Ban Unpaid Internships - Να απαγορευτεί η μη αμειβόμενη πρακτική άσκηση!


Ban Unpaid Internships - Να απαγορευτεί η μη αμειβόμενη πρακτική άσκηση!

Την επόμενη εβδομάδα (14-17 Φεβρουαρίου) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει για την απαγόρευση της μη αμειβόμενης πρακτικής άσκησης εντός της ΕΕ. Οι Greens/EFA in the European Parliament (Πράσινοι/EFA) με την υποστήριξη της Ομοσπονδίας Νέων Ευρωπαίων Πράσινων - FYEG έχουν ξεκινήσει μια συλλογή υπογραφών, καλώντας τους ευρωβουλευτές να υποστηρίξουν το ψήφισμα!

  • Αν εργάζεσαι, πληρώνεσαι. Φέτος πρέπει να είναι η χρονιά που θα τερματίσουμε τις μορφές μη αμειβόμενης πρακτικής άσκησης (internships και traineeships) στην Ευρώπη!
  • Οι εργοδότες εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την πρακτική άσκηση, αντί να προσφέρουν θέσεις εισαγωγικού επιπέδου! 
  • Η είσοδος στην αγορά εργασίας γίνεται πιο δύσκολη για κάθε νέο άτομο που τελειώνει την εκπαίδευση. Οι μη αμειβόμενες πρακτικές δεν δίνουν τη σταθερότητα που χρειάζονται οι νέες και οι νέοι όταν βγαίνουν στη αγορά εργασίας!
  • Η μη αμειβόμενη πρακτική άσκηση διαιωνίζει την ανισότητα, διασφαλίζοντας ότι οι ευκαιρίες είναι διαθέσιμες μόνο στους προνομιούχους!

Δες το σχετικό βίντεο και μάθε γιατί πρέπει να συμμετάσχουμε μαζικά στον αγώνα της Kim van Sparrentak, ευρωβουλευτή των Πρασίνων/EFA, τώρα ⤵️

https://youtu.be/JJGTMKrkERY

Οι Νέοι Πράσινοι στηρίζουμε την προσπάθεια αυτή και υπογράφουμε για την απαγόρευση της μη αμειβόμενης πρακτικής άσκησης εντός της ΕΕ!

Υπόγραψε και εσύ: https://act.greens-efa.eu/ban-unpaid-internships


Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει νέους ανθρώπους να χάνουν σημαντικά γεγονότα που έμελλε να διαμορφώσουν τη ζωή τους. Αυτό που χρειάζονται τώρα, καθώς εισέρχονται στην αγορά εργασίας, είναι να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι ανάγκες και οι επιθυμίες τους. Ωστόσο, οι εργοδότες συνεχίζουν να ελαχιστοποιούν την αξία των νέων, κάνοντας τους να εργάζονται δωρεάν.

Φέτος, πρέπει να είναι η χρονιά που θα σταματήσουμε τις μη αμειβόμενες μορφές πρακτικής άσκησης στην Ευρώπη.


Αν εργάζεσαι, πληρώνεσαι.

Αυτόν τον Φεβρουάριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει μέτρα σχετικά με την Ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Νεολαίας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους της Νεολαίας και της κοινωνίας μας μετά την πανδημία Covid-19. Πάρε μέρος και εσύ στη συλλογή υπογραφών μας και ενημέρωσε κάθε βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι η εποχή της εργασίας για την εμπειρία έχει τελειώσει. Πρέπει να απαγορεύσουμε την μη αμειβόμενη πρακτική άσκηση!


Ποιο είναι το πρόβλημα;

Όλο και περισσότερο βλέπουμε ότι οι νέοι αναμένεται να εργάζονται δωρεάν για να αποκτήσουν αρκετή εργασιακή εμπειρία προτού κριθούν επιλέξιμοι για μια βασική θέση εργασίας. Και με την ομαλοποίηση αυτής της πρακτικής, οι εργοδότες εξαρτώνται όλο και περισσότερο από αυτό το είδος δωρεάν εργασίας.

Εν τω μεταξύ, οι νέοι υφίστανται εκμετάλλευση εργάζονται δωρεάν, χωρίς να λαμβάνουν καμία αμοιβή για την εργασία τους, γεγονός που αρνείται την αξία και τις φιλοδοξίες τους.


Οι μη αμειβόμενες πρακτικές είναι βασικά άδικες, καθώς αρνούνται τις ίσες ευκαιρίες απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε όλους τους τομείς. Η έλλειψη ασφάλειάς τους οδηγεί σε οικονομικό άγχος με πολλούς ασκούμενους νέους και νέες να αναγκάζονται, είτε να βρουν μια δεύτερη δουλειά είτε να αποδεχτούν αυξανόμενα χρέη, ενόψει του αυξανόμενου κόστους στέγασης της κοινωνίας. Οι ασκούμενοι που προέρχονται από πλούσιο οικογενειακό υπόβαθρο έχουν τη δυνατότητα να αποφύγουν κάτι τέτοιο και έτσι τους χορηγείται ένα άλλο αθέμιτο πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας.

Τα νέα παιδιά που δεν έχουν το προνόμιο της οικονομικής ασφάλειας, της γονικής υποστήριξης ή της φθηνής στέγης δεν μπορούν να κάνουν άμισθη πρακτική άσκηση, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο την έναρξη της επαγγελματικής τους ζωής.


Η εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ισότητας, αλλά εάν το πρώτο βήμα μετά το πτυχίο σου είναι μια άμισθη πρακτική άσκηση, διατηρούμε τις υπάρχουσες ανισότητες στην κοινωνία μας. Η πανδημία Covid-19 έχει ήδη αναγκάσει τις νέες και τους νέους να βάλουν τη ζωή τους σε αναμονή. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να διασφαλίσουμε ότι τα νέα άτομα θα ξεκινήσουν τη ζωή τους στην αγορά εργασίας, δίχως να έχουν ήδη χρέη.

Είναι καιρός να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό. Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Πράσινων/EFA και της Ομοσπονδίας Νέων Ευρωπαίων Πράσινων - FYEG και υπόγραψε για να απαιτήσεις και εσύ μαζί μας, ένα νομικό πλαίσιο για την απαγόρευση των μορφών μη αμειβόμενης πρακτικής άσκησης, προκειμένου να τερματιστούν οι πρακτικές εκμετάλλευσης για νέους και νέες επαγγελματίες.


Οι Νέοι Πράσινοι στηρίζουμε την προσπάθεια αυτή και υπογράφουμε για την απαγόρευση της μη αμειβόμενης πρακτικής άσκησης εντός της ΕΕ!

Υπόγραψε και εσύ: https://act.greens-efa.eu/ban-unpaid-internships

#BanUnpaidInternships, #StopOnbetaaldeStages


Νέοι Πράσινοι – Μέλος της Ομοσπονδίας Νέων Ευρωπαίων Πράσινων από το 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: