Οι Νέοι Πράσινοι ανάμεσα στις 300 οργανώσεις για την προστασία του λύκου!

300 ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥ!

300 περιβαλλοντικές, οικολογικές και φιλοζωικές οργανώσεις, από όλη την Ευρώπη, απηύθυναν ανοικτή επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία εκφράζουν την ανησυχία τους για την φημολογούμενη δέσμευση της Επιτροπής «να αποφασίσει σχετικά με την τροποποίηση του καθεστώτος προστασίας του λύκου εντός της ΕΕ… για να εισαχθεί, όπου χρειάζεται, περαιτέρω ευελιξία». Με την επιστολή τους, οι 300 οργανώσεις καλούν την Επιτροπή να απόσχει οιασδήποτε τροποποίησης «αν δεν συγκεντρωθούν ουσιαστικά νέα επιστημονικά στοιχεία από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», καθόσον «η τροποποίηση του καθεστώτος προστασίας του λύκου - είτε βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ είτε της Σύμβασης της Βέρνης - δεν δικαιολογείται».

Μεταξύ των οργανώσεων που συνυπογράφουν είναι, οι Νέοι Πράσινοι, η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία – ΠΦΟ, το Δίκτυο για την Προστασία της Άγριας Ζωής - «SaveWild», ο Σύλλογος Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων - «Αλκυόνη», ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, το Σωματείο για τη μελέτη, περίθαλψη και επανένταξη της άγριας ζωής και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας «Δράση για την άγρια ζωή», το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και ο Σύλλογος Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων - ΡΟΗ.

Η προστασία των λύκων στην Ευρώπη δεν αποτελεί μόνο θέμα οικολογικής σημασίας, αλλά και ζήτημα δέσμευσης για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των αξιών της συνύπαρξης και της ανεκτικότητας. Ο λύκος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης, καθόσον διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας, η δε επιστροφή του στα μέρη από τα οποία είχε εξαφανιστεί αποτελεί σημαντική επιτυχία διατήρησης που δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο!

Θα θέλαμε να τονίσουμε ξανά ότι οποιαδήποτε απόφαση αλλαγής του καθεστώτος προστασίας των λύκων πρέπει να βασίζεται σε αξιόπιστα επιστημονικά δεδομένα, σύμφωνα με τις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας, και όχι σε ανέκδοτα στοιχεία που υποβάλλονται μέσω αδιαφανούς και παράτυπης διαδικασίας διαβούλευσης. Επιπλέον, ανησυχούμε ότι η συζήτηση αυτού του θέματος έχει μέχρι στιγμής κυριαρχηθεί και καθοδηγηθεί σε μεγάλο βαθμό από εκπροσώπους συμφερόντων της αγροτικής βιομηχανίας και του κυνηγιού, οι οποίοι επιθυμούν να τοποθετηθούν ως μιλώντας εκ μέρους των αγροτικών κοινοτήτων. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει πράγματι υψηλός βαθμός υποστήριξης μεταξύ των αγροτικών κοινοτήτων για την αυστηρή προστασία των λύκων στην ΕΕ, όπως φαίνεται από μια ανεξάρτητη έρευνα, που ανατέθηκε από διάφορες οργανώσεις προστασίας των ζώων, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2023 σε 10 μέλη κράτη.

Αντίθετα, χρειάζεται:

  • να διασφαλιστεί ότι οι υφιστάμενες νομικές προστασίες για τους λύκους, όπως κατοχυρώνονται στην Οδηγία της ΕΕ για τους Οικοτόπους, τηρούνται και επιβάλλονται με συνέπεια σε όλα τα κράτη μέλη,
  • να προωθηθεί η υιοθέτηση μέτρων συνύπαρξης μεταξύ των λύκων και των τοπικών κοινοτήτων, καθώς πολλές από αυτές τις ευκαιρίες δεν αξιοποιούνται ελάχιστα από τα κράτη μέλη,
  • να υποστηριχθούν πρωτοβουλίες που παρέχουν ακριβείς, επιστημονικές πληροφορίες για τους λύκους στο κοινό.

Διάβασε την επιστολή στα αγγλικά εδώ: https://wwfeu.awsassets.panda.org/downloads/open-letter-ngos-to-wolves-uvl-final.pdf


«Ανοικτή επιστολή: Απόφαση για πιθανή τροποποίηση του καθεστώτος προστασίας του λύκου

Βρυξέλλες, 18 Δεκεμβρίου 2023

Αγαπητή Πρόεδρε von der Leyen,

Εκ μέρους σχεδόν 300 υπογεγραμμένων οργανώσεων προστασίας του περιβάλλοντος και των ζώων, γράφουμε σχετικά με τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να «αποφασίσει σχετικά με μια πρόταση τροποποίησης, όπου χρειάζεται, του καθεστώτος προστασίας του λύκου εντός της ΕΕ και την ενημέρωση του νομικού πλαισίου , για να εισαχθεί, όπου χρειάζεται, περαιτέρω ευελιξία» έως το τέλος του έτους.

Είναι σημαντικό να ανησυχεί ότι μια απόφαση πολιτικής για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα προετοιμάζεται με αδιαφανή τρόπο. Επιπλέον, βασίζεται σε μια παράτυπη διαδικασία διαβούλευσης που ξεκίνησε με το δελτίο τύπου της Επιτροπής για τους «Λύκους στην Ευρώπη» στις 4 Σεπτεμβρίου 2023, το οποίο περιελάμβανε παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τους λύκους. Οι ανησυχίες μας σχετικά με αυτό σας περιγράψαμε στην επιστολή μας με ημερομηνία 11 Σεπτεμβρίου 2023.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ξανά ότι οποιαδήποτε απόφαση αλλαγής του καθεστώτος προστασίας των λύκων πρέπει να βασίζεται σε αξιόπιστα επιστημονικά δεδομένα, σύμφωνα με τις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας, και όχι σε ανέκδοτα στοιχεία που υποβάλλονται μέσω αδιαφανούς και παράτυπης διαδικασίας διαβούλευσης.

Επιπλέον, ανησυχούμε ότι η συζήτηση αυτού του θέματος έχει μέχρι στιγμής κυριαρχηθεί και καθοδηγηθεί σε μεγάλο βαθμό από εκπροσώπους συμφερόντων της αγροτικής βιομηχανίας και του κυνηγιού, οι οποίοι επιθυμούν να τοποθετηθούν ως μιλώντας εκ μέρους των αγροτικών κοινοτήτων. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει πράγματι υψηλός βαθμός υποστήριξης μεταξύ των αγροτικών κοινοτήτων για την αυστηρή προστασία των λύκων στην ΕΕ, όπως φαίνεται από μια ανεξάρτητη έρευνα, που ανατέθηκε από διάφορες οργανώσεις προστασίας των ζώων, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2023 σε 10 μέλη κράτη.

Αν δεν συγκεντρωθούν ουσιαστικά νέα επιστημονικά στοιχεία από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πιστεύουμε ότι η επιστήμη και η κοινή γνώμη είναι σαφείς: η τροποποίηση του καθεστώτος προστασίας του λύκου - είτε βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ είτε της Σύμβασης της Βέρνης - δεν δικαιολογείται.

Αντίθετα, χρειάζεται:

  • να διασφαλιστεί ότι οι υφιστάμενες νομικές προστασίες για τους λύκους, όπως κατοχυρώνονται στην Οδηγία της ΕΕ για τους Οικοτόπους, τηρούνται και επιβάλλονται με συνέπεια σε όλα τα κράτη μέλη,
  • να προωθηθεί η υιοθέτηση μέτρων συνύπαρξης μεταξύ των λύκων και των τοπικών κοινοτήτων, καθώς πολλές από αυτές τις ευκαιρίες δεν αξιοποιούνται ελάχιστα από τα κράτη μέλη,
  • να υποστηριχθούν πρωτοβουλίες που παρέχουν ακριβείς, επιστημονικές πληροφορίες για τους λύκους στο κοινό.
Η προστασία των λύκων στην Ευρώπη δεν είναι μόνο θέμα οικολογικής σημασίας, αλλά και αντανάκλαση της δέσμευσής μας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των αξιών της συνύπαρξης και της ανεκτικότητας. Οι λύκοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης, διαδραματίζοντας ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας, και η επιστροφή του λύκου σε μέρη της Ευρώπης όπου το είδος είχε προηγουμένως εξαφανιστεί είναι μια σημαντική επιτυχία διατήρησης που δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο.

Σας προτρέπουμε να λάβετε σοβαρά υπόψη τις συστάσεις της ευρύτερης κοινωνίας των πολιτών κατά την προετοιμασία της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.»






































Πηγές:


Στον αγώνα για ένα Όμορφο και Δίκαιο μέλλον για όλ@ς μας, στεκόμαστε ΜΑΖΙ!


Νέοι Πράσινοι – Μέλος της Ομοσπονδίας Νέων Ευρωπαίων Πράσινων από το 2009
Αυτόνομη πολιτική νεολαία, οικολογικά και πολιτικά ανήσυχων νέων!
Μέλος των Δικτύων: FYEG, CDNEE, GYG, SAVE WILD

Τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη των τρένων! #Let'sTRAIN!

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΝΕΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ 
"Let's TRAIN!"

Γιατί τρένα;  

Τα πρώτα σιδηροδρομικά δίκτυα στην Ελλάδα κατασκευάστηκαν με βάση μια πολλή συγκεκριμένη διαδικασία. Η κυβέρνηση επέλεγε τις σιδηροδρομικές διαδρομές που θα προωθούσε προς κατασκευή και στην συνέχεια πραγματοποιούνταν δημόσιος διαγωνισμός με συμμετέχοντες Έλληνες και ξένους κεφαλαιούχους. Μεταξύ του κράτους και του τελικού προκριθέντα μειοδότη υπογράφονταν σύμβαση όπου περιελάμβανε τις τεχνικές προδιαγραφές, τις οικονομικές υποχρεώσεις των δύο πλευρών καθώς και τις συνθήκες τις μελλοντικής εκμεταλλεύσεως του υπό κατασκευή δικτύου.

Από την δημιουργία του Ο.Σ.Ε. έως και σήμερα το σιδηροδρομικό δίκτυο διατηρεί την χάραξη όπως αυτή είχε διαμορφωθεί έως την δεκαετία του 70. Οι επεκτάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο μέχρι τότε υφιστάμενο δίκτυο είναι σχετικά περιορισμένες ενώ πολλά από τα προαναφερθέντα δίκτυα υπολειτουργούν ή έπαψαν να λειτουργούν λόγω πεπαλαιωμένων και μη αναβαθμισμένων χαρακτηριστικών αδυνατώντας να καλύψουν τις σημερινές ανάγκες.


Τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη των τρένων!

Οι σιδηροδρομικές μεταφορές είναι μία από τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ταξιδιού, καθώς τα τρένα εκπέμπουν λιγότερα αέρια θερμοκηπίου από τα αντίστοιχα της ξηράς και του αέρα. Οι σιδηροδρομικές μεταφορές είναι ένας από τους πιο ενεργειακά αποδοτικούς τρόπους μεταφοράς, καθώς τα τρένα καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια ανά τόνο μίλι από τα φορτηγά ή τα αεροπλάνα. Επιπλέον, περίπου το 50 τοις εκατό των τρένων στην Ευρώπη κινούνται πλέον με ηλεκτρική ενέργεια. Τα τρένα καθαρίζουν κάποια κυκλοφοριακή συμφόρηση, μειώνοντας τη ρύπανση των αυτοκινήτων. Εκτός από το περπάτημα και την ποδηλασία, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι τα ταξίδια με τρένο είναι η πιο πράσινη επιλογή σας. Δεν έχει σημασία αν είναι ηλεκτρικό ή πετρελαιοκίνητο. 

Σε σύγκριση με τα αυτοκίνητα και τα αεροπλάνα, τα τρένα εκπέμπουν μεταξύ 66 και 75 τοις εκατό λιγότερες εκπομπές άνθρακα. Ο σιδηρόδρομος θεωρείται πιο φιλικός προς το περιβάλλον από τα αεροπορικά ταξίδια, ωστόσο ο βαθμός στον οποίο αυτό ισχύει ποικίλλει ανάλογα με τη διάρκεια του ταξιδιού, τα επίπεδα πληρότητας και την πηγή ενέργειας για κάθε τρόπο μεταφοράς. Ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά οφέλη των τρένων είναι ότι καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια από άλλα είδη μεταφορών. Απαιτείται τεράστια ποσότητα καυσίμου για να μεταφερθεί στον αέρα ένα αεροπλάνο που μεταφέρει εκατοντάδες ανθρώπους, ενώ τα τρένα είναι βελτιωμένα, απαιτούν πολύ λιγότερη ενέργεια για να κινηθούν και είναι ολοένα και πιο ικανά να κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια.

Όταν το δίκτυο έχει σχεδιαστεί διεξοδικά, τα σιδηροδρομικά ταξίδια είναι λιγότερο πιθανό να συνεπάγονται ατυχήματα από τα οδικά ταξίδια, γεγονός που το καθιστά έναν από τους ασφαλέστερους τρόπους μεταφοράς που διατίθενται σήμερα. Ένα τρένο μπορεί να μεταφέρει έως και 50.000 άτομα την ώρα, ενώ το μέσο αεροπλάνο μεταφέρει 85 έως 100 επιβάτες ανά πτήση. Ένας μέσος αυτοκινητόδρομος μετακινεί μόνο περίπου 2.500 άτομα την ώρα. Τα ταξίδια με τρένο έχουν πολύ λιγότερους περιορισμούς στις αποσκευές από τα αεροπορικά ταξίδια, μαζί με μια κάπως πιο χαλαρή διαδικασία επιβίβασης. Ο σιδηρόδρομος μπορεί να προωθήσει μια αίσθηση κοινωνικής συνοχής μεταξύ των κατοίκων, φέρνοντας πιο κοντά μακρινές κατοικημένες περιοχές. Τα τρένα συχνά οδηγούν σε πιο συμπαγή και προσανατολισμένη στη διαμετακόμιση ανάπτυξη γύρω από τους σταθμούς, μειώνοντας την αστική εξάπλωση και προωθώντας πρακτικές βιώσιμης χρήσης γης. Οι κοινότητες γίνονται καλύτερες για να ζεις.

Το ταξίδι με τρένο παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια από άλλα μέσα μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων, οι επιβάτες των τρένων που πέθαναν σε ατυχήματα το 2005 αντιπροσώπευαν το 4% όλων των θανάτων από τροχαία ατυχήματα. Επίσης, τα προβλήματα που παρουσιάζονται τους χειμερινούς μήνες σε άλλα είδη μεταφορών ελαχιστοποιούνται στον σιδηρόδρομο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αξιοπιστία και η ακρίβεια των μεταφορών. Η ανάγκη να προχωρήσει η χώρα άμεσα σε μια κατεύθυνση επανασχεδιασμού, ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του σιδηροδρόμου είναι επιτακτική ανάγκη, με δεδομένο ότι οι σιδηροδρομικές μεταφορές αποτελούν έναν πολύ σημαντικό παράγοντα κοινωνικής ευημερίας, οργάνωσης των μεταφορών και προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης.

Οι μεταφορές, ως δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών, συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εμπορίου, των διεθνών υπηρεσιών, στην ανάπτυξη του τουρισμού και της βιομηχανίας. Επηρεάζει επίσης τον βαθμό ολοκλήρωσης της χώρας, τόσο στο περιφερειακό όσο και στο ευρύτερο διεθνές πλαίσιο. Για το λόγο αυτό, η ανεπτυγμένη κυκλοφορία αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για τη σύνδεση χωρών και λειτουργικών οικονομιών. Το κύριο πλεονέκτημα του σιδηροδρόμου είναι η αποκλειστική, συστηματική και προγραμματισμένη χρήση του δρόμου, που επιτρέπει την ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων, καθώς και τη μεταφορά οχημάτων μεγάλης χωρητικότητας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους, τις ογκώδεις και ασφαλέστερες μεταφορές και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών σε επιβάτες και εμπορεύματα.










Ο σκοπός της Κλιματικής Εκστρατείας "Let's TRAIN!", την οποία και συνδιοργανώνουμε μαζί με τις οργανώσεις των Νέων Πράσινων Σερβίας (Zelena Omladina Srbije – ZOS), Βόρειας Μακεδονίας (MODOM), Κροατίας (Zeleni Prozor / Forum for Sustainable Development Green Window Croatia) και Μαυροβουνίου (Forum Mladih URA), και με την υποστήριξη του Δικτύου Συνεργασίας και Ανάπτυξης Ανατολικής Ευρώπης (CDN), του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Νεολαίας (EYF), και του Συμβουλίου της Ευρώπης (CoE), είναι να ασκήσουμε πίεση και να ενθαρρύνουμε τις κυβερνήσεις μας να συνεργαστούν για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της ποιότητας του σιδηροδρομικού δικτύου στις χώρες μας, μέσω διακρατικών πρωτοβουλιών!

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΡΕΝΑ ΠΟΥ ΝΑ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ! #Let'sTRAIN!



Στον αγώνα για ένα Όμορφο και Δίκαιο μέλλον για όλ@ς μας, στεκόμαστε ΜΑΖΙ!


Νέοι Πράσινοι – Μέλος της Ομοσπονδίας Νέων Ευρωπαίων Πράσινων από το 2009
Αυτόνομη πολιτική νεολαία, οικολογικά και πολιτικά ανήσυχων νέων!
Μέλος των Δικτύων: FYEG, CDNEE, GYG, SAVE WILD

Θέλουμε τρένα που να φτάνουν στην ώρα τους και με ασφάλεια! #Let'sTRAIN!

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΝΕΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ 
"Let's TRAIN!"

Ο σκοπός της Κλιματικής Εκστρατείας "Let's TRAIN!", την οποία και συνδιοργανώνουμε μαζί με τις οργανώσεις των Νέων Πράσινων Σερβίας (Zelena Omladina Srbije – ZOS), Βόρειας Μακεδονίας (MODOM), Κροατίας (Zeleni Prozor / Forum for Sustainable Development Green Window Croatia) και Μαυροβουνίου (Forum Mladih URA), και με την υποστήριξη του Δικτύου Συνεργασίας και Ανάπτυξης Ανατολικής Ευρώπης (CDN), του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Νεολαίας (EYF), και του Συμβουλίου της Ευρώπης (CoE), είναι να ασκήσουμε πίεση και να ενθαρρύνουμε τις κυβερνήσεις μας να συνεργαστούν για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της ποιότητας του σιδηροδρομικού δικτύου στις χώρες μας, μέσω διακρατικών πρωτοβουλιών!


ΖΗΤΑΜΕ ΤΡΕΝΑ ΠΟΥ ΝΑ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΣ! #Let'sTRAIN!

Σύμφωνα με το Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, η δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, δεν προκύπτει μόνο από το ότι προκάλεσε -μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη- τη διακοπή των δρομολογίων, επιβατικών και εμπορευματικών! Είναι και το ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα απαιτηθεί ξανά, τεράστιο κεφάλαιο σε χρόνο και χρήμα, προκειμένου να καλυφθεί το «χαμένο έδαφος», ώστε αυτό να φτάσει στα επίπεδα ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού δικτύου. Ενώ, θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα έως σήμερα τεράστια ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια που έχουν δαπανηθεί για να βρισκόμαστε -στον 21ο αιώνα- στο «σημείο μηδέν»!

Ο ΣΕΣ υποστηρίζει πως η Ελλάδα οφείλει να ακολουθήσει την κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική των σιδηροδρομικών μεταφορών, κατά μία έννοια ακόμα και αναγκαστικά, δεδομένου ότι οι κοινοτικοί πόροι για μεγάλα έργα μεταφορών θα κατευθυνθούν στα επόμενα χρόνια στον σιδηρόδρομο! Συνεπώς, βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη ευκαιρία για τη ανάπτυξή του με τον σωστό τρόπο, αρκεί να μάθουμε από τα διαχρονικά λάθη και να προσπαθήσουμε να τα διορθώσουμε, θέτοντας ρεαλιστικούς επιμέρους στόχους που σταδιακά θα επιτυγχάνονται, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου πολυετούς σχεδιασμού!

ΖΗΤΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ:

  • Την ολοκλήρωση και αναβάθμιση υφιστάμενων συστημάτων και υποδομών ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης προκειμένου να ενισχυθούν η αξιοπιστία και η ασφάλεια των μετακινήσεων, στη διαλειτουργικότητα των συστημάτων με άλλες χώρες και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών συνολικά, τόσο σε επιβατική όσο και σε εμπορευματική κίνηση!
  • Την ενίσχυση της πολυτροπικότητας των μετακινήσεων μέσω διασύνδεσης κρίσιμων εγκαταστάσεων (λιμανιών, αεροδρομίων, ΒΙΠΕ, μεγάλων εμπορευματικών κέντρων) με το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας για την ανάπτυξη ιδιαίτερα των εμπορευματικών μεταφορών, με τις συνδέσεις με τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Βόλου και της Καβάλας να θεωρούνται υψηλής προτεραιότητας!
  • Την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της διασύνδεσης της Ελλάδας με τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη μέσω του σιδηροδρόμου (σύνδεση Αλεξανδρούπολης/Ορμένιο – νέα σιδηροδρομική σύνδεση Φλώρινα/Καστοριά́ – Κρυσταλλοπηγή – σύνορα με Αλβανία, ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Έδεσσα – Φλώρινα/Νέος Καύκασος – σύνορα με Βόρεια Μακεδονία, διακλαδώσεις προς Τουρκία), ενισχύοντας τον ρόλο της χώρας ως βασική πύλη προς την Ευρώπη!
  • Τη διασύνδεση περιοχών πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά με το κύριο σιδηροδρομικό δίκτυο για τη βελτίωση της προσβασιμότητας και εντός της χώρας με οφέλη που σχετίζονται άμεσα με τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και την ενδυνάμωση της συνοχής!









Πηγές:
  • Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων. (20.11.2023). Θα kαταφέρει ο ελληνικός σιδηρόδρομος να μη “Xάσει Tο Tρένο”; - διαΝΕΟσις. https://www.dianeosis.org/2023/10/trains-greece



Στον αγώνα για ένα Όμορφο και Δίκαιο μέλλον για όλ@ς μας, στεκόμαστε ΜΑΖΙ!


Νέοι Πράσινοι – Μέλος της Ομοσπονδίας Νέων Ευρωπαίων Πράσινων από το 2009
Αυτόνομη πολιτική νεολαία, οικολογικά και πολιτικά ανήσυχων νέων!
Μέλος των Δικτύων: FYEG, CDNEE, GYG, SAVE WILD