Μεταναστευτικό: Τι σημαίνει περισσότερη Ευρώπη;

Φωτογραφία: Μιχάλης Μπάκας
 Γράφει η Ρουμελιώτου Κερασούλα

Το μεταναστευτικό ζήτημα βρίσκεται όσο ποτέ άλλοτε στο προσκήνιο των πολιτικών της ΕΕ και στις προτεραιότητες των χωρών της Μεσογείου. Περίπου 3.000 μετανάστες υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο το 2014 και εκτιμάται ότι 30.000 παράτυποι μετανάστες διέσχισαν τα σύνορα της Ελλάδας από την αρχή του έτους. Σε αυτό το κλίμα, το Ευρωπαϊκό Πράσινο Ινστιτούτο σε συνεργασία με το Ελληνικό Πράσινο Ινστιτούτο και με την υποστήριξη της βουλγαρικής Ένωσης για την ‘Προώθηση της Πρωτοβουλίας Πολιτών’ όπως και τον οργανισμό ‘Ceratonia’ από τη Μάλτα, στις 17 – 18 Οκτωβρίου πραγματοποίησε στη Σόφια, σεμινάριο με θέμα : «Μετανάστευση και Πολιτική Ασύλου στην ΕΕ».

Φωτογραφία: Μιχάλης Μπάκας
Στόχος του σεμιναρίου ήταν τόσο η κατανόηση του πολυδιάστατου ζητήματος της Μετανάστευσης και της Πολιτικής Ασύλου στην ΕΕ όσο και η κατάθεση προτάσεων προς το Ευρωπαϊκό Πράσινο κόμμα για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του ζητήματος. Ποια είναι τα δικαιώματα των μεταναστών και των αιτούντων Άσυλο? Κατά πόσο προστατεύονται αυτά τα δικαιώματα σήμερα? Υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή  πολιτική σε ζητήματα ασύλου και μετανάστευσης? Σε ποιο βαθμό τα άτομα αυτά μπορούν να ενταχθούν κοινωνικά στις χώρες υποδοχής ή στις χώρες οι οποίες τους παρέχουν Άσυλο?. Τα παραπάνω ερωτήματα και αρκετά ακόμη τέθηκαν στα πλαίσια του σεμιναρίου έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να λάβουν πλήρη εικόνα σε ότι αφορά στο μεταναστευτικό ζήτημα στη Βουλγαρία αλλά και σε όλη την Ευρώπη και να ανταλλάξουν εμπειρίες και πρακτικές. Το παρόν έδωσαν ακτιβιστές, εκπρόσωποι της Βουλγαρικής κυβέρνησης, εκπρόσωποι της Βουλγαρικής αστυνομίας, νομικοί, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι πράσινων οργανώσεων και ενεργοί πολίτες. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε κέντρο φιλοξενίας-κράτησης μεταναστών. Στο συγκεκριμένο κέντρο, το οποίο βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα έξω από τη Σόφια στεγάζονται περίπου 600 άτομα, στην πλειοψηφία τους πρόσφυγες από τη Συρία. Όπως μας ενημέρωσαν οι βουλγαρικές αρχές υπάρχουν τρία συνολικά κέντρα φιλοξενίας στη Βουλγαρία. Κάποιες εργασίες σε αυτά χρηματοδοτήθηκαν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και από ευρωπαϊκά κονδύλια. Βέβαια, υπήρχαν ελλείψεις τόσο σε υποδομές όπως και σε ανθρώπινο δυναμικό (ελλείψεις σε γιατρούς, παιδοψυχολόγους, ψυχολόγους και διερμηνείς).

Το βασικό ερώτημα που τέθηκε κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου ήταν τι σημαίνει περισσότερη Ευρώπη στο ζήτημα της μετανάστευσης και πως αυτό μεταφράζεται με πρακτικούς όρους. Συγκεκριμένα, η Βουλγαρία δέχτηκε τριπλάσιο αριθμό μεταναστών το 2014 στα σύνορα της με την Τουρκία σε σχέση με το 2013. Η Βουλγαρική κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει μόνη της τη μεταναστευτική αυτή ροή και η βοήθεια της ΕΕ ήταν αναγκαία και απαραίτητη για να αποτραπεί ανθρωπιστική κρίση. Τόσο οι χώρες της Μεσογείου όσο και η Βουλγαρία χρειάζονται περισσότερη Ευρώπη για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα μεταναστευτικά κύματα προς την Ευρώπη. Όπως υπογράμμισε και η Cristine Sidenius, Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος σε ζητήματα Μεταναστευτικής πολιτικής, από φέτος η πρόσβαση στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για το μεταναστευτικό είναι ευκολότερη και αποτελεσματικότερη διότι η ΕΕ δημιούργησε ένα κοινό Ταμείο, το Ταμείο  για το Άσυλο, τη Μετανάστευση και την Ένταξη. Πέρα από αυτό όμως η περισσότερη Ευρώπη μεταφράζεται μόνο με οικονομικούς όρους? Στο ερώτημα αυτό απάντησε η Ευρωβουλευτής των Πρασίνων Jean Lambert υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται ένα κοινό Ευρωπαϊκό σύστημα για τη μετανάστευση έτσι ώστε η είσοδος στην ΕΕ να είναι ασφαλής και νόμιμη. Όπως τόνισε και ο Moawia Ahmed, πρόεδρος  του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, οι πολιτικές της ΕΕ αναγκάζουν τους μετανάστες να μπουν παράνομα με δεδομένο ότι η ΕΕ δεν δίνει νόμιμες διεξόδους. Ο θάνατος δεν αποτελεί αντικίνητρο για αυτούς τους ανθρώπους όπως τόνισε ο κ. Moawia.  Η περισσότερη Ευρώπη συνδέεται όμως και με την έννοια της αλληλεγγύης. Μεγαλύτερη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών είναι αναγκαία όπως επίσης και δράσεις στις τρίτες χώρες.

Σύνορα ασφαλή για την ανθρώπινη ζωή, αποτελεσματικό σύστημα ασύλου και ανθρωπιστική προστασία ήταν οι τρεις βασικοί άξονες για μια προσπάθεια εξομάλυνσης του ζητήματος. Αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν ενάμισι εκατομμύριο Σύριοι πρόσφυγες στην Τουρκία και από ένα εκατομμύριο σε Ιορδανία και Λίβανο. Χρειάζεται να ενεργοποιηθούν τα ευρωπαϊκά αντανακλαστικά αλληλεγγύης και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.





Οι Νέοι Πράσινοι συμμετείχαν στην διαδήλωση που διοργανώθηκε σήμερα στο Ηράκλειο Κρήτης με αφορμή την αποκεντρωμένη ευρωπαϊκή μέρα δράσης ενάντια στα TTIP, CETA και TiSA, μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό και συζητώντας με τους ενδιαφερόμενους.


Πανευρωπαϊκή ημέρα διαμαρτυρίας για την εγκληματική
Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP)


H Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) αποσκοπεί σε μια ενιαία αγορά ΗΠΑ-ΕΕ. Η συμφωνία αυτή προβλέπει ουσιαστικά την εναρμόνιση των προδιαγραφών της αμερικανικής και ευρωπαϊκής αγοράς ελαχιστοποιώντας τους «φραγμούς». Ωστόσο αυτοί οι «φραγμοί» που εντοπίζει αυτή η συμφωνία είναι τα πολυτιμότερα κοινωνικά κεκτημένα μας όπως τα εργασιακά δικαιώματα, η διατροφική ασφάλεια, οι περιορισμοί στη χρήση τοξικών χημικών, ο σεβασμός του ψηφιακού απορρήτου και πολλά πολλά άλλα. Με άλλα λόγια, το διακύβευμα δε θα μπορούσε να είναι υψηλότερο.



Το ζήτημα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο λαμβάνοντας υπόψη ότι σε περίπτωση διαφορετικών προτύπων σε ένα προϊόν μεταξύ των δύο ακτών του Ατλαντικού, υιοθετείται αυτό με το χαμηλότερο κόστος χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών. Επιπλέον, οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, όλα τα έγγραφα είναι απόρρητα και δεν υπάρχει κανένας δημοκρατικός έλεγχος στη διαδικασία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή άλλο εκλεγμένο όργανο.


Η συμφωνία προβλέπει την παράκαμψη των ευρωπαϊκών δικαστηρίων σε περίπτωση αντιδικίας μέσω του ISDS (Investor-State Dispute Settlement) το οποίο θα δίνει την δυνατότητα σε πολυεθνικές να μηνύουν τα κράτη όταν περνάνε νομοθεσίες που είναι αντίθετες με τα συμφέροντά τους. Αυτή η ρύθμιση γίνεται ακόμη πιο προβληματική δεδομένου ότι δε θα έχουν αυτό το δικαίωμα ούτε κράτη, ούτε πολίτες παρά μόνο οι πολυεθνικές! Ειδικότερα, πολυεθνικές μπορούν να προσφύγουν σε αυτή την επιτροπή που αποφασίζει αμετάκλητα και μπορεί να επικυρώσει πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε κυβερνήσεις που απλά τηρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας που προβλέπει η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία Μιλάμε δηλαδή καθαρά πλέον για ολοσχερή κατάρρευση του κράτους δικαίου, της δημοκρατικής αρχής της λογοδοσίας και κατ' επέκταση του δημοκρατικού πολιτεύματος, στο βωμό της κερδοσκοπίας (και όχι κερδοφορίας) μιας χούφτας πολυεθνικών.



Με αφορμή αυτή την πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Πράσινων για επαγρύπνηση, έχουμε χρέος ως πολίτες της Ευρώπης να απαιτήσουμε σεβασμό στα εργασιακά, περιβαλλοντικά και δημοκρατικά μας κεκτημένα. Το μέλλον είναι πάντα στα χέρια μας!


Συμμετέχουμε στις διαμαρτυρίες στην Αθήνα και στο Ηράκλειο Κρήτης:
12:00 στο Σύνταγμα και 12:00 στην Πλατεία Ελευθερίας.

Περισσότερες πληροφορίες:

http://ttip2014.eu/
Εμείς είμαστε η "γενιά του μέλλοντος" στο όνομα της οποίας  επέλεξαν να αγνοήσουν το πρόβλημα που θα προκαλούσαν τα μέσα και οι ρυθμοί παραγωγής  στον πλανήτη μας.

Εμείς είμαστε η γενιά που θα έρθει αντιμέτωπη με της συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής.

Σήμερα λοιπόν θα ακουστεί η φωνή μας! Θα ακουστεί οι φωνή όλων όσων απαιτούν την αλλαγή, όλων όσων θέλουν ένα μέλλον,  δικό τους και των παιδιών τους,  όπου δεν θα ζουν υπό την συνεχή απειλή φυσικών καταστροφών, όπου δεν θα έχουν αφανιστεί τα περισσότερα οικοσυστήματα.  Διεκδικούμε ένα μέλλον  όπου η ανθρωπότητα θα συνυπάρχει αρμονικά με το φυσικό  περιβάλλον.

Ζητάμε από τους υπεύθυνους να αναγνωρίσουν τις ευθύνες τους τους και να αλλάξουν τακτική.

Ζητάμε το τέλος της Κλιματικής Αλλαγής!
Στο κλιματικό συνέδριο των Ενωμένων Εθνών το 2013  αποφασίστηκε  να τεθεί το όριο αύξησης της  παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου. 
Το ανώτατο αυτό όριο θεωρείται το κατώφλι μιας « επικίνδυνης Κλιματικής Αλλαγής». Παρά την απόφαση αυτή  δεν υπήρξε υλοποίηση κάποιου σχεδίου για την αποτροπή περαιτέρω αύξησης, με αποτέλεσμα οι 2°C να μην αποτελούν  πλέον ρεαλιστικό στόχο εάν δεν προβούμε σε δραστικές αλλαγές.
Το όριο αυτό επίσης δεν σημαίνει πως η αύξηση θερμοκρασίας σε χαμηλότερο βαθμό δεν προκαλεί σημαντικές αλλαγές στα οικοσυστήματα του πλανήτη.

Μια αύξηση μεταξύ 1–2°C απειλεί με σοβαρές συνέπειες  τα απειλούμενα συστήματα και τα συστήματα με περιορισμένη προσαρμοστική ικανότητα . Οι συνέπειες αυτές είναι είδη εμφανείς και  μη αναστρέψιμες στην Αρκτική αλλά και στους κοραλλιογενής υφάλους
Όταν οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με ψηλά επίπεδα υγρασίας επιμένουν για αρκετές μέρες χωρίς την πτώση τους κατά την διάρκεια της νύχτας, τότε αυτές μπορούν να αποτελέσουν  σημαντική απειλή για την υγεία μας ιδιαίτερα όσον αφορά ευπαθείς ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά.

Περίοδοι ξηρασίας αυξάνουν επίσης  τον κίνδυνο  πυρκαγιάς σε δασικές  περιοχές  καταστρέφοντας έτσι μεγάλες εκτάσεις βλάστησης  αλλά και απειλώντας την πανίδα της περιοχής  συμπεριλαμβανόμενων  και προστατευόμενων ειδών.
Μια από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι η συχνότερη και εντονότερη παρουσία ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι μέρες του χειμώνα θα είναι πιο κρύες ενώ τα καλοκαίρια πιο ζέστα,θα υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να σημειωθούν πλημμύρες από έντονες βροχοπτώσεις καθώς και μεγάλες περίοδοι ξηρασίας σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη.

Όλα τα καιρικά φαινόμενα πλέων, είναι επηρεασμένα από την κλιματική αλλαγή καθώς σχηματίζονται σε διαφορετικό περιβάλλον. Παρόλο που η φυσική μεταβλητότητα συνεχίζει να έχει πολύ σημαντικό ρόλο, η κλιματική αλλαγή προκάλεσε μεταβολή στα φυσικά όρια κάνοντας πιο δυναμική την παρουσία ακραίων καιρικών φαινομένων.
Μία από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι η αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική με αποτέλεσμα το λιώσιμο των πάγων  και την  ελάττωση  τους σε επιφάνεια και όγκο.

Με το λιώσιμο των πάγων ζώα όπως οι πολικές αρκούδες και οι φώκιες  κινδυνεύουν με εξαφάνιση ενώ η αύξηση της στάθμης της θάλασσας θέτει σε κίνδυνο παράκτιες  κοινότητες, βιότοπους, νησιά  και άλλες περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Επιπλέον, όσο το χιόνι και οι πάγοι  λιώνουν, τόσο ελαττώνεται η ικανότητα  της Αρκτικής να ανακλά  τις ακτίνες του φωτός στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται  η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Όσο οι εκπομπές CO2 συνεχίζουν και η συγκέντρωσή του στην ατμόσφαιρα αυξάνεται, το κλίμα αλλάζει και τα καιρικά μοτίβα μεταβάλλονται. Σε ορισμένες περιοχές, αυτό μεταφράζεται σε περιόδους ξηρασίας  καταστρέφοντας αγροτικές καλλιέργειες  και μειώνοντας την αγροτική παραγωγή.

Σε περιόδους ξηρασίας καθώς και αυξημένης θερμοκρασίας γίνονται συχνότερα τα φαινόμενα δασικών πυρκαγιών με αποτέλεσμα την καταστροφή μεγάλων δασικών εκτάσεων, την απώλεια της πανίδας της περιοχής αλλά και την ενίσχυση  του φαινομένου του θερμοκηπίου με την έκλυση ποσότητας  CO2 στην ατμόσφαιρα.


Το σημερινό οικονομικό σύστημα  χρησιμοποιεί τον πλανήτη μας και τους πόρους του θυσιάζοντας τα στο βωμό του κέρδους και της συνεχούς ανάπτυξη των λίγων. Είναι καιρός να αντιδράσουμε σε αυτό το σύστημα που απαιτεί εκμετάλλευση φύσης και ανθρώπου, οικολογική καταστροφή  και μη βιώσιμες μεθόδους παραγωγής, κατανάλωσης ενέργειας  και υλικών αγαθών.


Με αφορμή την διάσκεψη του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη στις  21 Σεπτεμβρίου ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων και οργανώσεων σε όλο τον κόσμο διοργανώνουν πορείες και κινητοποιήσεις με σκοπό να διεκδικήσουν το μέλλον τους ζητώντας μια οικονομία βιώσιμη για τους ανθρώπους και τον πλανήτη μας. 

Άνθρωποι σε ολόκληρο των πλανήτη αρνούνται να ζήσουν σε ένα αύριο όπου οι δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής  θα είναι πλέον καθημερινότητα. Εδώ και χρόνια η επιτημονική κοινότητα κρούει των κώδωνα του κινδύνου για τις ανθρώπινες δραστηριότητες που εκλύουν μεγάλες ποσότητες μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα μεταξύ άλλων, αποτελώντας το κύριο αίτιο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αποτέλεσμα η ολοένα και επιταχυνόμενη παγκόσμια κλιματική αλλαγή, την ίδια στιγμή οι επιπτώσεις της καύσης ορυκτών καυσίμων στα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ήταν γνωστές ήδη από τον 20ο αιώνα. Καθώς τα περιθώρια στενεύουν, το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και η επιτακτική ανάγκη για αποτροπή της επιδείνωσής της επανέρχονται στο προσκήνιο με όλο και μεγαλύτερη ένταση.

Οι Νέοι Πράσινοι συμμετέχουν στην καμπάνια των Παγκόσμιων Πράσινων τονίζοντας πως η κλιματική αλλαγή, διαταράσσοντας βίαια την εύθραυστη ισορροπία του πλανητικού οικοσυστήματος, αφορά την επιβίωση όλων ανεξαιρέτως των ζώντων οργανισμών αυτού του πλανήτη.

Πρακτικά & Αποφάσεις Συντονιστικής Επιτροπής των Νέων Πράσινων

Εφαρμόζοντας πιστά την αρχή της διαφάνειας, τα πρακτικά και οι αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής των Νέων Πράσινων είναι δημοσίως διαθέσιμα παρακάτω:

Συντονιστική Επιτροπή
Νέοι Πράσινοι

Σ' έκλεψαν!


Γιατί το 1% και οι πολυεθνικές να πληρώνουν λιγότερους φόρους από εσένα; Μεγάλες εταιρίες πληρώνουν μηδαμινούς φόρους σε σχέση με το κέρδος τους.Επιπλέον, εταιρίες δεν αντισταθμίζουν την ζημία που προκαλούν στο περιβάλλον και το αντίκτυπο της φοροδιαφυγής στη δημόσια οικονομία.Γι αυτό απαιτούμε ένα δίκαιο και υπέρ του περιβάλλοντος φορολογικό σύστημα.

Βασικό εισόδημα σημαίνει πραγματικές ευκαιρίες,πραγματική επιλογή

Το ενιαίο βασικό εισόδημα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί εργαλείο για περισσότερη οικονομική ανεξαρτησία. Πρέπει να αναθεωρήσουμε το οικονομικό μας σύστημα έτσι ώστε να εκτιμά τον άνθρωπο σαν οντότητα και όχι μόνο σαν εργατικό δυναμικό.Ζητάμε την καθιέρωση ενός Ευρωπαϊκής εμβέλειας άνευ ορίων βασικό εισόδημα.

Δεν έχεις μέλλον!

Αρνούμαστε να γίνουμε η ''χαμένη γενιά'' χωρίς πρόσβαση σε εργασία και στέγαση παρά την υψηλού επιπέδου προετοιμασία μας για τον χώρο εργασίας. Απαιτούμε η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων να γίνει προτεραιότητα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα.

Τα Δημόσια Αγαθά : Ανεκτίμητα (Common Good : Priceless)


Τα Δημόσια Αγαθά : Ανεκτίμητα (Common Good : Priceless) 



Οι θεμελιώδεις δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να λειτουργούν για το συλλογικό καλό και όχι για το ιδιωτικό κέρδος των λίγων. Τα οποιαδήποτε κέρδη πρέπει να επανεπενδύονται για την βελτίωση των υπηρεσιών και να μην καταλήγουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των μετόχων.
Απαιτούμε την προστασία των αναγκαίων δημόσιων υπηρεσιών όπως η πρόσβαση στο νερό, ηλεκτρισμό, εκπαίδευση, περίθαλψη κ.λ.π

Εβδομάδα δράσης "Reclaim Your Future"


Ομοσπονδία Νέων Ευρωπαίων Πρασινων
Εβδομάδα δράσης "Reclaim Your Future" #FuckTheCrisis

Δευτέρα 28 Απριλίου 
ΓΑΜΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ (Fuck the Crisis)

Tα μέτρα λιτότητας έρχονται να επηρεάσουν κατα κύριο λόγο τις ομάδες ανθρώπων που βρίσκονται στην πιο ευάλωτη κατάσταση,
πλήττουν την οικονομία, εντείνουν τις ανισότητες και αναγκάζουν τους πολίτες να υπομείνουν τις συνέπειες της απληστίας και της ανευθυνότητας των διαχειριστών της εξουσίας.Απαιτούμε την άμεση απόσυρση των μέτρων λιτότητας!