνεργαστούμε για έναν άλλο κόσμο. Από εμάς εξαρτάται..









ΜΙΑ ΑΝΟΣΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ


Συστατικά: Μισαλλοδοξία, έλλειψη χιούμορ, αναχρονιστικές αντιλήψεις. Εκτέλεση: Ανακατεύουμε φόβο, ελπίδα αιώνιας ζωής, λιγάκι εθνικό κλέος, μαζί με προφητείες ανακατάληψης της Βασιλεύουσας. Βάζουμε το ανακάτωμα αυτό στο ταψί και ψήνουμε σε βαθμούς φούρνου Άουσβιτς. Σε μισή ώρα έχουμε έτοιμο το παστίτσιο μας!
   Μόνο γέλωτα προφανώς μπορεί να προκαλέσει η παραπάνω συνταγή, είναι η ίδια, όμως, που ακολουθείται ακατάπαυστα από συγκεκριμένους κύκλους, με τις ευλογίες του επίσημου κράτους. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί η σύλληψη του 27χρονου διαχειριστή της σατιρικής σελίδας ''Γέροντας Παστίτσιος'', που σατίριζε με καυστικό τρόπο όλη τη βιομηχανία θαυμάτων και προφητειών, η οποία έχει στηθεί από επιτήδειους στην πλάτη ενός νεκρού, που -αν και η ''οσιότητά'' του ελέγχεται από πολλές παραμέτρους- σε κάθε περίπτωση δεν είναι παρών για να αντιδράσει στα όσα λέγονται εξ ονόματός του. 
     Είναι, επίσης, θλιβερό το επίσημο κράτος να σέρνεται στην ατζέντα της Χρυσής Αυγής και των ακραίων χριστιανικών ομάδων, οι υποστηρικτές των οποίων μόνο κατ' όνομα είναι φυσικά Χριστιανοί, αφού οι πράξεις και τα λεγόμενά τους απέχουν παρασάγγας από τα λόγια του Ευαγγελίου. Θεωρούμε, μάλιστα, απαράδεκτο και απίστευτα υποκριτικό να διώκεται ένα άτομο που απλά εξέφρασε ελεύθερα την άποψή του από έναν χώρο που προάγει ανοιχτά το μίσος και μόνο και μόνο εξαιτίας της ελευθερίας του λόγου που του παρέχεται μπορεί και συμμετέχει στο εθνικό Κοινοβούλιο.  
  Οι Νέοι Πράσινοι δεν πιστεύουμε σε μαγικές συνταγές, η πλήρης αποδοχή των οποίων αναλαμβάνει να λύσει όλα τα προβλήματα (αρκεί φυσικά ο άνθρωπος να μείνει υποταγμένος και να μην σπάσει τις -κάθε είδους- αλυσίδες του). Καλούμε, λοιπόν, τους συμπολίτες μας να στηρίζονται πρώτα απ' όλα στη δική τους σκέψη και να μην καταπίνουν κανένα φαγητό που τούς προσφέρεται αμάσητο. Αν πάλι επιλέξουν να φάνε παστίτσιο, τούς ευχόμαστε καλή όρεξη! -φτιαγμένο, πάντα, με την αυθεντική συνταγή κι όχι με την προαναφερθείσα, γιατί αυτή απλά... δεν τρώγεται!-  
     Η βλακεία δε θα νικήσει ποτέ το χιούμορ.

 ΝΕΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ