Ομοσπονδία Νέων Ευρωπαίων Πράσινων: Τα δικαιώματα των προσφύγων περιλαμβάνουν το δικαίωμα στην ψυχική υγεία!

Ομοσπονδία Νέων Ευρωπαίων Πράσινων: Τα δικαιώματα των προσφύγων περιλαμβάνουν το δικαίωμα στην ψυχική υγεία!


Η ανάγκη για ολοκληρωμένη υγειονομική περίθαλψη με επίκεντρο τους πρόσφυγες είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί τόσο η μακροπρόθεσμη όσο και η βραχυπρόθεσμη ένταξη των προσφύγων στις χώρες υποδοχής.

Η διαδικασία να φύγει κάποιος από το σπίτι του και να αναζητήσει καταφύγιο αλλού είναι ψυχολογικά έντονη και τραυματική. Οι πρόσφυγες συχνά έχουν ελάχιστη έως καθόλου πρόσβαση στην ψυχική περίθαλψη κατά την άφιξή τους και την εγκατάστασή τους στην Ευρώπη.

Όλοι οι πρόσφυγες, ανεξάρτητα από πού προέρχονται, πρέπει να έχουν δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και ανθρώπινη αξιοπρέπεια. 





Η περίπλοκη γραφειοκρατία και η αβεβαιότητα, οι μεγάλοι χρόνοι αναμονής, οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, η συνεχής απανθρωποποίηση στα μέσα ενημέρωσης, όλα επιδεινώνουν περαιτέρω τα τραύματά τους.


«Το να ζεις σε μια κοινωνία που φροντίζει να σου υπενθυμίζει καθημερινά ότι δεν σε θέλει είναι απάνθρωπο.  Ο κοινωνικός αποκλεισμός εξαντλεί. Υποτίθεται ότι έχουμε την ενέργεια να ξεκινήσουμε μια νέα ζωή από το μηδέν σε ένα περιβάλλον που μας λέει οτι θα το προτιμούσαν αν πεθαίναμε πριν έρθουμε εδώ, και μας αποκλείουν επειδή δεν το κάναμε».
Ανώνυμος πρόσφυγας που μιλά στη FYEG


Η ανάγκη για ολοκληρωμένη υγειονομική περίθαλψη με επίκεντρο τους πρόσφυγες είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί τόσο η μακροπρόθεσμη όσο και η βραχυπρόθεσμη ένταξη των προσφύγων στις χώρες υποδοχής. Όλοι οι πρόσφυγες, ανεξαρτήτως από που προέρχονται πρέπει να έχουν:
  • Το δικαίωμα διεκδίκησης ασύλου, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
  • Το δικαίωμα να είναι πλήρως ενσωματωμένοι στην κοινότητα που ζουν, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην εργασία.
  • Πρόσβαση σε πολιτισμικά ευαίσθητη υγειονομική περίθαλψη.


Στον αγώνα για ένα Όμορφο και Δίκαιο μέλλον για όλ@ς μας, στεκόμαστε ΜΑΖΙ!


Νέοι Πράσινοι – Μέλος της Ομοσπονδίας Νέων Ευρωπαίων Πράσινων από το 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: