Οι Νέοι Πράσινοι στηρίζουμε την πρωτοβουλία «ΕΥΡΩΠΗ ΧΩΡΙΣ ΓΟΥΝΕΣ - Fur Free Europe»!


ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΧΩΡΙΣ ΓΟΥΝΕΣ!

Οι Νέοι Πράσινοι ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα για δράση για μια Ευρώπη χωρίς Γούνες και στηρίζουμε την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών «ΕΥΡΩΠΗ ΧΩΡΙΣ ΓΟΥΝΕΣ - Fur Free Europe»!

Γίνε και εσύ μέρος της ιστορίας: https://vegaia.gr/portfolio/fur-free-europe/


Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για μία «Ευρώπη Χωρίς Γούνες», καλεί την ΕΕ να απαγορεύσει την εκτροφή γουνοφόρων ζώων και τη διάθεση στην ευρωπαϊκή αγορά προϊόντων γούνας που προέρχονται από εκτροφεία, καθώς η παραγωγή γούνας είναι ανήθικη, μη ασφαλής και μη βιώσιμη:


  • Οι πολύπλοκες συμπεριφορικές ανάγκες άγριων ειδών, όπως τα Αμερικανικά μινκ, οι αλεπούδες και τα ρακούν, δεν μπορούν να ικανοποιηθούν στα εκτροφεία. Αλλά και ο ακραίος περιορισμός σε πολύ μικρά κλουβιά, οικόσιτων ειδών όπως τα κουνέλια  και η θανάτωσή τους αποκλειστικά ή κυρίως για τη γούνα τους, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί.

  • Η εκτροφή γουνοφόρων ζώων ενέχει επίσης σημαντικό κίνδυνο για την υγεία των ζώων αλλά και των ανθρώπων, όπως αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Σε εκατοντάδες εκτροφεία μινκ στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική εμφανίστηκαν κρούσματα κορωνοϊού και οδήγησαν στη μαζική θανάτωση των ζώων και νέες παραλλαγές του ιού βρέθηκαν να έχουν μεταδοθεί από τα μινκ στον άνθρωπο.

  • Η παραγωγή γούνας έχει επίσης σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, δεδομένου ότι η επεξεργασία των γουνοδερμάτων περιλαμβάνει τη χρήση τοξικών χημικών ουσιών. Όσον αφορά τη ρύπανση του εδάφους από τοξικά μέταλλα, η παραγωγή γούνας κατατάσσεται ανάμεσα στις κορυφαίες ρυπογόνες δραστηριότητες. Η βιομηχανία γούνας αποτελεί επίσης σημαντική απειλή για την τοπική βιοποικιλότητα. Είδη, όπως τα αμερικανικά μινκ και τα ρακούν, θεωρούνται χωροκατακτητικά ξένα είδη (IAS), τα οποία καθώς διαφεύγουν από τα εκτροφεία, δημιουργούν πληθυσμούς στη φύση με σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στα οικοσυστήματα της Ευρώπης.

 

Στις 18 Μαΐου, 2022,  η Fur Free Alliance και η VeGaia ανακοίνωσαν την επίσημη έναρξη της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών για μία «Ευρώπη Χωρίς Γούνες» – European Citizens Initiative (ECI) Fur Free Europe. Σε συνεργασία με οργανώσεις για την προστασία των ζώων σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Eurogroup for Animals, η Πρωτοβουλία έχει ένα χρόνο για να συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο υπογραφές από πολίτες της ΕΕ που υποστηρίζουν το αίτημα για τον τερματισμό της γουνοποιίας στην Ευρώπη.

Γίνε και εσύ μέρος της ιστορίας προσθέτοντας το όνομά σου: 


Η Πρωτοβουλία αυτή δεν είναι μία απλή συλλογή υπογραφών. Μόλις φτάσει το 1 εκατομμύριο επικυρωμένες υπογραφές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να απαντήσει και να λάβει μέτρα. Ο κλάδος της γούνας παρουσιάζει σημαντική πτώση σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ελλάδα αν και η γουνοποιία τα τελευταία χρόνια έχει λάβει εκατομμύρια ευρώ από κρατικά και ευρωπαϊκά ταμεία, δεν προσφέρει τίποτα στην ανάπτυξη της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας, αντιθέτως έχει οδηγήσει σε λουκέτα και κατ’ επέκταση σε απώλεια θέσεων εργασίας και μάλιστα σε μία Περιφέρεια  με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στην ΕΕ που τις χρειάζεται απεγνωσμένα.

Από το 2007 έως το 2019, πριν δηλαδή από την πανδημία και παρά τις επενδύσεις στον κλάδο, εκτός από την πτώση των εξαγωγών και το κλείσιμο εκτροφείων, περισσότερες από 1.000 γουνοποιητικές επιχειρήσεις στην Καστοριά έβαλαν λουκέτο, ενώ στο διάστημα 2011 έως 2019 χάθηκαν περισσότερες από 1.400 θέσεις εργασίας στην παραγωγή γουναρικών. Οι δε εξαγωγές γούνινων ενδυμάτων προς τη Ρωσία, τον βασικότερο πελάτη της ελληνικής γούνας, μεταξύ 2008 και 2019 σημείωσαν πτώση σχεδόν 70%. 


Η ΕΚΤΡΟΦΗ ΓΟΥΝΟΦΟΡΩΝ ΖΩΩΝ ΕΝΕΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ
  • Τα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των ζώων και των ανθρώπων. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, σε εκατοντάδες εκτροφές μινκ εμφανίστηκαν κρούσματα κορωνοϊού και νέες παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2 βρέθηκαν να έχουν μεταδοθεί από τα ζώα στον άνθρωπο.

Η ΕΚΤΡΟΦΗ ΓΟΥΝΟΦΟΡΩΝ ΖΩΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ
  • Η εκτροφή γουνοφόρων ζώων έχει σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και αποτελεί σοβαρή απειλή για την τοπική βιοποικιλότητα. Πολλά μινκ διαφεύγουν από τα εκτροφεία, και έτσι το αμερικανικό μινκ έχει πλέον εξαπλωθεί σε ολόκληρη την ΕΕ με σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στους τοπικούς πληθυσμούς άγριων ζώων στην Ευρώπη. Η επεξεργασία των γουνοδερμάτων στα βυρσοδεψεία περιλαμβάνει τη χρήση τοξικών χημικών ουσιών. Όσον αφορά τη ρύπανση του εδάφους από τοξικά μέταλλα, η επεξεργασία των γουνοδερμάτων και η βαφή κατατάσσονται ανάμεσα στις πιο ρυπογόνες δραστηριότητες.

ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ;
  • Η εκτροφή γουνοφόρων ζώων και τα προϊόντα γούνας θα πρέπει να γίνουν μία κακή ανάμνηση από το παρελθόν. Τώρα μας δίνεται μία μοναδική ευκαιρία για να δημιουργήσουμε μία «Ευρώπη Χωρίς Γούνες»: https://vegaia.gr/portfolio/fur-free-europe/

Δεν υπάρχουν σχόλια: