Απεργοί πείνας και πανεπιστημιακό άσυλο
Το άσυλο είναι ένας θεσμός που έχει κατακτηθεί στη χώρα μας από την αρχαιότητα. Θεσμός που δίνει προτεραιότητα στην ελευθερία και στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η καλλιέργεια ετερόδοξων ιδεών, η αμφισβήτηση κάθε εξουσίας, η αντίσταση στην τυραννία της πλειοψηφίας, είναι το οξυγόνο του φιλελεύθερου πανεπιστημίου. Το άσυλο θεσπίστηκε για να προστατεύει την ακαδημαϊκή ελευθερία από την κρατική καταστολή. Αποτέλεσε κορυφαία δημοκρατική κατάκτηση. Πρέπει να επιζήσει.
Το πρόσφατο παράδειγμα της απεργίας των μεταναστών αναδεικνύει την σπουδαιότητα του ασύλου: Κάποιοι ξένοι συμπολίτες μας, που για πολλά χρόνια εργάζονται νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές, λόγω της κρίσης έμειναν άνεργοι και δεν έχουν αρκετά ένσημα για να ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους.
Οι άνθρωποι αυτοί και οι οικογένειες τους βρίσκονται σε απόγνωση.
Στην προκειμένη περίπτωση δεν πρόκειται για παραβίαση του Πανεπιστημιακού ασύλου ούτε κατάληψη από εξωπανεπιστημιακούς αλλά για απλή διαφωνία ανάμεσα σε φοιτητές και τον κοσμήτορα. Η γενική συνέλευση φοιτητών υποστήριζε τον Αγώνα των απεργών μεταναστών και τους παραχώρησαν ένα χώρο όπου δεν γίνονταν μαθήματα και αυτό επίσης αξίζει να τονιστεί. Ακόμη ο χώρος που επιλέχτηκε για τη διαμαρτυρία είναι ένας χώρος όπου συνήθως διδάσκεται το Κοινωνικό και Πολιτικό Δίκαιο κάτι που δεν θεωρούμε τυχαίο..Δεν κατέβηκαν να τα σπάσουν, δεν άσκησαν βία, και απλά αναζήτησαν φιλοξενία σε έναν χώρο, για να κάνουν απεργία πείνας . Δεν κατέλαβαν την σχολή, δεν παρακώλυσαν μαθήματα, δεν προέβησαν σε καμία αξιόποινη πράξη. Δεν εκβίασαν κανένα για να επιβάλουν την άποψη τους.Ακόμη, κρίνουμε υπερβολική και άσκοπη την παρουσία της αστυνομίας που κατέκλυσε το γύρω χώρο του Πανεπιστημίου σαν να επρόκειτο για εγκληματική πράξη.Θεωρούμε δίκαιο των αγώνα των μεταναστών και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας,
Αν έχει αξία η έννοια άσυλο θα έπρεπε να ισχύει και για τέτοιες περιπτώσεις (και να μην ισχύει με τη στρεβλή έννοια που δίνεται στη βουλευτική ασυλία όπου οι πολιτικές και ιδιωτικές πράξεις αντιμετωπίζονται το ίδιο, πράγμα που το θεωρούμε απαράδεκτο).
Είναι σημαντικό το πανεπιστήμιο να είναι πάντα ένας χώρος ελεύθερος για όλους, ένας χώρος σεβασμού στον συνάνθρωπο και φυσικά παραγωγής ιδεών και γνώσης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου