Οι Νέοι Πράσινοι ανάμεσα στις 300 οργανώσεις για την προστασία του λύκου!

300 ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥ!

300 περιβαλλοντικές, οικολογικές και φιλοζωικές οργανώσεις, από όλη την Ευρώπη, απηύθυναν ανοικτή επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία εκφράζουν την ανησυχία τους για την φημολογούμενη δέσμευση της Επιτροπής «να αποφασίσει σχετικά με την τροποποίηση του καθεστώτος προστασίας του λύκου εντός της ΕΕ… για να εισαχθεί, όπου χρειάζεται, περαιτέρω ευελιξία». Με την επιστολή τους, οι 300 οργανώσεις καλούν την Επιτροπή να απόσχει οιασδήποτε τροποποίησης «αν δεν συγκεντρωθούν ουσιαστικά νέα επιστημονικά στοιχεία από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», καθόσον «η τροποποίηση του καθεστώτος προστασίας του λύκου - είτε βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ είτε της Σύμβασης της Βέρνης - δεν δικαιολογείται».

Μεταξύ των οργανώσεων που συνυπογράφουν είναι, οι Νέοι Πράσινοι, η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία – ΠΦΟ, το Δίκτυο για την Προστασία της Άγριας Ζωής - «SaveWild», ο Σύλλογος Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων - «Αλκυόνη», ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, το Σωματείο για τη μελέτη, περίθαλψη και επανένταξη της άγριας ζωής και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας «Δράση για την άγρια ζωή», το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και ο Σύλλογος Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων - ΡΟΗ.

Η προστασία των λύκων στην Ευρώπη δεν αποτελεί μόνο θέμα οικολογικής σημασίας, αλλά και ζήτημα δέσμευσης για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των αξιών της συνύπαρξης και της ανεκτικότητας. Ο λύκος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης, καθόσον διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας, η δε επιστροφή του στα μέρη από τα οποία είχε εξαφανιστεί αποτελεί σημαντική επιτυχία διατήρησης που δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο!

Θα θέλαμε να τονίσουμε ξανά ότι οποιαδήποτε απόφαση αλλαγής του καθεστώτος προστασίας των λύκων πρέπει να βασίζεται σε αξιόπιστα επιστημονικά δεδομένα, σύμφωνα με τις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας, και όχι σε ανέκδοτα στοιχεία που υποβάλλονται μέσω αδιαφανούς και παράτυπης διαδικασίας διαβούλευσης. Επιπλέον, ανησυχούμε ότι η συζήτηση αυτού του θέματος έχει μέχρι στιγμής κυριαρχηθεί και καθοδηγηθεί σε μεγάλο βαθμό από εκπροσώπους συμφερόντων της αγροτικής βιομηχανίας και του κυνηγιού, οι οποίοι επιθυμούν να τοποθετηθούν ως μιλώντας εκ μέρους των αγροτικών κοινοτήτων. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει πράγματι υψηλός βαθμός υποστήριξης μεταξύ των αγροτικών κοινοτήτων για την αυστηρή προστασία των λύκων στην ΕΕ, όπως φαίνεται από μια ανεξάρτητη έρευνα, που ανατέθηκε από διάφορες οργανώσεις προστασίας των ζώων, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2023 σε 10 μέλη κράτη.

Αντίθετα, χρειάζεται:

  • να διασφαλιστεί ότι οι υφιστάμενες νομικές προστασίες για τους λύκους, όπως κατοχυρώνονται στην Οδηγία της ΕΕ για τους Οικοτόπους, τηρούνται και επιβάλλονται με συνέπεια σε όλα τα κράτη μέλη,
  • να προωθηθεί η υιοθέτηση μέτρων συνύπαρξης μεταξύ των λύκων και των τοπικών κοινοτήτων, καθώς πολλές από αυτές τις ευκαιρίες δεν αξιοποιούνται ελάχιστα από τα κράτη μέλη,
  • να υποστηριχθούν πρωτοβουλίες που παρέχουν ακριβείς, επιστημονικές πληροφορίες για τους λύκους στο κοινό.

Διάβασε την επιστολή στα αγγλικά εδώ: https://wwfeu.awsassets.panda.org/downloads/open-letter-ngos-to-wolves-uvl-final.pdf


«Ανοικτή επιστολή: Απόφαση για πιθανή τροποποίηση του καθεστώτος προστασίας του λύκου

Βρυξέλλες, 18 Δεκεμβρίου 2023

Αγαπητή Πρόεδρε von der Leyen,

Εκ μέρους σχεδόν 300 υπογεγραμμένων οργανώσεων προστασίας του περιβάλλοντος και των ζώων, γράφουμε σχετικά με τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να «αποφασίσει σχετικά με μια πρόταση τροποποίησης, όπου χρειάζεται, του καθεστώτος προστασίας του λύκου εντός της ΕΕ και την ενημέρωση του νομικού πλαισίου , για να εισαχθεί, όπου χρειάζεται, περαιτέρω ευελιξία» έως το τέλος του έτους.

Είναι σημαντικό να ανησυχεί ότι μια απόφαση πολιτικής για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα προετοιμάζεται με αδιαφανή τρόπο. Επιπλέον, βασίζεται σε μια παράτυπη διαδικασία διαβούλευσης που ξεκίνησε με το δελτίο τύπου της Επιτροπής για τους «Λύκους στην Ευρώπη» στις 4 Σεπτεμβρίου 2023, το οποίο περιελάμβανε παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τους λύκους. Οι ανησυχίες μας σχετικά με αυτό σας περιγράψαμε στην επιστολή μας με ημερομηνία 11 Σεπτεμβρίου 2023.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ξανά ότι οποιαδήποτε απόφαση αλλαγής του καθεστώτος προστασίας των λύκων πρέπει να βασίζεται σε αξιόπιστα επιστημονικά δεδομένα, σύμφωνα με τις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας, και όχι σε ανέκδοτα στοιχεία που υποβάλλονται μέσω αδιαφανούς και παράτυπης διαδικασίας διαβούλευσης.

Επιπλέον, ανησυχούμε ότι η συζήτηση αυτού του θέματος έχει μέχρι στιγμής κυριαρχηθεί και καθοδηγηθεί σε μεγάλο βαθμό από εκπροσώπους συμφερόντων της αγροτικής βιομηχανίας και του κυνηγιού, οι οποίοι επιθυμούν να τοποθετηθούν ως μιλώντας εκ μέρους των αγροτικών κοινοτήτων. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει πράγματι υψηλός βαθμός υποστήριξης μεταξύ των αγροτικών κοινοτήτων για την αυστηρή προστασία των λύκων στην ΕΕ, όπως φαίνεται από μια ανεξάρτητη έρευνα, που ανατέθηκε από διάφορες οργανώσεις προστασίας των ζώων, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2023 σε 10 μέλη κράτη.

Αν δεν συγκεντρωθούν ουσιαστικά νέα επιστημονικά στοιχεία από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πιστεύουμε ότι η επιστήμη και η κοινή γνώμη είναι σαφείς: η τροποποίηση του καθεστώτος προστασίας του λύκου - είτε βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ είτε της Σύμβασης της Βέρνης - δεν δικαιολογείται.

Αντίθετα, χρειάζεται:

  • να διασφαλιστεί ότι οι υφιστάμενες νομικές προστασίες για τους λύκους, όπως κατοχυρώνονται στην Οδηγία της ΕΕ για τους Οικοτόπους, τηρούνται και επιβάλλονται με συνέπεια σε όλα τα κράτη μέλη,
  • να προωθηθεί η υιοθέτηση μέτρων συνύπαρξης μεταξύ των λύκων και των τοπικών κοινοτήτων, καθώς πολλές από αυτές τις ευκαιρίες δεν αξιοποιούνται ελάχιστα από τα κράτη μέλη,
  • να υποστηριχθούν πρωτοβουλίες που παρέχουν ακριβείς, επιστημονικές πληροφορίες για τους λύκους στο κοινό.
Η προστασία των λύκων στην Ευρώπη δεν είναι μόνο θέμα οικολογικής σημασίας, αλλά και αντανάκλαση της δέσμευσής μας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των αξιών της συνύπαρξης και της ανεκτικότητας. Οι λύκοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης, διαδραματίζοντας ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας, και η επιστροφή του λύκου σε μέρη της Ευρώπης όπου το είδος είχε προηγουμένως εξαφανιστεί είναι μια σημαντική επιτυχία διατήρησης που δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο.

Σας προτρέπουμε να λάβετε σοβαρά υπόψη τις συστάσεις της ευρύτερης κοινωνίας των πολιτών κατά την προετοιμασία της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.»






































Πηγές:


Στον αγώνα για ένα Όμορφο και Δίκαιο μέλλον για όλ@ς μας, στεκόμαστε ΜΑΖΙ!


Νέοι Πράσινοι – Μέλος της Ομοσπονδίας Νέων Ευρωπαίων Πράσινων από το 2009
Αυτόνομη πολιτική νεολαία, οικολογικά και πολιτικά ανήσυχων νέων!
Μέλος των Δικτύων: FYEG, CDNEE, GYG, SAVE WILD

Δεν υπάρχουν σχόλια: