Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παίρνουν το μέλλον τους ξανά στα χέρια τους. Μαζί, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της τοπικής παραγωγής τροφίμων, της κοινής χρήσης εργαλείων κ.λπ. Αυτό είναι το πιο ελπιδοφόρο κίνημα της εποχής μας. Όπου η αγορά και το κράτος αποτυγχάνουν, οι άνθρωποι αναλαμβάνουν δράση. Ως ελεύθεροι πολίτες, επανεφευρίσκουν τη συλλογικότητα, με ανοιχτές συνεργασίες όπου η προσωπική ανάπτυξη και η κοινωνική δέσμευση πάνε χέρι-χέρι.
Αυτή η παρατήρηση φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με αυτό που βιώνουμε καθημερινά. Τα λάθη του συστήματος του μοντέλου της κοινωνίας μας γεμίζουν τις εφημερίδες: κλιματική κρίση, ασταθείς τράπεζες, προσφυγικές ροές. Η αποδεκτή σοφία είναι ότι η αβεβαιότητα αυξάνεται. Αλλά και οι δύο τάσεις συμβαίνουν, όχι τυχαία, ταυτόχρονα. Είναι ώρα να ξυπνήσουμε. Όπως γράφει άλλωστε και ο Dirk Holemans στο Ελευθερία & Ασφάλεια σε έναν Πολύπλοκο Κόσμο, «Πολλές λύσεις στις κοινωνικές προκλήσεις δεν προήλθαν από την κυβέρνηση ή τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά από δημιουργικούς πολίτες»! Μία από αυτές τις λύσεις που μπορούν να ενδυναμώσουν, να εκπαιδεύσουν και να επιφέρουν αλλαγή είναι η οργάνωση ενός τοπικού Hackathon με θέμα τα κοινωνικά δικαιώματα.
Τι είναι ένα hackathon;
Ένας τρόπος να το σκεφτείς είναι ως ένας μαραθώνιος hacking. Εάν με τον όρο hacking εννοούμε τη δημιουργική επίλυση προβλημάτων - που δεν περιλαμβάνει απαραίτητα τεχνολογία - ένα hackathon είναι τότε κάθε εκδήλωση οποιασδήποτε διάρκειας, όπου άνθρωποι συγκεντρώνονται για να λύσουν προβλήματα. Οι συμμετέχοντες συνήθως σχηματίζουν ομάδες περίπου 2-5 ατόμων, βγάζουν τους φορητούς υπολογιστές ή τα στυλό και το χαρτί τους και βουτάνε στα προβλήματα. Συχνά τα hackathons έχουν εργαστήρια πριν από την εκδήλωση, ειδικά για νεοφερμένους αλλά και για όλους τους συμμετέχοντες. Ένα επιτυχημένο hackathon μπορεί να είναι απλώς hacking, απλώς εκπαίδευση ή και hacking και εκπαίδευση.
Γιατί πρέπει να οργανώσεις ένα με θέμα τα κοινωνικά δικαιώματα;
Στον σύγχρονο κόσμο βλέπουμε συχνά την τεχνολογία ως τον μεγάλο διαταράκτη που βλάπτει την ικανότητά μας να βιώσουμε τα κοινωνικά δικαιώματα. Τι θα γινόταν όμως αν μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε τις δυνάμεις της τεχνολογίας για να φέρουμε τους ανθρώπους χωρίς σύνορα, δημιουργώντας έργα σαν ένα εγχειρίδιο για ακτιβιστές, ώστε να μπορούμε να μάθουμε ο ένας από τα λάθη του άλλου, ή μια εύκολα μεταφράσιμη εικονογραφημένη και καλοπροαίρετη ιστορία για να διδάξουμε στα παιδιά για τα ΛΟΑΤ+ παιδιά! Αυτή η ευκαιρία είναι ό,τι μας παρέχει ένα hackathon για τα κοινωνικά δικαιώματα - χρησιμοποιώντας τεχνικές από τον κόσμο της τεχνολογίας, τη δυνατότητα να συνεργαζόμαστε σε έργα για το κοινό καλό, που μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον πραγματικό κόσμο. Είναι επίσης μια τέλεια ευκαιρία να ενεργοποιήσεις μέλη, για να τα κάνεις να δουλέψουν μαζί σε ένα cool και ενδιαφέρον έργο και να φέρεις άτομα από διαφορετικά υπόβαθρα στον οργανισμό σου!
Στα πλαίσια του προγράμματος Reclaim Your Social Rights!, η Ομοσπονδία Νέων Ευρωπαίων Πρασίνων (Federation of Young European Greens - FYEG), δημοσίευσε έναν οδηγό για το πως να οργανώσεις το δικό σου Τοπικό Hackathon στα Κοινωνικά Δικαιώματα! Ο οδηγός αυτός έχει δημιουργηθεί για όσα άτομα επιθυμούν να οργανώσουν ένα hackathon για τα κοινωνικά δικαιώματα, με βάση τόσο τις βέλτιστες πρακτικές από τον κόσμο της τεχνολογίας όσο και τις εμπειρίες των συγγραφέων σχετικά με τη λειτουργία του hackathon που βασίζεται σε περισσότερα δικαιώματα. Τον Νοέμβριο του 2019, οργανώθηκαν 7 Hachathons για τα Κοινωνικά Δικαιώματα σε όλη την Ευρώπη, από οργανώσεις μέλη της FYEG, με στόχο να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένα προβλήματα στις κοινότητές τους. Ο οδηγός Hold Your Local Hackathon on Social Rights! ενημερώθηκε με συμβουλές, κόλπα και σχόλια από διοργανωτές και συμμετέχοντες αυτών των διεθνών εμπειριών!
Οι Νέοι Πράσινοι Ελλάδας, μαζί με το Πράσινο Ευρωπαϊκό Ίδρυμα (Green European Foundation - GEF) και με την οικονομική υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς το Πράσινο Ευρωπαϊκό Ίδρυμα, δημιουργήσαμε την ελληνική έκδοση αυτού του οδηγού, με στόχο να βοηθήσουμε στην εκπαίδευση και ενδυνάμωση κάθε ατόμου που βρίσκεται στην Ελλάδα και θέλει να παλέψει για ένα καλύτερο μέλλον για όλες και όλους μας, η οποία και βρίσκεται αναρτημένη στον ιστότοπο του GEF για όποιο άτομο επιθυμεί να την διαβάσει!
Θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πως να οργανώσεις το τοπικό σου hackathon με θέμα τα κοινωνικά δικαιώματα; Τότε δεν έχεις παρά να κλικάρεις στον παρακάτω σύνδεσμο και θα βρεις την ελληνική έκδοση του Hold Your Local Hackathon on Social Rights! ⤵
https://gef.eu/wp-content/uploads/2022/03/GR-Hold-Your-Hackathon-on-Social-Rights-December.pdf