Η Μαρία αμύνεται !



To μέλος των Νέων Πράσινων, Μαρία Πετεινάκη, βρέθηκε στο Συνέδριο των Γερμανών Πράσινων, που πραγματοποιήθηκε 16-18 Nοεμβρίου 2012 στο Ανόβερο, μετά από πρόσκληση των Νέων Πράσινων της Γερμανίας, για να μιλήσει για την κρίση στην Ελλάδα. 




Η Μαρία αμύνεται

Η νεαρή Ελληνίδα πράσινη, Μαρία Πετεινάκη, συντονίζει στην Αθήνα την δουλειά από διάφορες πρωτοβουλίες βάσης. Βάζει το χέρι στα πράγματα, κατά προτίμηση η ίδια, παρά να μαλώνει για την πολιτική του κόμματος.

Το χαμογελαστό πρόσωπο της εξαφανίζεται σχεδόν κάτω από το βουνό με μαύρες μπούκλες, όταν λέει, ότι δεν έχει διάθεση για όλες αυτές τις φλυαρίες με την πολιτική στο εσωτερικό του κόμματος, για προεκλογικό αγώνα και βουλευτικές εκλογές και ότι αυτή δεν θα εξελιχθεί ποτέ, κατά πάσα πιθανότητα, σε πολιτικό εθνικής εμβέλειας. ΄΄Δεν είμαι καλή σε αυτά΄΄ λέει η Μαρία Πετεινάκη, ΄΄για αυτό είμαι ενεργή κατά προτίμηση στην Αθηναϊκή πρωτοβουλία κινημάτων βάσης.”
Μαρία Πετεινάκη, 32, είναι μέλος ενός κόμματος που στην Ελλάδα βρίσκεται στην ασημαντότητα του 0,88 τις εκατό των ψήφων που πήραν οι πράσινοι στις περασμένες εκλογές του Ιουνίου του 2012. Ένα μήνα νωρίτερα, στις ανεπιτυχείς βουλευτικές εκλογές δεν τα κατάφεραν, με 2,93 τις εκατό, για λίγο να ξεπεράσουν το όριο του τρία τις εκατό. ΄΄Είναι μία καταστροφή΄΄. Καταστροφική είναι επίσης η κατάσταση στην νεολαία της Ελλάδας. Για αυτήν μίλησε-περιέγραψε η Μαρία Πετεινάκη στους πράσινους αντιπροσώπους στο συνέδριο τους στο Ανόβερο, στα πλαίσια ενός Workshop. Με το πράσινο πουλόβερ της κάθεται σε μία από τις διπλανές αίθουσες πάνω σε ένα ξύλινο τραπέζι, μιλά στα Αγγλικά -πολύ γρήγορα και πολύ χαμηλόφωνα- καθώς δίπλα της ένας προβολέας απεικονίζει γυμνούς αριθμούς στον τοίχο.
Πάνω από 30.000 άστεγοι ζουν αυτήν την εποχή στην Αθήνα. 25 τις εκατό ανεργία. 55 τις εκατό ανεργία στους νέους, ένα λυπηρό ρεκόρ.
Ποιος μπορεί να φαντασθεί στη Γερμανία τι σημαίνει, αν όλοι οι φίλοι με απολυτήρια Πανεπιστημίου είναι άνεργοι, εάν ακόμη και 35 άχρονοι υποχρεώνονται να μένουν ακόμη με τους γονείς τους και ότι υπάρχουν 300.000 οικογένειες οι οποίες ζουν από την σύνταξη των παπούδων. ΄΄χάσαμε μία ολόκληρη γενιά΄΄, λέει η Μαρία Πετεινάκη μετά το τέλος του Workshop. Λίγο μετά η Katrin-Göring-Eckhardt, η πρόσφατα εκλεγμένη να συν ηγηθεί το ψηφοδέλτιο των πράσινων, εκφωνεί στην κύρια αίθουσα μία, συνοδευμένη με πανηγυρισμούς, ομιλία προς τους αντιπροσώπους του συνεδρίου. Για περισσότερο Ευρώπη γίνετε λόγος, για μία κοινωνικότερη, καλύτερη και οικολογικότερη κοινωνία. ΄΄Θα πρέπει να αναρωτηθούμε΄΄ απευθύνετε η Göring-Eckhardt στο πλήθος ΄΄ πως περνούν άραγε εκείνοι οι οποίοι είναι εντελώς έξω;΄΄
Η Μαρία Πετεινάκη χρειάστηκε ακόμη στα 30 της να παίρνει ορισμένες φορές βοήθεια από τους γονείς της διότι η δουλειά στην αρχιτεκτονική έχει πέσει πάρα πολύ. Αλλά αυτήν την στιγμή είναι ευτυχισμένη: Εδώ και μερικούς μήνες στέκεται σαν ελεύθερος επαγγελματίας αρχιτέκτων στα δικά της πόδια. ΄΄ κανείς δεν με πιστεύει ότι έχω δουλειά΄΄, λέει και γελάει δυνατά. Έτσι και αλλιώς γελάει συχνά. Λέει ότι αυτό το καλοκαίρι αισθανόταν σαν το πιο ευτυχισμένο άτομο στη γη: ΄΄ Έχω τον καλλίτερο φίλο και εκτός αυτού πολύ δουλειά΄΄. Ανάμεσα στους γνωστούς της είναι ξωτική με αυτά που έχει. Οι φίλοι, οι οποίοι έχουν τις οικονομικές δυνατότητες, ανοίγουν στην ανάγκη τους κανένα μπαρ, γιατί αυτοί λειτουργούν στη κρίση θαυμάσια. ΄΄Οι άνθρωποι θέλουν να πιουν και να ξεχάσουν τα προβλήματά τους΄΄.
Μεγάλο χρονικό διάστημα η Μαρία Πετεινάκη δεν ενδιαφερόταν για την πολιτική. Αλλά τα γεγονότα του 2008 στην Αθήνα την ταρακούνησαν. ΄΄Αυτό ήταν για μένα ένα ξυπνητήρι΄΄. Φίλοι και οικογένεια το βρίσκουν ακόμη παράξενο το ότι έχει πολιτικές δραστηριότητες. Διότι η πολιτική έγινε για τους περισσότερους Έλληνες μισητή, κανείς δεν εμπιστεύεται τους πολιτικούς.
΄΄Αλλά αν αφήσουμε την πολιτική σε άλλους, μπορούν να κάνουν με αυτήν ότι θέλουν΄΄ λέει η Μαρία Πετεινάκη. Δεν μιλά ευχάριστα για τα μεγάλα πολιτικά όνειρα και δεν επιτρέπει κούφια λόγια στο ρυθμό του δικού της βιολιού. Την ώρα που διηγείται την ιστορία της μαδά αμήχανα το αυτί της η τραμπαλίζεται με την καρέκλα. Απέναντι στο κόμμα της είναι εκπληκτικά επικριτική. Αυτοί μιλούν πολύ αντί απλά να δρουν. Για αυτό παίρνει τα πράγματα η ίδια στα χέρια της. Στην Αθήνα συντονίζει διάφορες τοπικές πρωτοβουλίες πολιτών στην περιοχή του Ψυρρή. Έτσι βοήθάει για παράδειγμα ένα παλιό θέατρο να ξαναζωντανέψει σαν εναλλακτικό κέντρο κουλτούρας.. Υποστήριξε επίσης μία πρωτοβουλία για τους κήπους των πόλεων σε ένα αρχαιολογικό χώρο. Οι πρωτοβουλίες γεμίζουν εν τω μεταξύ, σε πολλές περιοχές, τα κενά που άφησε πίσω του το κράτος λόγο των περικοπών.
Δυστυχώς συμπληρώνονται αυτά τα κενά και από μία άλλη κίνηση, μία ανησυχητική κίνηση. Σε πολλές περιοχές της Αθήνας δεν είναι αριστερές η πράσινες πρωτοβουλίες πολιτών που ελαφρύνουν την ζωή των πολιτών μέσα στην κρίση, αλλά το νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή.
Τα μέλη του μοιράζουν δωρεάν φαγητό σε φτωχούς πολίτες και ισχυρίζονται ότι προστατεύουν την περιοχή από κακοποιούς. Στην πραγματικότητα ξυλοκοπούν οι νεοναζί μετανάστες σε δημόσιες πλατείες και δημαγωγούν ενάντια ομοφυλοφίλων. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις εν τω μεταξύ ανέρχεται η Χρυσή Αυγή σε τρίτο κόμμα προτίμησης στην Ελλάδα.
΄΄Αυτή η νεοναζιστική κίνηση μου προκαλεί πολύ περισσότερο φόβο από ότι θα μπορούσε ποτέ να μου προξενήσει η κρίση!΄΄, λέει η Πετεινάκη. Αυτή τη φορά δεν γελάει.




Δεν υπάρχουν σχόλια: