Τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη των τρένων! #Let'sTRAIN!

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΝΕΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ 
"Let's TRAIN!"

Γιατί τρένα;  

Τα πρώτα σιδηροδρομικά δίκτυα στην Ελλάδα κατασκευάστηκαν με βάση μια πολλή συγκεκριμένη διαδικασία. Η κυβέρνηση επέλεγε τις σιδηροδρομικές διαδρομές που θα προωθούσε προς κατασκευή και στην συνέχεια πραγματοποιούνταν δημόσιος διαγωνισμός με συμμετέχοντες Έλληνες και ξένους κεφαλαιούχους. Μεταξύ του κράτους και του τελικού προκριθέντα μειοδότη υπογράφονταν σύμβαση όπου περιελάμβανε τις τεχνικές προδιαγραφές, τις οικονομικές υποχρεώσεις των δύο πλευρών καθώς και τις συνθήκες τις μελλοντικής εκμεταλλεύσεως του υπό κατασκευή δικτύου.

Από την δημιουργία του Ο.Σ.Ε. έως και σήμερα το σιδηροδρομικό δίκτυο διατηρεί την χάραξη όπως αυτή είχε διαμορφωθεί έως την δεκαετία του 70. Οι επεκτάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο μέχρι τότε υφιστάμενο δίκτυο είναι σχετικά περιορισμένες ενώ πολλά από τα προαναφερθέντα δίκτυα υπολειτουργούν ή έπαψαν να λειτουργούν λόγω πεπαλαιωμένων και μη αναβαθμισμένων χαρακτηριστικών αδυνατώντας να καλύψουν τις σημερινές ανάγκες.


Τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη των τρένων!

Οι σιδηροδρομικές μεταφορές είναι μία από τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ταξιδιού, καθώς τα τρένα εκπέμπουν λιγότερα αέρια θερμοκηπίου από τα αντίστοιχα της ξηράς και του αέρα. Οι σιδηροδρομικές μεταφορές είναι ένας από τους πιο ενεργειακά αποδοτικούς τρόπους μεταφοράς, καθώς τα τρένα καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια ανά τόνο μίλι από τα φορτηγά ή τα αεροπλάνα. Επιπλέον, περίπου το 50 τοις εκατό των τρένων στην Ευρώπη κινούνται πλέον με ηλεκτρική ενέργεια. Τα τρένα καθαρίζουν κάποια κυκλοφοριακή συμφόρηση, μειώνοντας τη ρύπανση των αυτοκινήτων. Εκτός από το περπάτημα και την ποδηλασία, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι τα ταξίδια με τρένο είναι η πιο πράσινη επιλογή σας. Δεν έχει σημασία αν είναι ηλεκτρικό ή πετρελαιοκίνητο. 

Σε σύγκριση με τα αυτοκίνητα και τα αεροπλάνα, τα τρένα εκπέμπουν μεταξύ 66 και 75 τοις εκατό λιγότερες εκπομπές άνθρακα. Ο σιδηρόδρομος θεωρείται πιο φιλικός προς το περιβάλλον από τα αεροπορικά ταξίδια, ωστόσο ο βαθμός στον οποίο αυτό ισχύει ποικίλλει ανάλογα με τη διάρκεια του ταξιδιού, τα επίπεδα πληρότητας και την πηγή ενέργειας για κάθε τρόπο μεταφοράς. Ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά οφέλη των τρένων είναι ότι καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια από άλλα είδη μεταφορών. Απαιτείται τεράστια ποσότητα καυσίμου για να μεταφερθεί στον αέρα ένα αεροπλάνο που μεταφέρει εκατοντάδες ανθρώπους, ενώ τα τρένα είναι βελτιωμένα, απαιτούν πολύ λιγότερη ενέργεια για να κινηθούν και είναι ολοένα και πιο ικανά να κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια.

Όταν το δίκτυο έχει σχεδιαστεί διεξοδικά, τα σιδηροδρομικά ταξίδια είναι λιγότερο πιθανό να συνεπάγονται ατυχήματα από τα οδικά ταξίδια, γεγονός που το καθιστά έναν από τους ασφαλέστερους τρόπους μεταφοράς που διατίθενται σήμερα. Ένα τρένο μπορεί να μεταφέρει έως και 50.000 άτομα την ώρα, ενώ το μέσο αεροπλάνο μεταφέρει 85 έως 100 επιβάτες ανά πτήση. Ένας μέσος αυτοκινητόδρομος μετακινεί μόνο περίπου 2.500 άτομα την ώρα. Τα ταξίδια με τρένο έχουν πολύ λιγότερους περιορισμούς στις αποσκευές από τα αεροπορικά ταξίδια, μαζί με μια κάπως πιο χαλαρή διαδικασία επιβίβασης. Ο σιδηρόδρομος μπορεί να προωθήσει μια αίσθηση κοινωνικής συνοχής μεταξύ των κατοίκων, φέρνοντας πιο κοντά μακρινές κατοικημένες περιοχές. Τα τρένα συχνά οδηγούν σε πιο συμπαγή και προσανατολισμένη στη διαμετακόμιση ανάπτυξη γύρω από τους σταθμούς, μειώνοντας την αστική εξάπλωση και προωθώντας πρακτικές βιώσιμης χρήσης γης. Οι κοινότητες γίνονται καλύτερες για να ζεις.

Το ταξίδι με τρένο παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια από άλλα μέσα μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων, οι επιβάτες των τρένων που πέθαναν σε ατυχήματα το 2005 αντιπροσώπευαν το 4% όλων των θανάτων από τροχαία ατυχήματα. Επίσης, τα προβλήματα που παρουσιάζονται τους χειμερινούς μήνες σε άλλα είδη μεταφορών ελαχιστοποιούνται στον σιδηρόδρομο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αξιοπιστία και η ακρίβεια των μεταφορών. Η ανάγκη να προχωρήσει η χώρα άμεσα σε μια κατεύθυνση επανασχεδιασμού, ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του σιδηροδρόμου είναι επιτακτική ανάγκη, με δεδομένο ότι οι σιδηροδρομικές μεταφορές αποτελούν έναν πολύ σημαντικό παράγοντα κοινωνικής ευημερίας, οργάνωσης των μεταφορών και προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης.

Οι μεταφορές, ως δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών, συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εμπορίου, των διεθνών υπηρεσιών, στην ανάπτυξη του τουρισμού και της βιομηχανίας. Επηρεάζει επίσης τον βαθμό ολοκλήρωσης της χώρας, τόσο στο περιφερειακό όσο και στο ευρύτερο διεθνές πλαίσιο. Για το λόγο αυτό, η ανεπτυγμένη κυκλοφορία αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για τη σύνδεση χωρών και λειτουργικών οικονομιών. Το κύριο πλεονέκτημα του σιδηροδρόμου είναι η αποκλειστική, συστηματική και προγραμματισμένη χρήση του δρόμου, που επιτρέπει την ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων, καθώς και τη μεταφορά οχημάτων μεγάλης χωρητικότητας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους, τις ογκώδεις και ασφαλέστερες μεταφορές και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών σε επιβάτες και εμπορεύματα.










Ο σκοπός της Κλιματικής Εκστρατείας "Let's TRAIN!", την οποία και συνδιοργανώνουμε μαζί με τις οργανώσεις των Νέων Πράσινων Σερβίας (Zelena Omladina Srbije – ZOS), Βόρειας Μακεδονίας (MODOM), Κροατίας (Zeleni Prozor / Forum for Sustainable Development Green Window Croatia) και Μαυροβουνίου (Forum Mladih URA), και με την υποστήριξη του Δικτύου Συνεργασίας και Ανάπτυξης Ανατολικής Ευρώπης (CDN), του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Νεολαίας (EYF), και του Συμβουλίου της Ευρώπης (CoE), είναι να ασκήσουμε πίεση και να ενθαρρύνουμε τις κυβερνήσεις μας να συνεργαστούν για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της ποιότητας του σιδηροδρομικού δικτύου στις χώρες μας, μέσω διακρατικών πρωτοβουλιών!

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΡΕΝΑ ΠΟΥ ΝΑ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ! #Let'sTRAIN!



Στον αγώνα για ένα Όμορφο και Δίκαιο μέλλον για όλ@ς μας, στεκόμαστε ΜΑΖΙ!


Νέοι Πράσινοι – Μέλος της Ομοσπονδίας Νέων Ευρωπαίων Πράσινων από το 2009
Αυτόνομη πολιτική νεολαία, οικολογικά και πολιτικά ανήσυχων νέων!
Μέλος των Δικτύων: FYEG, CDNEE, GYG, SAVE WILD

Δεν υπάρχουν σχόλια: