Οι Νέοι Πράσινοι για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων! #LeaveNoOneBehind


20 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων!

Οι Νέοι Πράσινοι Ελλάδας για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων!

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων δεν είναι πραγματικά κανένας λόγος να γιορτάσουμε. Σε καμία χρονική στιγμή από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δεν υπήρξαν τόσοι πολλοί βίαια εκτοπισμένοι σε όλο τον κόσμο. Εν τω μεταξύ, η ευρωπαϊκή προσέγγιση στη μετανάστευση εξακολουθεί να είναι μια πλήρης και απόλυτη αποτυχία.

Ο ακραίος αριθμός εκτοπισμένων ανθρώπων που βλέπουμε σήμερα είναι η συνέπεια ενός τοξικού μείγματος νεοφιλελευθερισμού, αποικιοκρατίας και ρατσισμού, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Ως Νέοι Πράσινοι, λυπόμαστε και ντρεπόμαστε που βλέπουμε ότι η ήπειρός μας διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διατήρηση, την υποστήριξη και το κέρδος από το ίδιο το σύστημα που αναγκάζει τους ανθρώπους να φύγουν. Δεν είναι εκείνοι που μεταφέρουν λαθραία πρόσφυγες στη θάλασσα ή στην έρημο που ευθύνονται για κάθε χρόνο μεγαλύτερο αριθμό νεκρών, είναι απλώς ένα σύμπτωμα ενός άρρωστου συστήματος. Εάν η Ευρώπη θέλει να πολεμήσει τους αληθινούς εγκληματίες, πρέπει να πολεμήσει εκείνους που βρίσκονται μέσα στις δικές της δομές και κοινωνίες που πιέζουν για ολοένα πιο στρατιωτικοποιημένα σύνορα και αυτούς που τα εφαρμόζουν. Εάν η Ευρώπη θέλει να πολεμήσει αυτούς που κάνουν τους ανθρώπους να φεύγουν, πρέπει να χρησιμοποιήσει όλες της τις δυνάμεις για να ρυθμίσει αυτούς που χρησιμοποιούν τις μεγάλες εταιρείες τους για να στερήσουν τα πλούτη τους φτωχές χώρες και εκείνες που επωφελούνται από την αστάθειά τους.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε δεν είναι να πολεμήσουμε ενάντια στη μετανάστευση, αλλά να παλέψουμε για το δικαίωμα των ανθρώπων να έχουν την επιλογή είτε να παραμείνουν στο σπίτι χωρίς να ενοχλούνται από τους άλλους είτε να επιλέξουν ελεύθερα να πάνε αλλού. Αυτές οι μάχες πρέπει να γίνουν εδώ στην Ευρώπη!

Απαιτούμε από την Ευρώπη να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που έχουν τόσο οι πρόσφυγες όσο και εμείς, οι νέοι Ευρωπαίοι. Πρέπει να καθιερωθούν πιο ασφαλείς και νόμιμοι τρόποι για την ΕΕ μέσω της ανθρωπιστικής βίζας, της οικογενειακής επανένωσης και της επανεγκατάστασης. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποτραπούν οι θάνατοι στη Μεσόγειο και τη Σαχάρα. Για όσους πρέπει ακόμα να χρησιμοποιήσουν το πιο επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα από όλα, πρέπει να επαναφέρουμε τις κατάλληλες αποστολές Έρευνας και Διάσωσης. Η εξωτερίκευση του ασύλου πρέπει να σταματήσει, καθώς και η συνεργασία με αμφισβητούμενους εταίρους, στην καλύτερη περίπτωση, στα νότια της Μεσογείου και αλλού.

Δεκάδες χιλιάδες έχουν πεθάνει στον υγρό τάφο της Μεσογείου όλα αυτά τα χρόνια. Πόσους άλλους θα σκοτώσει η Ευρώπη με τις θανατηφόρες μεταναστευτικές πολιτικές της;


Leave No One Behind - Ανοιχτή επιστολή προς τους ευρωβουλευτές για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Το 2019, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, η ομάδα εργασίας Κοινωνική Ευρώπη (Social Europe) της Ομοσπονδίας Νέων Ευρωπαίων Πράσινων - FYEG, στην οποία οι Νέοι Πράσινοι Ελλάδας συμμετείχαμε, προώθησε τη συγγραφή μιας Ανοικτής Επιστολής προς το Ευρωκοινοβούλιο με σκοπό να ασκήσει κριτική αλλά και να προτείνει λύσεις που θα ανταποκρίνονται ρεαλιστικά στις αξίες και τα ιδανικά από τα οποία θεωρητικά διέπεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Σήμερα, 3 χρόνια μετά, εξακολουθούμε να βλέπουμε απάνθρωπες και μη βιώσιμες πρακτικές, για αυτό και οι Νέοι Πράσινοι Ελλάδας θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε πως ένα καλύτερο μέλλον δεν είναι μόνο δυνατό, είναι και το σωστό. Επιλέγοντας το σωστό μονοπάτι καθιερώνουμε την Ευρώπη ως ηγέτη στην Παγκόσμια Σκηνή, ενώ άλλες δυνάμεις σκοντάφτουν και είναι αναποφάσιστες για το πώς να φροντίσουν τους πρόσφυγες, μπορούμε να το κάνουμε σωστά!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε να δράσει, ο ρόλος μας ως Ένωση δεν επεκτείνεται μόνο στους ανθρώπους που ζουν εντός των συνόρων μας, έχουμε ηθική υποχρέωση, ως άνθρωποι να ενεργούμε προς το κοινό ανθρώπινο συμφέρον και να αλλάξουμε την πολιτική μας ώστε να βασίζεται στην πραγματικότητα ανθρώπινα δικαιώματα, αλληλεγγύη και ισότητα.

Διάβασε εδώ την Ανοιχτή επιστολή της Ομοσπονδίας Νέων Ευρωπαίων Πράσινων:


Ακολουθεί η ελληνική μετάφραση της Ανοιχτής επιστολής της Ομοσπονδίας Νέων Ευρωπαίων Πράσινων ⤵️

«Εμείς, οι υπογράφουσες οργανώσεις, ανησυχούμε βαθύτατα για την τρέχουσα κατάσταση στα ευρωπαϊκά σύνορα, ειδικά στην Ελλάδα και για στρατόπεδα όπως αυτό στη Μόρια. Οι άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι σε υπερπλήρεις καταυλισμούς και τα δικαιώματά τους καταπατούνται. Η έλλειψη εγκαταστάσεων υγιεινής και προσωπικού χώρου για τους μεμονωμένους πρόσφυγες ήταν ήδη ανησυχητική πριν ξεσπάσει μια παγκόσμια πανδημία, τώρα δεν έχει νόημα να μιλάμε για μέτρα κοινωνικής απόστασης σε όλη την Ευρώπη, αγνοώντας τους χιλιάδες πρόσφυγες που δεν έχουν ακόμη και νερό για πλύσιμο τα ΧΕΡΙΑ τους. Το άσυλο είναι ανθρώπινο δικαίωμα και δεν μπορεί να τεθεί σε αναμονή για πολιτικούς σκοπούς. Βασική αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η αλληλεγγύη, επομένως θα πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες που αναζητούν προστασία στα σύνορα αυτής της ηπείρου.

Καλούμε τους παραπάνω φορείς να:
  • Επιτρέψουν σε όλους τους αιτούντες άσυλο ένα ασφαλές πέρασμα στην Ευρώπη για να τερματίσουν τους μαζικούς θανάτους που συμβαίνουν στη Μεσόγειο Θάλασσα λόγω ανεπαρκών πλοίων ή σκαφών και άλλων απειλών κατά τη διέλευση του ωκεανού και να προστατεύσουν τους πρόσφυγες από την εκμετάλλευση κατά την προσπάθειά τους να περάσουν.
  • Ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα εάν τα κράτη μέλη δεν επιτρέψουν σε ΜΚΟ ή άλλα πλοία να αποβιβαστούν στις ακτές τους. Η θαλάσσια διάσωση δεν είναι έγκλημα και επομένως οι διασωθέντες πρόσφυγες δεν πρέπει να εμποδίζονται να προσγειωθούν.
  • Αναλογιστούν τις επιπτώσεις της πανδημίας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, επιδεινώνοντας την κατάστασή τους. Έχει φέρει στο φως την ευάλωτη και εξαρτημένη κατάσταση των προσφύγων σε καταυλισμούς και τη σημασία της εξωτερικής βοήθειας και αλληλεγγύης. Να ενισχύσει την αλληλεγγύη εντός της ΕΕ μεταξύ των κρατών μελών της και να τα βοηθήσει να βοηθήσουν τους πρόσφυγες.
  • Επιδιώξουν μια ισχυρότερη συνεργασία της ΕΕ με τρίτες χώρες. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με την προώθηση του διαλόγου και την αναζήτηση λύσεων από κοινού. Σταματήστε να αρνείστε ευθύνες και να τις μεταφέρετε σε τρίτες χώρες.
  • Το επερχόμενο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που θα δημοσιευθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2020, προσφέρει μια ευκαιρία για τη βελτίωση των μεταναστευτικών πολιτικών και την παροχή μιας πιο ανθρώπινης προσέγγισης. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για να περάσετε μια πολιτική αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και ανθρωπιάς.
  • Προωθήσουν την εφαρμογή συλλογικής διαδικασίας για τους αιτούντες άσυλο για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, η οποία καθορίζει τα βήματα, το χρονοδιάγραμμα και τις απαιτήσεις που απαιτούνται για την αίτηση ασύλου. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει επίσης να εφαρμοστεί ένα κατάλληλο σύστημα ελέγχου για να επαληθεύεται ότι τα κράτη μέλη δεν θέτουν σε αναμονή αιτούντες άσυλο για παράλογη χρονική περίοδο. Η διαδικασία της αναμονής των αιτούντων άσυλο οδηγεί σε υψηλότερο λαθραίο ποσοστό.
  • Να τερματιστούν οι συλλογικές απελάσεις και να διασφαλιστεί ότι δεν παραβιάζεται η αρχή της μη επαναπροώθησης. Τα κράτη είναι υποχρεωμένα να επανεξετάζουν και να επαληθεύουν κάθε μεμονωμένη περίπτωση. Ενίσχυση της λογοδοσίας για τα κράτη που δεν συμμορφώνονται με τις μεταναστευτικές πολιτικές της ΕΕ και παραβιάζουν τα δικαιώματα των μεταναστών. Βάλτε ένα τέλος σε πολιτικές όπως το ελληνικό έκτακτο διάταγμα που αναστέλλει το δικαίωμα στο άσυλο.
  • Εξασφαλίσουν τη διασφάλιση επαρκούς βιοτικού επιπέδου για τους αιτούντες άσυλο και μην τους στεγάζουν σε προσωρινούς καταυλισμούς σε μη φιλικές καιρικές συνθήκες χωρίς κατάλληλες εγκαταστάσεις υγείας και υγιεινής.
  • Βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και τις προοπτικές των αιτούντων άσυλο διευκολύνοντας την αφομοίωση μέσω της προσφοράς σχετικών μαθημάτων γλώσσας, επιτρέποντας στους αιτούντες άσυλο να εργαστούν ενώ αποκτούν το καθεστώς του πρόσφυγα και παρέχοντας κοινοτικές υπηρεσίες σε καταυλισμούς προσφύγων, όπως αθλητικούς συλλόγους, μαθήματα ζωγραφικής και μαθήματα μουσικής, ώστε οι αιτούντες άσυλο να μπορούν εκφράζουν πλήρως την προσωπικότητά τους και ζουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να λάβει σοβαρά μέτρα για τα κράτη μέλη που αποτυγχάνουν να φροντίσουν, να υποστηρίξουν και να φιλοξενήσουν επαρκώς τους αιτούντες άσυλο, όπως καθορίζεται από την επιτροπή ή/και τις ΜΚΟ.
  • Εφαρμόσουν ένα κοινό σύστημα επεξεργασίας ασύλου, το οποίο λαμβάνει υπόψη τις προσωπικές προτιμήσεις και τις οικογενειακές σχέσεις του αιτούντος άσυλο όταν αποφασίζει πού θα βρίσκεται.
  • Δημιουργήσουν μια στρατηγική που θα ασχολείται με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στις μεταναστευτικές τάσεις, αυτό θα επηρεάσει τη μελλοντική μεταναστευτική πολιτική και θα πρέπει να υπάρξει αναγνώριση της εγκυρότητας των κλιματικών προσφύγων

Συμπέρασμα:

Η Ευρώπη μας δεν είναι μια από τις ίσες χώρες, μπορεί να πιστεύουμε ότι στην Ευρώπη οι θεμελιώδεις αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αλληλεγγύης και της ισότητας αποτελούν και αποτελούν τη βάση όλων των αποφάσεών μας, αλλά όταν εξετάζουμε το ιστορικό μας όσον αφορά τους αιτούντες άσυλο και την προσφυγική κρίση, είναι σαφές ότι δείτε ότι αυτό είναι ψευδές, αυτές είναι μόνο οι λέξεις χωρίς νόημα στις οποίες μας αρέσει να πιστεύουμε παρά να ενεργούμε.

Σήμερα, 5 χρόνια μετά την προσφυγική κρίση, εξακολουθούμε να βλέπουμε φτώχεια, ερήμωση και κατάθλιψη στους καταυλισμούς ασύλου μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε να δράσει, ο ρόλος μας ως Ένωση δεν επεκτείνεται μόνο στους ανθρώπους που ζουν εντός των συνόρων μας, έχουμε ηθική υποχρέωση, ως άνθρωποι να ενεργούμε προς το κοινό ανθρώπινο συμφέρον και να αλλάξουμε την πολιτική μας ώστε να βασίζεται στην πραγματικότητα ανθρώπινα δικαιώματα, αλληλεγγύη και ισότητα.

Η πρώτη ενέργεια για να αλλάξουμε τον τρόπο δράσης μας είναι να συνειδητοποιήσουμε ακριβώς τι κάνουμε λάθος, υπάρχουν πολλά άρθρα, αναφορές και ιδέες για το πρόβλημα με το τρέχον σύστημα ασύλου»

Οι υπογράφουσες οργανώσεις:


#LeaveNoOneBehind

Στον αγώνα για ένα Όμορφο και Δίκαιο μέλλον για όλ@ς μας, στεκόμαστε ΜΑΖΙ!


Πηγές:


Οι Νέοι Πράσινοι προετοιμάζουμε συναντήσεις γνωριμίας και σχεδιασμού πιθανών δράσεων σε όλη την Ελλάδα! Θέλεις να μας γνωρίσεις; Τότε δεν έχεις παρά να επικοινωνήσεις μαζί μας!

Κάνε εγγραφή στην Πράσινη Αγέλη ➡️ https://mailchi.mp/a187bd43e7bb/be-brave-neoi-prasinoi ή/και στείλε μας email ➡️ neoi.prasinoi@gmail.com, ώστε να μάθεις περισσότερα! Στην περίπτωση που επιλέξεις την επικοινωνία μέσω email, φρόντισε να χρησιμοποιήσεις ως θέμα το Καλοκαίρι 2022 - Για να σε συναντήσω..., θα το εκτιμήσουμε ιδιαιτέρως!



Νέοι Πράσινοι – Μέλος της Ομοσπονδίας Νέων Ευρωπαίων Πράσινων από το 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: