Η πρώτη δικαστική προσφυγή στην Ελλάδα για το περιβάλλον από νέους - SOSτε το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας!

Φωτογραφία: Από κινητοποίηση για τη σωτηρία του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας 

Η πρώτη δικαστική προσφυγή στην Ελλάδα για το περιβάλλον από νέους 
-
SOSτε το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας!*

«Πέντε νέοι και νέες, ηλικίας 17-23 ετών, από τη Ραφήνα, προσέφυγαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ζητώντας προσωρινή δικαστική προστασία για τη σωτηρία του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας! Είναι εντυπωσιακό ότι την προσφυγή των νέων στήριξαν με πρόσθετη παρέμβαση, εκτός από περιβαλλοντικές οργανώσεις, και 101 πολίτες, ακόμη και οργανώσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Η προσφυγή τους συζητήθηκε, την Παρασκευή, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων).

Οι νέοι και νέες προσέφυγαν δικαστικά στη βάση του δικαιώματός τους για ένα υγιές και προστατευμένο περιβάλλον, του δικαιώματος στην υγεία και του δικαιώματος στη διατήρηση και απόλαυση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού και πολιτιστικού τοπίου. Οι προσφεύγοντες επισημαίνουν ότι, σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς, η κλιματική κρίση είναι κρίση των παιδιών και ότι τα παιδιά και οι νέοι υποφέρουν σωματικά και ψυχικά από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης στο παρόν και το μέλλον.

Με την προσφυγή τους ζητούν:

  • Να εκδοθεί προσωρινή διάταξη, η οποία, μέχρι τη συζήτηση της αίτησής τους για ασφαλιστικά μέτρα, να υποχρεώνει το Ελληνικό Δημόσιο (υπουργείο Υποδομών) και την ανάδοχη εταιρεία να διακόψουν προσωρινά τις εργασίες του επίμαχου έργου «Διευθέτηση - οριοθέτηση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας», η επανεκκίνηση των οποίων διατάχθηκε με έγγραφο αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
  • Να περιοριστούν προσωρινά οι πάσης φύσεως εργασίες καθαρισμού μέσα στην κοίτη χωρίς χρήση βαρέος τύπου ερπυστριοφόρων μηχανημάτων.
  • Να απαγορευθεί προσωρινά η κοπή δέντρων εντός της κοίτης, στα πρανή και την παρόχθια ζώνη του Μεγάλου Ρέματος, καθ’ όλο το μήκος του, και κάθε εργασία, ειδικά η εκρίζωση και αποψίλωση της βλάστησης, στα πρανή και την παρόχθια ζώνη του Μεγάλου Ρέματος καθ’ όλο το μήκος του.

Όπως υπενθυμίζει η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, το Μεγάλο Ρέμα είναι το τελευταίο φυσικό ποτάμι ελεύθερης ροής στην Αττική, ιδιαίτερης περιβαλλοντικής σημασίας, με φυσικά πλημμυρικά πεδία και προστατευόμενους υγροτόπους Α΄ προτεραιότητας και ένα πλούσιο οικοσύστημα, που περιλαμβάνει προστατευόμενα ενδημικά και μεταναστευτικά είδη ορνιθοπανίδας και ιχθυοπανίδας.

Το ποτάμι κινδυνεύει να μετατραπεί σε έναν οχετό ομβρίων από το έργο διευθέτησης σε μήκος 17 χιλιομέτρων με τσιμέντο και σαραζανέτια, αλλά και από τον φερόμενο «καθαρισμό», ειδικά με τον τρόπο που υλοποιείται, δηλαδή ταυτόχρονα σε όλο το μήκος του ποταμού με είσοδο από διαφορετικά σημεία, με χρήση βαρέος τύπου ερπυστριοφόρων οχημάτων, με στόχο την πλήρη αποψίλωση της κοίτης, των πρανών και της παρόχθιας ζώνης σε πλάτος 2 έως 3 μέτρων γύρω από αυτήν και με κοπή 2.000 δέντρων.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για την έναρξη του έργου διευθέτησης, με εργασίες που ξεκίνησαν στις 25 Οκτωβρίου να είναι αντίθετες με τους κανόνες της επιστήμης αλλά και της ίδιας της ΑΕΠΟ, σύμφωνα με την οποία το έργο και οι απαιτούμενες αποψιλώσεις στο πλαίσιο αυτού θα έπρεπε να εκτελεστούν σταδιακά από τα κατάντη στα ανάντη σε βάθος τριετίας.

Οι προσφεύγοντες προβάλλουν ότι το έργο διευθέτησης δεν είναι ανθεκτικό στο κλίμα, όπως απαιτείται από τις ευρωπαϊκές Οδηγίες για τις Πλημμύρες και τα Υδατα και τις σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις Στρατηγικές της Ε.Ε. για τη Βιοποικιλότητα έως το 2030 και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή αλλά και τον υπό ψήφιση «Νόμο για την Αποκατάσταση της Φύσης», που σε πρώτο νομοθετικό στάδιο υιοθετήθηκε τον περασμένο Ιούλιο από το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος και ήδη από τις 9 Νοεμβρίου εισήλθε στο δεύτερο νομοθετικό στάδιο, με διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών και υιοθέτηση του τελικού κειμένου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επιπλέον, θεωρούν ότι το έργο διευθέτησης και οριοθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας πρέπει να επανασχεδιαστεί ως έργο θετικό για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα, που συμβάλλει στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, σε πλήρη συμμόρφωση με την περιβαλλοντική νομοθεσία και τις Στρατηγικές της Ε.Ε.

Κι ακόμη, υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο έργο θα επιβαρύνει περιβαλλοντικά και κλιματικά την Αττική, που συγκεντρώνει το 40% του πληθυσμού της χώρας, έχει ήδη καταστραφεί από εκτεταμένες και φονικές πυρκαγιές και βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ερημοποίησης και κατάρρευσης των οικοσυστημάτων, όπως προειδοποιούν επιφανείς επιστήμονες και ακαδημαϊκοί.

Πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των αιτούντων άσκησαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF, Greenpeace, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής - ΑΝΙΜΑ, Ορνιθολογική Εταιρεία, Σύλλογος Πολιτών υπέρ των Ρεμάτων-Ροή και ΟΖΟΝ και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου και Ελληνική Ενωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται τις επόμενες ημέρες.»

*Πηγή άρθρου: Σαραντής, Τ. (13.11.2023). Η πρώτη προσφυγή για το περιβάλλον από νέους. Η Εφημερίδα των Συντακτών. https://www.efsyn.gr/periballon/411310_i-proti-prosfygi-gia-periballon-apo-neoys


Οι Νέοι Πράσινοι χαιρετίζουμε αυτήν την αξιέπαινη πρωτοβουλία και ευχόμαστε η Ελληνική Δικαιοσύνη να πάρει τη σωστή απόφαση! SOSτε το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας!



Στον αγώνα για ένα Όμορφο και Δίκαιο μέλλον για όλ@ς μας, στεκόμαστε ΜΑΖΙ!


Νέοι Πράσινοι – Μέλος της Ομοσπονδίας Νέων Ευρωπαίων Πράσινων από το 2009
Αυτόνομη πολιτική νεολαία, οικολογικά και πολιτικά ανήσυχων νέων!
Μέλος των Δικτύων: FYEG, CDNEE, GYG, SAVE WILD

Οι Νέοι Πράσινοι στη Συνεδρία Μελέτης «Πράσινες Προοπτικές για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια» στη Βουδαπέστη!


STUDY SESSION 
«GREEN PERSPECTIVES ON EUROPEAN SECURITY» 
-
23-28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

Οι Νέοι Πράσινοι στη Συνεδρία Μελέτης «Πράσινες Προοπτικές για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια» στη  Βουδαπέστη!

Οι Νέοι Πράσινοι συμμετείχαμε στη Συνεδρία Μελέτης «Πράσινες Προοπτικές για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια» που διοργάνωσαν το Δίκτυο Συνεργασίας και Ανάπτυξης Ανατολικής Ευρώπης (CDN) και η Ομοσπονδία Νέων Ευρωπαίων Πρασίνων (FYEG) από τις 23 έως τις 28 Οκτωβρίου στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Νέων Βουδαπέστης (EYCB) στην Ουγγαρία, με την υποστήριξη του Πράσινου Ευρωπαϊκού Ιδρύματος (GEF), του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Νεολαίας (EYF), και του Συμβουλίου της Ευρώπης (CoE).

Με αυτή τη δραστηριότητα, δόθηκε η δυνατότητα σε 35 νέες και νέους Ευρωπαίους να έχουν αποκτήσουν γνώσεις στα δικαιώματα μέσω της εκπαίδευσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μέσω μιας ολιστικής κατανόησης της ασφάλειας, όχι μόνο όσον αφορά τη σωματική ασφάλεια (δηλαδή ασφάλεια), αλλά τη διατροφή, τη στέγαση, τη σταθερότητα κ.λπ.

Στόχος της Συνεδρίας Μελέτης ήταν η επανεξέταση και η οικοδόμηση μιας κοινής κατανόησης της ασφάλειας στο πλαίσιο των νέων παγκόσμιων προκλήσεων και της διασταύρωσής τους, με γνώμονα τις αξίες της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της αυτοδιάθεσης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.

Αυτό συνέβη με την επίτευξη των ακόλουθων στόχων:

  • Δημιουργία διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ νέων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες παρέχοντας χώρο συζήτησης για την έννοια της ασφάλειας και τρόπους διασφάλισής της.
  • Εμβάθυνση της κατανόησης των συμμετεχόντων για την τρέχουσα κατάσταση των υποθέσεων ασφάλειας στην Ευρώπη.
  • Αναλύοντας την έννοια της ασφάλειας στη διασταύρωση διαφορετικών κοινωνικών παραγόντων, διερευνώντας τις αλληλεπιδράσεις τους και τις επιπτώσεις των πολιτικών αποφάσεων στη δημόσια ασφάλεια.
  • Αξιολόγηση των υφιστάμενων προσεγγίσεων της έννοιας της ασφάλειας και των δυνατών και αδυναμιών τους.


💚 Ήταν η πρώτη τέτοια ευκαιρία να συζητήσουμε το θέμα της ασφάλειας με οργανώσεις νέων της Πολιτικής Οικολογίας ενόψει των σημερινών προκλήσεων και με γνώμονα τις Πράσινες αξίες!

🌿 Συζητήσαμε διάφορες πτυχές της ασφάλειας, όπως η ενεργειακή ή η περιβαλλοντική ασφάλεια, εμβαθύναμε στη στρατιωτική στρατηγική και τις αμυντικές πολιτικές και υπογραμμίσαμε την ανάγκη για αποαποικιοποίηση στην Ανατολική Ευρώπη!

💡 Τονίσαμε την ανάγκη μεγαλύτερης εστίασης στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας στα προγράμματα των Πράσινων και προοδευτικών πολιτικών οργανώσεων!

📚 Ξεκινήσαμε τη δημιουργία ενός Εγχειριδίου που θα αποτελέσει τη βάση για τις Οργανώσεις Μέλη του CDN, ώστε να δημιουργήσουν τα δικά τους πολιτικά τους έγγραφα για την ασφάλεια!

Οι Νέοι Πράσινοι θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε κάθε νέο άτομο που συμμετείχε στη Συνεδρία, τα μέλη της Ομάδας Προετοιμασίας που έκαναν θαυμάσια οργανωτική δουλειά, τις ομιλήτριες και τους ομιλητές για τις εξαιρετικές παρουσιάσεις τους, και τους φορείς που κατέστησαν αυτή την εμπειρία δυνατή! Εις το επανιδείν...



Στον αγώνα για ένα Όμορφο και Δίκαιο μέλλον για όλ@ς μας, στεκόμαστε ΜΑΖΙ!


Νέοι Πράσινοι – Μέλος της Ομοσπονδίας Νέων Ευρωπαίων Πράσινων από το 2009
Αυτόνομη πολιτική νεολαία, οικολογικά και πολιτικά ανήσυχων νέων!
Μέλος των Δικτύων: FYEG, CDNEE, GYG, SAVE WILD

Οι Νέοι Πράσινοι στο 8ο Συνέδριο Νέων Ευρωπαίων στη Θεσσαλονίκη!

Image credits - licence: CC-BY-NC-SA 4.0

«INDEPENDENCE DAYS: OUR CHALLENGES, OUR RESPONSES» 
8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ
-
19-22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

Οι Νέοι Πράσινοι στο 8ο Συνέδριο Νέων Ευρωπαίων στη Θεσσαλονίκη!*

Οι Νέοι Πράσινοι έδωσαν το ηχηρό «παρών» στο 8ο Συνέδριο των Νέων Ευρωπαίων, που διοργανώθηκε τον περασμένο μήνα για 2η φορά στη συμπρωτεύουσα. Μια δράση, η οποία έφερε κοντά περισσότερα από 80 νέα άτομα από κάθε άκρη της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης. Άτομα που παρά τις διαφορετικές καταγωγές τους, είχαν κοινά προβλήματα και όλοι μαζί συνεργάστηκαν για να βρουν κοινές λύσεις. Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια για την οργάνωση του Συνεδρίου στο Heinrich Böll Stiftung της Θεσσαλονίκης, στη FYEG, όπως και σε όλους τους υπόλοιπους συνδιοργανωτές, που δούλεψαν αδιάκοπα για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Το φετινό συνέδριο περιστράφηκε γύρω από 4 θεματικές, επίκαιρες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο:

  1. Ενδυναμώνοντας τους νέους για ανεξάρτητη διαβίωση: Συζητώντας τις εργασιακές συνθήκες και την εργασιακή ανασφάλεια (Empowering youth for independent living: addressing working conditions and labor insecurity)
  2. Στέγαση για όλους: Φτιάχνοντας γέφυρες για προσβάσιμη και προσιτή στέγαση στην Ευρώπη (Housing for all: building bridges to accessible & affordable housing in Europe)
  3. Σταγόνες στον ωκεανό: Ανεξάρτητοι, χαρούμενοι και συνεργαζόμενοι (Drops in the ocean: Independent, happy and working together)
  4. Ενισχύοντας τις φωνές της νεολαίας στη δημοκρατία (Amplifying the voices of youth in democracy)

        Την πρώτη μέρα, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 4 ομάδες για να συζητήσουν και να δουλέψουν πάνω στις παραπάνω θεματικές. Έχοντας συμμετέχει πιο ενεργά στην 2η θεματική της στέγασης, υπάρχουν περισσότερα inside info για τη συγκεκριμένη. Με έναν ομολογουμένως έξυπνο τρόπο, το workshop ξεκίνησε συζητώντας για το προβλήματα και κατέληξε στην εύρεση πρωτότυπων λύσεων. Ωστόσο, και τα δύο βασίστηκαν πάνω σε εμπειρίες και ιδέες των ίδιων των συμμετεχόντων. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι, ακόμη και σε χώρες που πολλοί ίσως πιστεύουν ότι υπάρχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, συνεχίζουν να υπάρχουν τα ίδια προβλήματα: υψηλά ενοίκια, νέοι που αναγκάζονται να μείνουν με τις οικογένειες τους ή να συγκατοικήσουν, εξάπλωση των Airbnb, και πολλά ακόμη. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην έννοια «gentrifying», δηλαδή τον εξαναγκασμό μετακίνησης χαμηλότερων στρωμάτων, λόγω της αναβάθμισης περιοχών μέσω επενδύσεων (που οδηγούν σε υψηλότερα ενοίκια και κόστος ζωής). Αυτό είναι ένα σχετικά άγνωστο φαινόμενο, το οποίο όμως συχνά εντοπίζεται και παραβλέπεται.

        Ακολούθησε ο εντοπισμός των αναγκών των σύγχρονων κοινωνιών (κυρίως για νέα άτομα, αλλά όχι μόνο). Από τη μια πλευρά, ειπώθηκαν προτάσεις βασισμένες σε νέες νομοθεσίες που πρέπει να εισαχθούν για περιορισμό των Airbnb, αποφυγή του gentrifying και περισσότερο βιώσιμης δόμησης πόλεων. Από την άλλη, προτάθηκαν πρωτότυπες λύσεις, όπως η έννοια του co-op housing, δηλαδή νέα κυρίως άτομα να μένουν σε μικρά διαμερίσματα-κομμάτια ενός μεγαλύτερου κτιρίου και να χρησιμοποιούν κάποιους κοινούς χώρους, όπως η κουζίνα ή η αυλή. Είναι σαν ένα μόνιμο hostel, όπου υπάρχει μέσα μια μικρή κοινωνία. Φυσικά, υπήρχε και διάλεξη από εκπρόσωπο της Housing Europe που τρέχει πολλά προγράμματα σε διάφορες χώρες.

        Η δεύτερη ημέρα ήταν η ημέρα των πάνελ. Συντονιστές του συνεδρίου, εκπρόσωποι της FYEG, του Green European Journal, διαφόρων επιτροπών, φορέων και εταιρειών, δημοσιογράφοι και πολιτικοί μίλησαν για τις θεματικές του συνεδρίου, δίνοντας μια πιο εμπεριστατωμένη ματιά σε αυτές, φέρνοντας τους συμμετέχοντες περισσότερο σε επαφή με τα τεκταινόμενα σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Η τρίτη μέρα είχε να κάνει, αρχικά με τις δημόσιες ομιλίες, παρέχοντας αρκετά εφόδια στους νέους ευρωπαίους, τα οποία στη συνέχεια οι ίδιοι χρησιμοποίησαν φτιάχνοντας μια κοινή δήλωση αναφορικά με τους 4 άξονες του συνεδρίου. Φυσικά κατά τη διάρκεια του συνεδρίου δεν έλειψαν άλλες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, από ξεναγήσεις για γνωριμία με την ιστορία και τη ζωή της Θεσσαλονίκης μέχρι εκθέσεις φωτογραφίας και ακόμη και μια συναυλία.

        Συνοψίζοντας, το 8ο Συνέδριο κατάφερε να επιτύχει όλους τους στόχους του. Ειδικότερα, έφερε κοντά πολλούς νέους (μερικοί μάλιστα και εκτός του οικολογικού χώρου) και να τους κάνει να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν κοινές ανησυχίες και κοινούς στόχους, τους οποίους μπορούν να επιτύχουν όταν συνεργαστούν. Και αυτό ακριβώς έκαναν επί 3 ημέρες, κατασκευάζοντας μια περικετική δήλωση βασισμένη πάνω στις 4 θεματικές και στέλνοντας, παράλληλα, ένα πολύ σημαντικό μήνυμα εν όψει και των ερχόμενων Ευρωεκλογών: “Είμαστε εδώ και θέλουμε να ακουστούμε”.

*του Χρήστου Πορλού, μέλους των Νέων Πράσινων



Στον αγώνα για ένα Όμορφο και Δίκαιο μέλλον για όλ@ς μας, στεκόμαστε ΜΑΖΙ!


Νέοι Πράσινοι – Μέλος της Ομοσπονδίας Νέων Ευρωπαίων Πράσινων από το 2009
Αυτόνομη πολιτική νεολαία, οικολογικά και πολιτικά ανήσυχων νέων!
Μέλος των Δικτύων: FYEG, CDNEE, GYG, SAVE WILD