19-22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023
Οι Νέοι Πράσινοι στο 8ο Συνέδριο Νέων Ευρωπαίων στη Θεσσαλονίκη!*
Οι Νέοι Πράσινοι έδωσαν το ηχηρό «παρών» στο 8ο Συνέδριο των Νέων Ευρωπαίων, που διοργανώθηκε τον περασμένο μήνα για 2η φορά στη συμπρωτεύουσα. Μια δράση, η οποία έφερε κοντά περισσότερα από 80 νέα άτομα από κάθε άκρη της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης. Άτομα που παρά τις διαφορετικές καταγωγές τους, είχαν κοινά προβλήματα και όλοι μαζί συνεργάστηκαν για να βρουν κοινές λύσεις. Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια για την οργάνωση του Συνεδρίου στο Heinrich Böll Stiftung της Θεσσαλονίκης, στη FYEG, όπως και σε όλους τους υπόλοιπους συνδιοργανωτές, που δούλεψαν αδιάκοπα για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.
- Ενδυναμώνοντας τους νέους για ανεξάρτητη διαβίωση: Συζητώντας τις εργασιακές συνθήκες και την εργασιακή ανασφάλεια (Empowering youth for independent living: addressing working conditions and labor insecurity)
- Στέγαση για όλους: Φτιάχνοντας γέφυρες για προσβάσιμη και προσιτή στέγαση στην Ευρώπη (Housing for all: building bridges to accessible & affordable housing in Europe)
- Σταγόνες στον ωκεανό: Ανεξάρτητοι, χαρούμενοι και συνεργαζόμενοι (Drops in the ocean: Independent, happy and working together)
- Ενισχύοντας τις φωνές της νεολαίας στη δημοκρατία (Amplifying the voices of youth in democracy)
Την πρώτη μέρα, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 4 ομάδες για να συζητήσουν και να δουλέψουν πάνω στις παραπάνω θεματικές. Έχοντας συμμετέχει πιο ενεργά στην 2η θεματική της στέγασης, υπάρχουν περισσότερα inside info για τη συγκεκριμένη. Με έναν ομολογουμένως έξυπνο τρόπο, το workshop ξεκίνησε συζητώντας για το προβλήματα και κατέληξε στην εύρεση πρωτότυπων λύσεων. Ωστόσο, και τα δύο βασίστηκαν πάνω σε εμπειρίες και ιδέες των ίδιων των συμμετεχόντων. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι, ακόμη και σε χώρες που πολλοί ίσως πιστεύουν ότι υπάρχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, συνεχίζουν να υπάρχουν τα ίδια προβλήματα: υψηλά ενοίκια, νέοι που αναγκάζονται να μείνουν με τις οικογένειες τους ή να συγκατοικήσουν, εξάπλωση των Airbnb, και πολλά ακόμη. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην έννοια «gentrifying», δηλαδή τον εξαναγκασμό μετακίνησης χαμηλότερων στρωμάτων, λόγω της αναβάθμισης περιοχών μέσω επενδύσεων (που οδηγούν σε υψηλότερα ενοίκια και κόστος ζωής). Αυτό είναι ένα σχετικά άγνωστο φαινόμενο, το οποίο όμως συχνά εντοπίζεται και παραβλέπεται.
Ακολούθησε ο εντοπισμός των αναγκών των σύγχρονων κοινωνιών (κυρίως για νέα άτομα, αλλά όχι μόνο). Από τη μια πλευρά, ειπώθηκαν προτάσεις βασισμένες σε νέες νομοθεσίες που πρέπει να εισαχθούν για περιορισμό των Airbnb, αποφυγή του gentrifying και περισσότερο βιώσιμης δόμησης πόλεων. Από την άλλη, προτάθηκαν πρωτότυπες λύσεις, όπως η έννοια του co-op housing, δηλαδή νέα κυρίως άτομα να μένουν σε μικρά διαμερίσματα-κομμάτια ενός μεγαλύτερου κτιρίου και να χρησιμοποιούν κάποιους κοινούς χώρους, όπως η κουζίνα ή η αυλή. Είναι σαν ένα μόνιμο hostel, όπου υπάρχει μέσα μια μικρή κοινωνία. Φυσικά, υπήρχε και διάλεξη από εκπρόσωπο της Housing Europe που τρέχει πολλά προγράμματα σε διάφορες χώρες.
Η δεύτερη ημέρα ήταν η ημέρα των πάνελ. Συντονιστές του συνεδρίου, εκπρόσωποι της FYEG, του Green European Journal, διαφόρων επιτροπών, φορέων και εταιρειών, δημοσιογράφοι και πολιτικοί μίλησαν για τις θεματικές του συνεδρίου, δίνοντας μια πιο εμπεριστατωμένη ματιά σε αυτές, φέρνοντας τους συμμετέχοντες περισσότερο σε επαφή με τα τεκταινόμενα σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Η τρίτη μέρα είχε να κάνει, αρχικά με τις δημόσιες ομιλίες, παρέχοντας αρκετά εφόδια στους νέους ευρωπαίους, τα οποία στη συνέχεια οι ίδιοι χρησιμοποίησαν φτιάχνοντας μια κοινή δήλωση αναφορικά με τους 4 άξονες του συνεδρίου. Φυσικά κατά τη διάρκεια του συνεδρίου δεν έλειψαν άλλες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, από ξεναγήσεις για γνωριμία με την ιστορία και τη ζωή της Θεσσαλονίκης μέχρι εκθέσεις φωτογραφίας και ακόμη και μια συναυλία.
Συνοψίζοντας, το 8ο Συνέδριο κατάφερε να επιτύχει όλους τους στόχους του. Ειδικότερα, έφερε κοντά πολλούς νέους (μερικοί μάλιστα και εκτός του οικολογικού χώρου) και να τους κάνει να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν κοινές ανησυχίες και κοινούς στόχους, τους οποίους μπορούν να επιτύχουν όταν συνεργαστούν. Και αυτό ακριβώς έκαναν επί 3 ημέρες, κατασκευάζοντας μια περικετική δήλωση βασισμένη πάνω στις 4 θεματικές και στέλνοντας, παράλληλα, ένα πολύ σημαντικό μήνυμα εν όψει και των ερχόμενων Ευρωεκλογών: “Είμαστε εδώ και θέλουμε να ακουστούμε”.
*του Χρήστου Πορλού, μέλους των Νέων Πράσινων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου