#NotMyTaxonomy - Οι Νέοι Πράσινοι στηρίζουμε την προσπάθεια των Greens/EFA in the European Parliament!


#NotMyTaxonomy
 - 
Οι Νέοι Πράσινοι στηρίζουμε την προσπάθεια των Greens/EFA in the European Parliament!

Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι τεχνικές ψευδεπίγραφης οικολογικής ταυτότητας - greenwashing - του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη! Οι Νέοι Πράσινοι Ελλάδας στηρίζουμε την προσπάθεια των Greens/EFA in the European Parliament, ώστε να μην επιτρέψουμε να περάσει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ενσωματώνει την πυρηνική ενέργεια και το ορυκτό φυσικό αέριο ως «βιώσιμες επενδύσεις» στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξινόμησης. 


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Greens/EFA in the European Parliament ⤵️

https://act.greens-efa.eu/stopgreenwashing/share


Την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022, η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρότεινε να κηρύξει την πυρηνική ενέργεια και το ορυκτό φυσικό αέριο ως «βιώσιμες επενδύσεις». Αυτό όχι μόνο θα θέσει υπό αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή ουδετερότητα για το κλίμα και την προσπάθεια για μια δίκαιη οικολογική μετάβαση, αλλά θα αυξήσει επίσης την εξάρτησή μας από την εισαγωγή ορυκτών καυσίμων, μεταξύ άλλων από αμφίβολα καθεστώτα όπως η Ρωσία.

Προσπαθώντας να βάλει μια πράσινη ετικέτα σε ένα ξεπερασμένο ορυκτό καύσιμο όπως το αέριο και στην προβληματική και ακριβή πυρηνική ενέργεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθυστερεί την ευρωπαϊκή ενεργειακή μας μετάβαση. Η καλύτερη εγγύηση μας για ασφαλή, βιώσιμη και οικονομικά προσιτή ενέργεια είναι η κλιμάκωση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε χρόνο και να μπερδεύουμε τους επενδυτές μολύνοντας τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για βιώσιμες επενδύσεις με ορυκτό αέριο και πυρηνική ενέργεια. Οι τεχνικές ψευδεπίγραφης οικολογικής ταυτότητας - greenwashing - του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας πρέπει να σταματήσουν εδώ και τώρα!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται εδώ και μήνες για ένα νέο πρότυπο της ΕΕ για βιώσιμες επενδύσεις, το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξινόμησης (EU Taxonomy). Αυτό το πρότυπο θα καθορίσει ποιες οικονομικές δραστηριότητες μπορούν να θεωρηθούν βιώσιμες. Η κατάταξη ως βιώσιμη επένδυση μπορεί να έχει μεγάλες συνέπειες τόσο για τις ιδιωτικές όσο και για τις δημόσιες επενδύσεις. Η ταξινόμηση θα χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό βιώσιμων επενδυτικών προϊόντων και άλλων προτύπων του χρηματοπιστωτικού τομέα, όπως το πρότυπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα πράσινα ομόλογα. Επίσης, όλες οι μεγάλες εταιρείες θα πρέπει να αποκαλύψουν σε ποιο βαθμό πληρούν τις απαιτήσεις ταξινόμησης.

Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξινόμησης είναι επίσης πιθανό να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικές αποφάσεις σχετικά με τις ευρωπαϊκές και εθνικές δημόσιες επιδοτήσεις. Εάν η Επιτροπή ακολουθήσει το δρόμο της, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόσθετα χρήματα των φορολογουμένων που θα εισρεύσουν στο φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια!


Είναι η τελευταία μας ευκαιρία να σταματήσουμε το greenwashing του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στο Σύστημα Ταξινόμησης της ΕΕ! 


Έχουμε ήδη κάνει ένα σημαντικό βήμα για να σταματήσουμε την ενσωμάτωση του ορυκτού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας ως «βιώσιμες» στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξινόμησης. Σε μια αποτυχημένη ψηφοφορία, οι επιτροπές περιβάλλοντος και οικονομίας συμφώνησαν με την ένστασή μας!

Αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι ακόμα μπροστά μας. Πρέπει να πείσουμε όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να μας στηρίξουν για την ψηφοφορία στην Ολομέλεια την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου. Το φυσικό αέριο και τα πυρηνικά δεν είναι βιώσιμα, δεν είναι οικολογικά, δεν είναι πράσινα!


#NotMyTaxonomy - Οι Νέοι Πράσινοι στηρίζουμε την προσπάθεια των Greens/EFA in the European Parliament! Στήριξε και εσύ την προσπάθεια ⤵️

https://act.greens-efa.eu/stopgreenwashing/share


Τέσσερα επιχειρήματα γιατί πρέπει να σταματήσουμε αυτή την πρόταση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής:

  • Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι βιώσιμη, δεν είναι χωρίς κινδύνους και επιβαρύνει τις μελλοντικές γενιές: 
    • Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι χωρίς κινδύνους, όπως δείχνουν τα ατυχήματα με τεράστιες συνέπειες στη Φουκουσίμα και στο Τσερνόμπιλ. Τα πυρηνικά απόβλητα είναι επικίνδυνα για τις επόμενες γενιές. Η εξόρυξη και η άλεση ουρανίου, καθώς και η αποθήκευση και η απόρριψη ραδιενεργών αποβλήτων υψηλής ραδιενέργειας και αναλωμένων καυσίμων δεν τηρούν την απαίτηση του νόμου περί ταξινόμησης για την αποτροπή σημαντικής βλάβης σε οποιονδήποτε περιβαλλοντικό στόχο. Όπως αποδεικνύει αυτή η μελέτη, δεν υπάρχει νομική βάση για τη συμπερίληψη της πυρηνικής ενέργειας στην ταξινόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    • Οι επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια θα αποβούν εις βάρος των επενδύσεων σε μέτρα ενεργειακής απόδοσης και της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, που οδηγούν σε πολύ ταχύτερες μειώσεις των αερίων του θερμοκηπίου. Ακόμη και η ίδια η οικονομική ετικέτα της γαλλικής κυβέρνησης που είναι υπέρ των πυρηνικών δεν θεωρεί την πυρηνική ενέργεια βιώσιμη επένδυση.
  • Το ορυκτό αέριο είναι ένας δολοφόνος του κλίματος: 
    • Οι νέες επενδύσεις σε δραστηριότητες ορυκτών, όπως οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με αέριο, είναι ασυμβίβαστες με τον στόχο επίτευξης ουδετερότητας άνθρακα το 2050, όπως επιβεβαίωσαν πρόσφατα το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency- IEA). Ο ΔΟΕ λέει ότι πρέπει να σταματήσουμε τις επενδύσεις σε ορυκτά από το 2022 και μετά για να συμβαδίσουμε με τον στόχο της θερμοκρασίας του 1,5 βαθμού.
    • Είναι ασυνεπές να δίνονται κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις φυσικού αερίου, όταν την ίδια στιγμή η ΕΕ δικαίως ζήτησε τον τερματισμό των επιδοτήσεων ορυκτών στη COP26.
  • Μας κάνει να εξαρτόμαστε περισσότερο από την εισαγωγή ορυκτών καυσίμων: 
    • Επενδύοντας στο φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια, εξαρτόμαστε περισσότερο από την εισαγωγή ορυκτών καυσίμων από αμφίβολα καθεστώτα. Το 2019 το 41% των εισαγωγών μας φυσικού αερίου προήλθε από τη Ρωσία. Το 2020 οι χώρες της ΕΕ εισήγαγαν το 60% του ουρανίου τους, ορυκτού καυσίμου για πυρηνικούς σταθμούς, από τον Νίγηρα, τη Ρωσία και το Καζακστάν. Η επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ο καλύτερος τρόπος για την ενεργειακή ασφάλεια, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την οικονομική προσιτότητα.
  • Επιβραδύνει την ενεργειακή μας μετάβαση, εμποδίζοντας την καθαρή και φθηνή ανανεώσιμη ενέργεια: 
    • Η ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ήδη φθηνότερη από την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο όλο και πιο συχνά. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γίνονται φθηνότερες, η πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο όλο και πιο ακριβά. Όσοι βασίζονται τώρα στην πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο θα αποκομίσουν υψηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τους ιδιώτες καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.


Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι τεχνικές ψευδεπίγραφης οικολογικής ταυτότητας - greenwashing - του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη! Οι Νέοι Πράσινοι Ελλάδας στηρίζουμε την προσπάθεια των Greens/EFA in the European Parliament, ώστε να μην επιτρέψουμε να περάσει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ενσωματώνει την πυρηνική ενέργεια και το ορυκτό φυσικό αέριο ως «βιώσιμες επενδύσεις» στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξινόμησης. 

Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Greens/EFA in the European Parliament ⤵️

https://act.greens-efa.eu/stopgreenwashing/share


Πηγές:



Οι Νέοι Πράσινοι προετοιμάζουμε συναντήσεις γνωριμίας και σχεδιασμού πιθανών δράσεων σε όλη την Ελλάδα! Θέλεις να μας γνωρίσεις; Τότε δεν έχεις παρά να επικοινωνήσεις μαζί μας!

Κάνε εγγραφή στην Πράσινη Αγέλη ➡️ https://mailchi.mp/a187bd43e7bb/be-brave-neoi-prasinoi ή/και στείλε μας email ➡️ neoi.prasinoi@gmail.com, ώστε να μάθεις περισσότερα! Στην περίπτωση που επιλέξεις την επικοινωνία μέσω email, φρόντισε να χρησιμοποιήσεις ως θέμα το Καλοκαίρι 2022 - Για να σε συναντήσω..., θα το εκτιμήσουμε ιδιαιτέρως!



Νέοι Πράσινοι – Μέλος της Ομοσπονδίας Νέων Ευρωπαίων Πράσινων από το 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: