Περίληψη: Η ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους νέους κανόνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΓΠ/CAP) θα είναι επίσης ψηφοφορία για το κλίμα, τη βιοποικιλότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Παρά τις διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν ένα χρόνο, η ΚΓΠ παραμένει ασύμβατη με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (EU Green Deal). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλές οργανώσεις νέων Ευρωπαίων περιβαλλοντολόγων ενθαρρύνουν σθεναρά τους ευρωβουλευτές να καταψηφίσουν την τρέχουσα πρόταση.
Σήμερα Τρίτη, 23 Νοεμβρίου, οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΓΠ). Αυτή η ΚΓΠ θα καθορίσει τη γεωργική στρατηγική και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2030. Η χρηματοδότηση που χορηγείται στους αγρότες αντιπροσωπεύει περίπου το 40% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο τη γεωργία, η οποία ευθύνεται για το 13% των γεωργικών εκπομπών. «ΕΕ (στοιχεία 2019), αλλά και τον τομέα των γεωργικών ειδών διατροφής και την κοινωνία συνολικά.
Σε ένα πλαίσιο κλιματικής έκτακτης ανάγκης και αυξανόμενης κοινωνικής αδικίας, δεν ήταν ποτέ τόσο επείγον να δράσουμε. Ωστόσο, η τρέχουσα ΚΓΠ δεν ανταποκρίνεται στις προκλήσεις. Η τρέχουσα πρόταση δεν επιτρέπει στην ΕΕ να συμμορφωθεί με τους δικούς της στόχους και πολιτικές, ιδίως με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει αποδείξει ότι η τρέχουσα πρόταση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική δεν μειώνει επαρκώς τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη γεωργία και επομένως δεν μπορεί να φέρει εις πέρας τον στόχο για ουδετερότητα στις εκπομπές άνθρακα έως το 2050.
Τα κονδύλια της ΚΓΠ πηγαίνουν κυρίως σε μεγάλες βιομηχανικές γεωργικές εγκαταστάσεις, προωθώντας έτσι τη μονοκαλλιέργεια, την εντατική χρήση φυτοφαρμάκων και την «αγροτική φυγή». Για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους κινδύνους ακραίων καιρικών φαινομένων λόγω της κλιματικής αλλαγής, θα πρέπει μάλλον να υποστηριχθεί η διαφοροποίηση της παραγωγής - όπου η ΚΓΠ συνεχίζει να προωθεί την ισχυρή εξειδίκευση των αγροτών. Η τρέχουσα πρόταση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική όχι μόνο δεν βοηθά στην ανάπτυξη μικρών, τοπικών και βιολογικών γεωργικών εγκαταστάσεων, αλλά επίσης δεν επιτρέπει στους αγρότες να μεταβούν σε πιο πράσινες πρακτικές.
Για όλους αυτούς τους λόγους, ζητάμε από κάθε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να καταψηφίσει αυτήν την πρόταση. Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής πολύ συχνά αποτελείται από κενές υποσχέσεις. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορούσε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα απορρίπτοντας μια Κοινή Αγροτική Πολιτική που παραμένει ασύμβατη με τους δικούς της στόχους για το κλίμα. Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται γεωργία που να είναι ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή, η οποία μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, προστατεύει τη βιοποικιλότητα και δίνει τη δυνατότητα σε κάθε αγρότη να κερδίζει τα προς το ζην.
Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (CAP) πρέπει να είναι συμβατή με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, ώστε να επιτρέψει στην ΕΕ να επιτύχει ουδετερότητα εκπομπών άνθρακα έως το 2050. Προκειμένου να αξιοποιηθούν καλύτερα οι φυσικοί μας πόροι, η ΚΓΠ πρέπει να ενισχύσει σημαντικά τα κίνητρα για τη διατήρηση της βιοποικιλότητάς μας. Για παράδειγμα, φυτεύοντας δέντρα ανάμεσα σε χωράφια και επιτρέποντας στα άγρια φυτά να αναπτυχθούν ανάμεσα στις καλλιέργειες. Επιπλέον, η ΚΓΠ πρέπει να χορηγήσει επιβραβεύσεις στους αγρότες που χρησιμοποιούν λιγότερα φυτοφάρμακα.
Η καταβολή της ενίσχυσης σε μεγάλες γεωργικές εγκαταστάσεις πρέπει να περιοριστεί, ενώ η χρηματοδότηση της μικρομεσαίας βιολογικής γεωργίας πρέπει να αυξηθεί σημαντικά. Επιπλέον, η διαδικασία εναρμόνισης των άμεσων ενισχύσεων στους γεωργούς πρέπει να επιταχυνθεί προκειμένου να μειωθούν οι ανισορροπίες μεταξύ των κρατών μελών.
Η Κοινή Αγροτική Πολιτική πρέπει να υποστηρίξει την κοινωνική δικαιοσύνη. Αφενός, το σύστημα στήριξής της για τα εισοδήματα των αγροτών πρέπει να αναθεωρηθεί, προκειμένου να στηριχθούν ειδικά οι μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις. Από την άλλη, μια δίκαιη ΚΓΠ πρέπει να χρηματοδοτήσει την τοπική παραγωγή υγιεινών τροφίμων, ώστε να γίνουν προσιτά σε όλες και όλους.
Οι λίγες προτεινόμενες τροπολογίες κάθε άλλο παρά επαρκούν. Η τρέχουσα πρόταση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική πρέπει να αναθεωρηθεί ριζικά. Η Ευρώπη σίγουρα δεν απειλείται πλέον από την ανεπάρκεια πόρων και την πείνα, ωστόσο απειλείται από την κλιματική κρίση, τις κοινωνικές ανισότητες και τη μαζική εξαφάνιση της βιοποικιλότητας. Η ΚΓΠ πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις και να εξασφαλίσει το μέλλον των μελλοντικών γενεών. Δεδομένου ότι η τρέχουσα πρόταση φαίνεται να χρονολογείται από τον περασμένο αιώνα, ζητάμε από τους ευρωβουλευτές να την καταψηφίσουν.
Υπογράφουν:
écolo j & Jong Groen (Βέλγιο)
Giovani Europeisti Verdi (Ιταλία)
Grüne Jugend (Γερμανία)
Grüne Jugend - Grünalternative Jugend (Αυστρία)
Les Jeunes Écologistes (Γαλλία)
Protests (Λετονία)
Ostra Zieleń (Πολωνία)
Grøn Ungdom (Νορβηγία)
Federation of Young European Greens
Νέοι Πράσινοι - Neoi Prasinoi (Ελλάδα)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου