Ομοσπονδία Νέων Ευρωπαίων Πράσινων: Η εργασία υπό καπιταλισμό βλάπτει τη ψυχική μας υγεία!


Ομοσπονδία Νέων Ευρωπαίων Πράσινων: Η εργασία υπό καπιταλισμό βλάπτει τη ψυχική μας υγεία!


Η καλή ψυχική υγεία διευκολύνει την αναζήτηση και τη διατήρηση εργασίας. Η ανεργία προκαλεί άγχος και μπορεί να προκαλέσει άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Η υπερβολική εργασία και οι κακές συνθήκες εργασίας μπορεί να προκαλέσουν κόπωση, άγχος και μειωμένο ύπνο. Οι συνθήκες εργασίας και οι αμοιβές στην Ανατολική Ευρώπη εξακολουθούν να είναι πίσω από τη Δυτική Ευρώπη.

Η νεανική ανεργία αντιδρά πιο έντονα στους οικονομικούς κλυδωνισμούς. Οι περισσότεροι εργοδότες προτιμούν να προσλαμβάνουν άτομα με μεγαλύτερη εμπειρία όταν οι καιροί είναι αβέβαιοι. Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η ανεργία είναι υπερδιπλάσια για τους νέους από ότι για τους ενήλικες. Πολλοί Ανατολικοευρωπαίοι αποφασίζουν να μεταναστεύσουν αναζητώντας εργασία. Εν τω μεταξύ, η νεολαία της Δυτικής Ευρώπης τείνουν να παραμένουν στις χώρες τους.

Οι οικονομικοί μετανάστες κινδυνεύουν περισσότερο να βιώσουν κακές συνθήκες εργασίας. Οι Ανατολικοευρωπαίοι που προσδιορίζονται ως θύματα εκμετάλλευσης είναι λιγότερο πιθανό να απευθυνθούν στη δικαιοσύνη.







Το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα έχει ομαλοποιήσει μια κουλτούρα υπερκόπωσης. Οφείλουμε:

  • Να επεκτείνουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων αυξάνοντας την ελάχιστη αμοιβή και τις αμειβόμενες διακοπές, μειώνοντας τις μέγιστες ώρες εργασίας, περιορίζοντας τους λόγους απόλυσης και καταργώντας την απλήρωτη εργασία.
  • Να διασφαλίσουμε την οικονομική σταθερότητα των εργαζομένων μέσω ενός Ευρωπαϊκού Βασικού Εισοδήματος.
  • Να διευρύνουμε το πεδίο εφαρμογής και την επιβολή της νομοθεσίας κατά των διακρίσεων στις προσλήψεις και στην εργασία, παρέχοντας ίσες ευκαιρίες, ανεξαρτήτως ταυτότητας, στην εργασία, αλλά και εντός της εργασίας.


Στον αγώνα για ένα Όμορφο και Δίκαιο μέλλον για όλ@ς μας, στεκόμαστε ΜΑΖΙ!


Νέοι Πράσινοι – Μέλος της Ομοσπονδίας Νέων Ευρωπαίων Πράσινων από το 2009

Η ανάγκη για μια αγρο-οικολογική μετάβαση στο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων!

Η ανάγκη για μια αγρο-οικολογική μετάβαση στο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων!

 
Η καλλιέργεια της Γης, μαζί με τις δασοκομικές δραστηριότητες, ήταν ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή μας ως ανθρώπινο είδος. Δυστυχώς, η συνεχής ώθηση για την εκβιομηχάνιση και την παγκοσμιοποίηση των παγκόσμιων συστημάτων γεωργίας και εφοδιασμού τροφίμων, στο βωμό της οικονομικής ανάπτυξης και ασφάλειας, όχι μόνο δεν μπορεί να προσφέρει βιώσιμη λύση για τις αυξανόμενες ανάγκες της κουλτούρας του υπερκαταναλωτισμού, που προωθείται τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά απειλεί το μέλλον της ανθρωπότητας και του φυσικού κόσμου. Από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο συνδυασμός πληθυσμού και οικονομικής ανάπτυξης μαζί με τις τεχνολογικές και πολιτιστικές αλλαγές στις παραγωγικές πρακτικές, οδήγησαν σε σημαντική αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων και γεωργικών προϊόντων, η οποία δεν έρχεται χωρίς κόστος.

Οι βιομηχανικές τεχνολογίες που εφαρμόζονται, όπως ζιζανιοκτόνα, χημικά λιπάσματα, μεταλλαγμένοι σπόροι ή τεράστιες μεμονωμένες καλλιέργειες για την παγκόσμια αγορά, είναι επιζήμιες για τα οικοσυστήματα της Γης, τα οποία καταρρέουν ένα προς ένα μπροστά στα μάτια μας. Ένα κοινό σημάδι ότι τα οικοσυστήματα της Γης πλησιάζουν σε σημεία καμπής είναι η αστάθεια στο κλίμα και οι ολοένα και συχνότερες ακραίες καιρικές συνθήκες, με θόλους θερμότητας, ξηρασίες, πυρκαγιές, πλημμύρες και κυκλώνες που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο, ως αναμφισβήτητη ένδειξη ότι η Γη μπορεί να πλησιάζει ένα «σημείο καμπής» μη αναστρέψιμης κλιματικής αλλαγής, που θα μπορούσε να έχει τρομερές συνέπειες για τη ζωή μας. Όταν η έννοια των «σημείων καμπής» εισήχθη από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή - IPCC, το διακυβερνητικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών που είναι υπεύθυνο για την προώθηση της γνώσης σχετικά με την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο, θεωρήθηκε ότι θα εμφανίζονταν μόνο εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη φτάσει στους 5°C. Πρόσφατες εκτιμήσεις της IPCC υποδηλώνουν, ωστόσο, ότι τα οριακά σημεία θα μπορούσαν να επιτευχθούν μεταξύ 1°C και 2°C αύξησης της θερμοκρασίας, σημειώνοντας ότι με τον τρέχοντα ρυθμό, η Γη είναι πιθανό να φτάσει το κρίσιμο όριο θέρμανσης 1,5°C στις αρχές της δεκαετίας του 2030. Εκτός αν δράσουμε τώρα. Ο χρόνος τελειώνει και πρέπει να επικεντρωθούμε σε έναν ριζικό μετασχηματισμό του διατροφικού μας συστήματος, πρέπει να προχωρήσουμε προς μια αγρο-οικολογική μετάβαση που μπορεί να ωφελήσει τον πλανήτη, διασφαλίζοντας παράλληλα μια καλή ποιότητα ζωής για όλους.

«Η διατροφή του κόσμου με βιώσιμο τρόπο, ειδικά στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης του πληθυσμού, συνεπάγεται συστήματα τροφίμων που εξασφαλίζουν προσαρμοστική ικανότητα, ελαχιστοποιούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, εξαλείφουν την πείνα και συμβάλλουν στην ανθρώπινη υγεία και την ευημερία των ζώων» – Διακυβερνητική Πλατφόρμα Επιστήμης-Πολιτικής για τη Βιοποικιλότητα και τις υπηρεσίες Οικοσυστήματος - Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services.

Η παραγωγή τροφίμων θα επηρεαστεί σταδιακά από την κλιματική αλλαγή, ιδίως από την αυξημένη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων και επομένως είναι ζωτικής σημασίας να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη ενός συστήματος τροφίμων που μπορεί να προσαρμοστεί στις σκληρές περιβαλλοντικές συνθήκες, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι είναι κοινωνικά δίκαιο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ενδυνάμωση των τοπικών συστημάτων παραγωγής τροφίμων. Προκειμένου να δώσουμε μια πιο συγκεκριμένη αιτιολόγηση στο γιατί είναι επείγουσα η στροφή προς τις κοινωνικές και αγρο-οικολογικές πολιτικές τροφίμων που βασίζονται σε τοπικά συστήματα παραγωγής, ας δούμε πέρα από το δάσος της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών συνθηκών και ας ζουμάρουμε στα δέντρα της οικονομικής ανισότητας και της κοινωνικής ευημερίας. 

Σημειώνεται στο «Μανιφέστο για το Μέλλον των Τροφίμων - Manifesto on the Future of Food» από τη Διεθνή Επιτροπή για το Μέλλον των Τροφίμων και της Γεωργίας - ICFFA, ότι από τις πρώτες οργανωμένες κοινωνίες, πολυάριθμες μορφές τοπικών γεωργικών συστημάτων που βασίζονται στην κοινότητα έχουν καταφέρει να παρέχουν αρκετούς πόρους τροφίμων, διατηρώντας παράλληλα την ακεραιότητα των οικοσυστημάτων τους. Ωστόσο, καθώς θυσιάζονται υπέρ των ελεγχόμενων από εταιρείες, μονοπολιτισμικών, εξαγωγικών συστημάτων, αντί να επιτύχουμε τον προωθούμενο πολυτελή τρόπο που επιθυμεί τόσο έντονα αυτή η εποχή του υπερκαταναλωτισμού, επηρεάζουμε αρνητικά την ποιότητα ζωής παγκοσμίως, την ποιότητα των τροφίμων και τη διατροφή, καθώς και τα παραδοσιακά μέσα διαβίωσης (τόσο γεωργικά όσο και βιοτεχνικά) και τους αυτόχθονες και τοπικούς πολιτισμούς. 

Όπως αναφέρεται επίσης στο «Μανιφέστο για το Μέλλον των Τροφίμων», αυτά τα συστήματα αυξάνουν τον κίνδυνο χρέους εκατομμυρίων αγροτών, ενώ υποβαθμίζουν τα συστήματα υποστήριξης της ζωής στον πλανήτη. Επιπλέον, συμβάλλουν σε μια αποξένωση ολόκληρου του πλανήτη από την ιστορική, πολιτιστική και φυσική σύνδεση των αγροτών και όλων των άλλων ανθρώπων με τη φύση και τις πηγές τροφής και διατροφής. Ως εκ τούτου, πρέπει να παραδεχτούμε ότι τα σημερινά συστήματα τροφίμων δεν αναπτύσσουν τελικά την παγκόσμια ποιότητα ζωής, αλλά αντίθετα αυξάνουν την πείνα, την ακτημοσύνη και την απόγνωση. Αυτά τα συστήματα δεν είναι η λύση για ένα βιώσιμο και δίκαιο μέλλον για όλους. Αυτή η νοοτροπία αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια και ειρήνη και δημιουργεί ένα πλαίσιο κοινωνικής αποσύνθεσης και φλεγμονής βίαιων συγκρούσεων. 

Η οικολογική προσέγγιση των βιώσιμων επιλογών γεωργικής παραγωγής, όπως οι αγροοικολογικές πρακτικές και η βιολογική γεωργία, μπορεί να προσφέρει μια πολύ αναγκαία εναλλακτική λύση, προκειμένου να διασφαλιστεί ένα ευημερούν για όλους. Όπως έχει προταθεί από την ομάδα των Πρασίνων/EFA στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Greens/EFA in the European Parliament), το τρέχον παγκόσμιο σύστημα τροφίμων, το οποίο βασίζεται σε υψηλές εισροές, βιομηχανική καλλιέργεια μονοκαλλιεργειών και εργοστασιακή γεωργία, πρέπει να αντικατασταθεί από συστήματα παραγωγής τροφίμων που είναι τοπικά προσαρμοσμένα και καθιερωμένα στη διατήρηση υψηλής βιοποικιλότητας. Με τη δέσμευση σε τέτοιες πολιτικές και πρακτικές που οδηγούν σε τοπικά και αγρο-οικολογικά συστήματα τροφίμων, μπορούμε να προστατεύσουμε την παραγωγή υγιεινών τροφίμων, την προστασία του περιβάλλοντος και το σεβασμό για την καλή διαβίωση των ζώων, χωρίς να χρειάζεται να θέσουμε σε κίνδυνο την οικονομική ασφάλεια και βιωσιμότητα των τοπικών παραγωγών. 

Παραδείγματα γεωργικών πρακτικών που εφαρμόζουν τις αρχές της αγρο-οικολογίας είναι η βιολογική γεωργία, η αγροτοδασοπονία και η πολυκαλλιέργεια (μεικτές καλλιέργειες) και επιτυχημένες περιπτώσεις μπορούν να εντοπιστούν σε όλο τον κόσμο. Στην κοιλάδα Luangwa στη Ζάμπια, το Community Markets for Conservation - COMACO βοήθησε τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της επισιτιστικής ανασφάλειας και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, προστατεύοντας παράλληλα την άγρια ζωή και άλλους φυσικούς πόρους. Το COMACO είναι ένα από τα λίγα προγράμματα που λειτουργούν στην κλίμακα ενός ολόκληρου οικοσυστήματος και έχει συμβάλει στην αύξηση της άγριας ζωής, στην καλύτερη προστασία των ενδιαιτημάτων, στη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας και στα καλύτερα εισοδήματα.

Η αγροοικολογία έχει αναγνωριστεί ως πρακτική που μπορεί να υποστηριχθεί από τα οικολογικά προγράμματα του πρώτου πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής - CAP της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Έχει επίσης αναδειχθεί ως μία από τις γεωργικές πρακτικές που μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της σχετικής στρατηγικής «Farm to Fork» και των στρατηγικών βιοποικιλότητας. Η αγροοικολογία μπορεί να αποτελέσει θεμελιώδες εργαλείο για την Ευρωπαϊκή Ένωση στις προσπάθειές της να προωθήσει έναν βιώσιμο γεωργικό τομέα που σέβεται τα όρια του πλανήτη και είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της κοινωνίας, τόσο όσον αφορά τη βιώσιμη και υγιεινή διατροφή όσο και για το περιβάλλον και τα κλιματικά ζητήματα που σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή. Αυτή η οικολογική μετάβαση όμως, που αφορά τη μετάβαση από τον σημερινό τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης σε έναν πιο οικολογικό, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πρόκειται για την αλλαγή του τρέχοντος οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου υπερκατανάλωσης, το οποίο είναι βαθιά ριζωμένο στις κοινωνίες μας και για να γίνει αυτό, πρέπει να κατανοήσουμε την έννοια της αποανάπτυξης και να αγκαλιάσουμε αυτό που ο Wendell Berry περιέγραψε σχολαστικά σε μια πρόταση: «Το να προστατέψουμε ότι έχει απομείνει στη Γη και το να ενθαρρύνουμε την ανανέωσή της είναι η μόνη μας ελπίδα για επιβίωση».


* Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο της Οικολογικής Συμμαχίας
- Για την «Οικολογική Μετάβαση» σε μία κοινωνία βιώσιμης ευημερίας.
- Για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Πρωτότυπο κείμενο:
Iason Paschalidis-Gerostergiou, 2022, THE URGENCY FOR AN AGRO-ECOLOGICAL TRANSITION IN THE GLOBAL FOOD SYSTEM, The Food Issue, Ecosprinter, 07/2022


Ομοσπονδία Νέων Ευρωπαίων Πράσινων: Τα δικαιώματα των προσφύγων περιλαμβάνουν το δικαίωμα στην ψυχική υγεία!

Ομοσπονδία Νέων Ευρωπαίων Πράσινων: Τα δικαιώματα των προσφύγων περιλαμβάνουν το δικαίωμα στην ψυχική υγεία!


Η ανάγκη για ολοκληρωμένη υγειονομική περίθαλψη με επίκεντρο τους πρόσφυγες είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί τόσο η μακροπρόθεσμη όσο και η βραχυπρόθεσμη ένταξη των προσφύγων στις χώρες υποδοχής.

Η διαδικασία να φύγει κάποιος από το σπίτι του και να αναζητήσει καταφύγιο αλλού είναι ψυχολογικά έντονη και τραυματική. Οι πρόσφυγες συχνά έχουν ελάχιστη έως καθόλου πρόσβαση στην ψυχική περίθαλψη κατά την άφιξή τους και την εγκατάστασή τους στην Ευρώπη.

Όλοι οι πρόσφυγες, ανεξάρτητα από πού προέρχονται, πρέπει να έχουν δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και ανθρώπινη αξιοπρέπεια. 





Η περίπλοκη γραφειοκρατία και η αβεβαιότητα, οι μεγάλοι χρόνοι αναμονής, οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, η συνεχής απανθρωποποίηση στα μέσα ενημέρωσης, όλα επιδεινώνουν περαιτέρω τα τραύματά τους.


«Το να ζεις σε μια κοινωνία που φροντίζει να σου υπενθυμίζει καθημερινά ότι δεν σε θέλει είναι απάνθρωπο.  Ο κοινωνικός αποκλεισμός εξαντλεί. Υποτίθεται ότι έχουμε την ενέργεια να ξεκινήσουμε μια νέα ζωή από το μηδέν σε ένα περιβάλλον που μας λέει οτι θα το προτιμούσαν αν πεθαίναμε πριν έρθουμε εδώ, και μας αποκλείουν επειδή δεν το κάναμε».
Ανώνυμος πρόσφυγας που μιλά στη FYEG


Η ανάγκη για ολοκληρωμένη υγειονομική περίθαλψη με επίκεντρο τους πρόσφυγες είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί τόσο η μακροπρόθεσμη όσο και η βραχυπρόθεσμη ένταξη των προσφύγων στις χώρες υποδοχής. Όλοι οι πρόσφυγες, ανεξαρτήτως από που προέρχονται πρέπει να έχουν:
  • Το δικαίωμα διεκδίκησης ασύλου, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
  • Το δικαίωμα να είναι πλήρως ενσωματωμένοι στην κοινότητα που ζουν, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην εργασία.
  • Πρόσβαση σε πολιτισμικά ευαίσθητη υγειονομική περίθαλψη.


Στον αγώνα για ένα Όμορφο και Δίκαιο μέλλον για όλ@ς μας, στεκόμαστε ΜΑΖΙ!


Νέοι Πράσινοι – Μέλος της Ομοσπονδίας Νέων Ευρωπαίων Πράσινων από το 2009

Ομοσπονδία Νέων Ευρωπαίων Πράσινων: Η κακή στέγαση προκαλεί κακή ψυχική υγεία!

Ομοσπονδία Νέων Ευρωπαίων Πράσινων: Η κακή στέγαση προκαλεί κακή ψυχική υγεία!


Η κακή στέγαση προκαλεί κακή ψυχική υγεία. Το κόστος και η ποιότητα της στέγασης μας επηρεάζουν την ποιότητα ζωής και την ψυχική μας υγεία. Η αγορά στέγης είναι μεροληπτική, αγχωτική και με τις αυξανόμενες τιμές των κατοικιών, δυσβάσταχτη. Τα νέα άτομα επιβαρύνονται υπερβολικά από το κόστος στέγασης και συχνά έχουν πρόσβαση μόνο σε καταλύματα κατώτερης ποιότητας. Οι κακές συνθήκες διαβίωσης εντείνουν τις καθημερινές προκλήσεις και τα εμπόδια που ήδη επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία. 





Οφείλουμε να δράσουμε για:
  • Εφαρμογή ελέγχων ενοικίων, βελτίωση των δικαιωμάτων των ενοικιαστών και αύξηση των κοινωνικών κατοικιών σε όλη την Ευρώπη.
  • Καταπολέμηση του αυξανόμενου κόστους ζωής κυρίως λόγω της ενεργειακής φτώχειας τον επερχόμενο χειμώνα.
  • Αναγνώριση της στέγασης ως θεμελιώδες δικαίωμα και ανθρώπινη και αξιοπρεπή στήριξη στους άστεγους.

Οι μη προνομιούχες και queer κοινότητες πλήττονται δυσανάλογα λόγω της κοινωνικής καταπίεσης, που είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει την ψυχική τους υγεία!

Πρέπει να αναγνωρίσουμε τη στέγαση ως θεμελιώδες δικαίωμα και να μην στερήσουμε από τους άστεγους την ανθρωπιά και την αξιοπρέπεια.

Καλύτερη στέγαση σημαίνει μια πιο υγιής κοινωνία!


Στον αγώνα για ένα Όμορφο και Δίκαιο μέλλον για όλ@ς μας, στεκόμαστε ΜΑΖΙ!


Νέοι Πράσινοι – Μέλος της Ομοσπονδίας Νέων Ευρωπαίων Πράσινων από το 2009

Έκθεση WWF Ζωντανός Πλανήτης 2022: Καταστροφική μείωση 69% στους πληθυσμούς της άγριας ζωής από το 1970!


Έκθεση WWF Ζωντανός Πλανήτης 2022: Καταστροφική μείωση 69% στους πληθυσμούς της άγριας ζωής από το 1970!

Οι πληθυσμοί της άγριας ζωής - θηλαστικά, πτηνά, αμφίβια, ερπετά και ψάρια - έχουν δει μια καταστροφική μείωση 69% κατά μέσο όρο από το 1970, σύμφωνα με την Έκθεση Ζωντανού Πλανήτη του WWF (LPR) 2022!

Η έκθεση υπογραμμίζει τη σκληρή προοπτική της κατάστασης της φύσης και προειδοποιεί επειγόντως τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και το κοινό να αναλάβουν μετασχηματιστικά μέτρα για να αναστρέψουν την καταστροφή της βιοποικιλότητας! 

Διάβασε την έκθεση εδώ: https://wwfeu.awsassets.panda.org/downloads/lpr_2022_full_report.pdf


«Αντιμετωπίζουμε τις διπλές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο και της απώλειας βιοποικιλότητας, που απειλούν την ευημερία των σημερινών και των μελλοντικών γενεών. Το WWF ανησυχεί εξαιρετικά από αυτά τα νέα δεδομένα που δείχνουν μια καταστροφική μείωση στους πληθυσμούς της άγριας ζωής, ιδιαίτερα σε τροπικές περιοχές που φιλοξενούν μερικά από τα πιο βιοποικιλόμενα τοπία στον κόσμο», δήλωσε ο Marco Lambertini, Γενικός Διευθυντής του WWF International.

Η Ευρώπη είναι μία από τις περιοχές με τις χαμηλότερες βαθμολογίες για την «άθικτη βιοποικιλότητα» και είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος της βιοποικιλότητας είχε ήδη εξαντληθεί από το έτος αναφοράς του 1970 του Living Planet Index. Κατά συνέπεια, η μείωση των πληθυσμών της άγριας ζωής κατά 18% στην περιοχή της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, μπορεί να μην φαίνεται τόσο δραστική όσο οι πιο απότομα φθίνουσες τάσεις σε άλλες περιοχές, οι οποίες έχουν επηρεαστεί από τον άνθρωπο πιο πρόσφατα. Εντούτοις, είναι ανησυχητικό να βλέπουμε ότι η πτωτική τάση στην Ευρώπη συνεχίζεται παρά τις ορισμένες επιτυχίες διατήρησης.

Τα ευρήματα δείχνουν επίσης ότι η επαναφορά της φύσης στην Ευρώπη θα είναι κρίσιμη. Τον Ιούνιο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρότασή της για έναν νέο νόμο της ΕΕ που στοχεύει να προωθήσει την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων στη στεριά και στη θάλασσα και να συμβάλει στους στόχους της ΕΕ σχετικά με τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή!

«Στην Ευρώπη, έχουμε ήδη χάσει μεγάλο μέρος της φύσης και της βιοποικιλότητάς μας και η συνεχιζόμενη πτωτική τάση είναι άκρως ανησυχητική. Ο προτεινόμενος νόμος της ΕΕ για την αποκατάσταση της φύσης είναι μια τεράστια ευκαιρία για να επαναφέρουμε τη φύση, με απαράμιλλα οφέλη για τη φύση, το κλίμα και τους ανθρώπους. Αυτός ο νόμος είναι μια έξυπνη απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να αυξήσει την ανθεκτικότητα της Ευρώπης σε ξηρασίες, πλημμύρες, πυρκαγιές και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα και θα συμβάλει επίσης στη μακροπρόθεσμη επισιτιστική μας ασφάλεια», δήλωσε ο Andreas Baumüller, Επικεφαλής Φυσικών Πόρων στο Γραφείο Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF.

«Το WWF προτρέπει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ να υιοθετήσουν έναν φιλόδοξο νόμο που θα οδηγήσει σε μεγάλης κλίμακας αποκατάσταση και γρήγορα. Αυτό μπορεί να είναι το σημείο καμπής όπου επιτέλους συνειδητοποιούμε ότι η ανάκαμψη της φύσης θα ενισχύσει όχι μόνο την υγεία του πλανήτη αλλά και την ευημερία και τις οικονομίες μας».

Με το μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων του μέχρι σήμερα, με σχεδόν 32.000 πληθυσμούς 5.230 ειδών, ο Δείκτης Ζωντανού Πλανήτη (LPI), που παρέχεται στην έκθεση της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου (ZSL), δείχνει ότι εντός των τροπικών περιοχών οι πληθυσμοί άγριας ζωής που παρακολουθούνται με σπονδυλωτά πέφτουν κατακόρυφα. Ειδικότερα, τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι μεταξύ 1970 και 2018, οι πληθυσμοί άγριας ζωής που παρακολουθούνται στη Λατινική Αμερική και την περιοχή της Καραϊβικής έχουν μειωθεί κατά 94% κατά μέσο όρο.

«Είναι πραγματικά τρομακτικό. Κάθε χρόνο, χάνουμε 10 εκατομμύρια εκτάρια δασών - περίπου όσο η Πορτογαλία - και οι Αμαζόνες, ένα από τα μεγαλύτερα τροπικά δάση στον κόσμο, είναι κοντά στο σημείο καμπής. Αυτή η καταστροφή θα επηρεάσει όλες τις ζωές μας, το κλίμα μας, την επισιτιστική μας ασφάλεια και τα μέσα διαβίωσης εκατομμυρίων σε αυτόν τον πλανήτη», δήλωσε η Anke Schulmeister, Ανώτερος Υπεύθυνος Πολιτικής στο Γραφείο Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF. 

«Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα διαπραγματεύονται επί του παρόντος έναν νόμο που θα βοηθούσε να περιοριστεί η παγκόσμια αποψίλωση των δασών που οφείλεται στην κατανάλωση της ΕΕ και αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε για να κάνουμε αυτόν τον νόμο πραγματικότητα!»

Οι παγκόσμιοι ηγέτες πρόκειται να συναντηθούν στη 15η Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα (CBD COP15) αυτόν τον Δεκέμβριο για μια ευκαιρία που δίνεται μια φορά τη δεκαετία για διόρθωση πορείας για χάρη των ανθρώπων και του πλανήτη. Το WWF υποστηρίζει ότι οι ηγέτες θα πρέπει δεσμευτούν σε μια συμφωνία τύπου Παρισιού ικανή να αναστρέψει την απώλεια βιοποικιλότητας και να εξασφαλίσει έναν θετικό-κόσμο για τη φύση έως το 2030!

Τα πλουσιότερα έθνη του κόσμου έχουν την ευθύνη να παρέχουν οικονομική υποστήριξη στις πλούσιες σε βιοποικιλότητα αναπτυσσόμενες χώρες - όχι μόνο λόγω των πολυάριθμων πλεονεκτημάτων που παρέχει η βιοποικιλότητα σε όλους, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι οι καταναλωτικές συνήθειες των πλούσιων χωρών επηρρεάζουν δυσανάλογα την απώλεια της φύσης σε άλλα μέρη του κόσμου!


Πηγές:



Στον αγώνα για ένα Όμορφο και Δίκαιο μέλλον για όλ@ς μας, στεκόμαστε ΜΑΖΙ!


Νέοι Πράσινοι – Μέλος της Ομοσπονδίας Νέων Ευρωπαίων Πράσινων από το 2009

Το πολυαναμενόμενο Food Issue του The Ecosprinter, είναι επιτέλους εδώ!

Το πολυαναμενόμενο Food Issue του The Ecosprinter, του περιοδικού των Νέων Ευρωπαίων Πρασίνων είναι επιτέλους εδώ!

Pretzel, paella, dumplings, ζυμαρικά, βάφλες… φαγητό! Πεινάτε ήδη; Αντέξτε μαζί μας! Ικανοποιήστε την πείνα σας με τα φετινά άρθρα της έντυπης έκδοσης Ecosprinter.

Το φαγητό είναι παρόν στην καθημερινότητά μας, αλλά είναι και πολιτικό θέμα. Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και η επιρροή της στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων μας έδειξε για άλλη μια φορά την πολιτική διάσταση των τροφίμων και της γεωργίας. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τομείς όπου η πολιτική διάσταση των τροφίμων γίνεται εμφανής, για παράδειγμα όταν πρόκειται για τον κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπό του.

Ρωτήσαμε τους συγγραφείς μας για αυτά τα θέματα. Ποιες είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των τροφίμων; Ποιες είναι οι κοινωνικές επιπτώσεις του τρέχοντος συστήματος παραγωγής τροφίμων; Είναι ίση η πρόσβαση σε τρόφιμα σε όλο τον κόσμο;

Έχουμε λάβει πολλές απαντήσεις που εκτείνονται από τη χρήση των σκουληκιών στη γεωργία έως τα τρόφιμα στη ζωή των αθλητών. Ας ελπίσουμε ότι θα βρείτε έμπνευση διαβάζοντας αυτά τα άρθρα και θα ενεργοποιηθείτε για να αντιμετωπίσετε τη σπατάλη τροφίμων, τη μη βιώσιμη γεωργία και την παγκόσμια πείνα.

Για να συντάξουμε τη φετινή έκδοση, κάναμε μερικές ερωτήσεις στον ευρωβουλευτή των Πρασίνων/EFA Thomas Waitz, έναν πρώην αγρότη και πολυετή ακτιβιστή για θέματα που σχετίζονται με τη γεωργία και τα τρόφιμα. Μπορείτε να διαβάσετε τι έχει να πει στη συνέντευξη αυτής της έκδοσης.

Αυτό το περιοδικό κορυφώνει την ετήσια δουλειά τεσσάρων νεαρών πράσινων ακτιβιστών: Christina, Edoardo, Gabriella και Miriam. Έχουμε περάσει πολλά βράδια μαζί επιμελώντας και σχεδιάζοντας τις δημοσιεύσεις. Ήταν χαρά μας που καταλήξαμε σε αυτήν την έκδοση, η οποία έχει στόχο να δώσει φωνή σε νέους συγγραφείς από όλη την Ευρώπη. Ελπίζουμε να απολαύσετε την ανάγνωσή της!

Η Συντακτική Επιτροπή

Christina Keßler, Edoardo De Paola, Gabriella Waibel, Miriam Sivianes Mendia


Μπορείς να διαβάσεις την online έκδοση εδώ: https://www.ecosprinter.eu/blog/food-issue/ 


Με τις συνεισφορές των Ιάσων Πασχαλίδη-Γεροστεργίου, Dusan Ljumovic, Angela Timmermans, Nessa Molina, Melissa Muhr και Emil Schenkyr και τη γενναιόδωρη υποστήριξη του ευρωβουλευτή Thomas Waitz, το φετινό τεύχος αντιμετωπίζει τρία βασικά ερωτήματα:

  • Ποιες είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των τροφίμων;
  • Ποιες είναι οι κοινωνικές επιπτώσεις του τρέχοντος συστήματος παραγωγής τροφίμων;
  • Είναι ίση η πρόσβαση σε τρόφιμα σε όλο τον κόσμο;

Από τη Γερμανία στην Ελλάδα, υβριδικά σκουλήκια μέχρι αθλήματα – και με μερικές νόστιμες συνταγές για να δοκιμάσετε στα ενδιάμεσα διαλείμματα από το διάβασμα!

Το τεύχος αντιπροσωπεύει επίσης τη μακροχρόνια εργασία της Συντακτικής Επιτροπής του Ecosprinter 2021/2022Christina Keßler, Edoardo De Paola, Gabriella Waibel και Miriam Sivianes Mendia.


Μπορείς να διαβάσεις την online έκδοση εδώ: https://www.ecosprinter.eu/blog/food-issue/ 

Καλή ανάγνωση 📖!


Στον αγώνα για ένα Όμορφο και Δίκαιο μέλλον για όλ@ς μας, στεκόμαστε ΜΑΖΙ!


Νέοι Πράσινοι – Μέλος της Ομοσπονδίας Νέων Ευρωπαίων Πράσινων από το 2009

Οι Νέοι Πράσινοι στις Βρυξέλλες για το Young Greens Decentralised Training 2022!


Οι Νέοι Πράσινοι στις Βρυξέλλες για το Young Greens Decentralised Training 2022!

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι Νέοι Πράσινοι Ελλάδας βρεθήκαμε στις Βρυξέλλες μαζί με 7 ακόμη καταπληκτικές οργανώσεις Νέων Πράσινων από όλη την Ευρώπη, ώστε να συμμετάσχουμε στην 1η ενότητα του Young Greens Decentralised Training της Ομοσπονδίας Νέων Ευρωπαίων Πρασίνων - FYEG και του Campaign Accelerator.

Το Young Greens Decentralised Training 2022 είναι ένα υβριδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για Οργανώσεις Μέλη της Ομοσπονδίας Νέων Ευρωπαίων Πρασίνων - FYEG, με τη συνεισφορά εξωτερικών εκπαιδευτών του Campaign Accelerator. Η Αποκεντρωμένη Εκπαίδευση των Νέων Πρασίνων είναι ένα έργο ανάπτυξης ικανοτήτων που στοχεύει στις συγκεκριμένες ανάγκες των στρατηγικής σημασίας Οργανώσεων Μελών της Ομοσπονδίας, μέσω της μη τυπικής εκπαίδευσης με ζωντανά και διαδικτυακά εργαστήρια. 

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 8 Οργανώσεις Νέων Ευρωπαίων Πράσινων: 

Οι επιλεγμένες Οργανώσεις Μέλη θα λάβουν εξατομικευμένη εκπαίδευση σχετικά με την οργανωτική στρατηγική (προσδιορισμός της αποστολής και του οράματος της οργάνωσης, και μεθοδολογίες για την οικοδόμηση της αλλαγής), τη βιώσιμη ανάπτυξη της οργάνωσης και στρατολόγηση μελών (διατομεακές και συμπεριληπτικές προσεγγίσεις για τις διαδρομές στρατολόγησης και εθελοντικής δέσμευσης), καθώς και για την ομαδική εργασία (διαίρεση εργασιών, δομές μάθησης και ανταλλαγής). 

Αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Νέων Ευρωπαίων Πράσινων είναι μια υβριδική δραστηριότητα και οι διάφορες συνεδρίες θα πραγματοποιηθούν από τον Οκτώβριο έως το τέλος του 2022.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο 8 Οργανώσεις Μέλη έφτασαν στις Βρυξέλλες για τη ζωντανή εκδήλωση της Αποκεντρωμένης Εκπαίδευσης των Νέων Πράσινων. Οι εκπρόσωποι των 8 οργανώσεων συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δυνατότητές τους, εστιάζοντας στην ενίσχυση των ικανοτήτων στρατολόγησης μελών και στη δομή της οργάνωσής τους.

Μετά από αυτήν την εκδήλωση μάθησης και σύνδεσης στις Βρυξέλλες, οι 8 θα συμμετάσχουν σε συνεχείς διαδικτυακές εκπαιδεύσεις για να εξασφαλίσουν τη διάδοση των μαθημάτων μεταξύ των ακτιβιστών των οργανώσεών τους.

Με αυτή τη δραστηριότητα, η Ομοσπονδία Νέων Ευρωπαίων Πρασίνων - FYEG δίνει την ευκαιρία στις Οργανώσεις Μέλη της να μάθουν, να ανταλλάξουν σκέψεις και γνώσεις και να εργαστούν για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στις δομές τους, διασφαλίζοντας τη δέσμευση και την ανάπτυξη των μελών τους στο σώμα και τους χώρους τους με τη δημιουργία ποικίλων και φιλόξενων δραστηριοτήτων. 

Αυτό το πρόγραμμα απευθύνεται ειδικά σε εκείνες τις Οργανώσεις Μέλη που:

  • Αντιμετώπισαν πρόσφατες αλλαγές στις δομές τους λόγω εσωτερικών ή εξωτερικών παραγόντων και επιθυμούν να δημιουργήσουν στρατηγικές για την προσέγγιση νέων μελών ή/και να εργαστούν σε μονοπάτια δέσμευσης για να εξασφαλίσουν τη ενεργό συμμετοχή και να εκπληρώσουν τις ανάγκες και τις φιλοδοξίες των μελών τους
  • Επιθυμούν να ενισχύσουν τις δομές και την ετοιμότητά τους για (εκλογική) εκστρατεία
  • Θέλουν να αναλύσουν την εσωτερική λειτουργία της οργάνωσης, προκειμένου να ενισχύσουν τις καλές πρακτικές και να εφαρμόσουν καλύτερες διαδικασίες
  • Φιλοδοξούν να αυξήσουν τον αντίκτυπό τους και την ικανότητά τους να συνεργάζονται με άλλα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη στα οικοσυστήματα τους

Οι συνεδρίες που αποτελούν το πρόγραμμα αυτής της Αποκεντρωμένης Εκπαίδευσης θα προσφέρονται από εξωτερικούς εκπαιδευτές του Campaign Accelerator. Κατά τη διάρκεια αυτής της δραστηριότητας, οι εκπαιδευτές θα εκπαιδεύσουν τις Οργανώσεις Μέλη στις παρακάτω ενότητες:

  • Ενότητα 1: Ο ρόλος και η αποστολή των Οργανώσεων Μελών στα οικοσύστημά τους
  • Ενότητα 2: Εργαλεία, θεωρίες και πλαίσια για την στρατολόγηση νέων μελών
  • Ενότητα 3: Εργαλεία, θεωρίες και πλαίσια για τη διατήρηση των μελών και την εργασία στην οργανωτική ανάπτυξη


Οι Νέοι Πράσινοι Ελλάδας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από τα βάθη της καρδιάς μας κάθε άτομο που βρέθηκε μαζί μας στις Βρυξέλλες. Ήταν μια εξαιρετικά εκπαιδευτική και ενδυναμωτική εμπειρία και ανυπομονούμε να εργαστούμε σκληρά στις άλλες δύο ενότητες!


Στον αγώνα για ένα Όμορφο και Δίκαιο μέλλον για όλ@ς μας, στεκόμαστε ΜΑΖΙ!


Νέοι Πράσινοι – Μέλος της Ομοσπονδίας Νέων Ευρωπαίων Πράσινων από το 2009