Έκθεση WWF Ζωντανός Πλανήτης 2022: Καταστροφική μείωση 69% στους πληθυσμούς της άγριας ζωής από το 1970!


Έκθεση WWF Ζωντανός Πλανήτης 2022: Καταστροφική μείωση 69% στους πληθυσμούς της άγριας ζωής από το 1970!

Οι πληθυσμοί της άγριας ζωής - θηλαστικά, πτηνά, αμφίβια, ερπετά και ψάρια - έχουν δει μια καταστροφική μείωση 69% κατά μέσο όρο από το 1970, σύμφωνα με την Έκθεση Ζωντανού Πλανήτη του WWF (LPR) 2022!

Η έκθεση υπογραμμίζει τη σκληρή προοπτική της κατάστασης της φύσης και προειδοποιεί επειγόντως τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και το κοινό να αναλάβουν μετασχηματιστικά μέτρα για να αναστρέψουν την καταστροφή της βιοποικιλότητας! 

Διάβασε την έκθεση εδώ: https://wwfeu.awsassets.panda.org/downloads/lpr_2022_full_report.pdf


«Αντιμετωπίζουμε τις διπλές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο και της απώλειας βιοποικιλότητας, που απειλούν την ευημερία των σημερινών και των μελλοντικών γενεών. Το WWF ανησυχεί εξαιρετικά από αυτά τα νέα δεδομένα που δείχνουν μια καταστροφική μείωση στους πληθυσμούς της άγριας ζωής, ιδιαίτερα σε τροπικές περιοχές που φιλοξενούν μερικά από τα πιο βιοποικιλόμενα τοπία στον κόσμο», δήλωσε ο Marco Lambertini, Γενικός Διευθυντής του WWF International.

Η Ευρώπη είναι μία από τις περιοχές με τις χαμηλότερες βαθμολογίες για την «άθικτη βιοποικιλότητα» και είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος της βιοποικιλότητας είχε ήδη εξαντληθεί από το έτος αναφοράς του 1970 του Living Planet Index. Κατά συνέπεια, η μείωση των πληθυσμών της άγριας ζωής κατά 18% στην περιοχή της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, μπορεί να μην φαίνεται τόσο δραστική όσο οι πιο απότομα φθίνουσες τάσεις σε άλλες περιοχές, οι οποίες έχουν επηρεαστεί από τον άνθρωπο πιο πρόσφατα. Εντούτοις, είναι ανησυχητικό να βλέπουμε ότι η πτωτική τάση στην Ευρώπη συνεχίζεται παρά τις ορισμένες επιτυχίες διατήρησης.

Τα ευρήματα δείχνουν επίσης ότι η επαναφορά της φύσης στην Ευρώπη θα είναι κρίσιμη. Τον Ιούνιο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρότασή της για έναν νέο νόμο της ΕΕ που στοχεύει να προωθήσει την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων στη στεριά και στη θάλασσα και να συμβάλει στους στόχους της ΕΕ σχετικά με τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή!

«Στην Ευρώπη, έχουμε ήδη χάσει μεγάλο μέρος της φύσης και της βιοποικιλότητάς μας και η συνεχιζόμενη πτωτική τάση είναι άκρως ανησυχητική. Ο προτεινόμενος νόμος της ΕΕ για την αποκατάσταση της φύσης είναι μια τεράστια ευκαιρία για να επαναφέρουμε τη φύση, με απαράμιλλα οφέλη για τη φύση, το κλίμα και τους ανθρώπους. Αυτός ο νόμος είναι μια έξυπνη απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να αυξήσει την ανθεκτικότητα της Ευρώπης σε ξηρασίες, πλημμύρες, πυρκαγιές και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα και θα συμβάλει επίσης στη μακροπρόθεσμη επισιτιστική μας ασφάλεια», δήλωσε ο Andreas Baumüller, Επικεφαλής Φυσικών Πόρων στο Γραφείο Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF.

«Το WWF προτρέπει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ να υιοθετήσουν έναν φιλόδοξο νόμο που θα οδηγήσει σε μεγάλης κλίμακας αποκατάσταση και γρήγορα. Αυτό μπορεί να είναι το σημείο καμπής όπου επιτέλους συνειδητοποιούμε ότι η ανάκαμψη της φύσης θα ενισχύσει όχι μόνο την υγεία του πλανήτη αλλά και την ευημερία και τις οικονομίες μας».

Με το μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων του μέχρι σήμερα, με σχεδόν 32.000 πληθυσμούς 5.230 ειδών, ο Δείκτης Ζωντανού Πλανήτη (LPI), που παρέχεται στην έκθεση της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου (ZSL), δείχνει ότι εντός των τροπικών περιοχών οι πληθυσμοί άγριας ζωής που παρακολουθούνται με σπονδυλωτά πέφτουν κατακόρυφα. Ειδικότερα, τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι μεταξύ 1970 και 2018, οι πληθυσμοί άγριας ζωής που παρακολουθούνται στη Λατινική Αμερική και την περιοχή της Καραϊβικής έχουν μειωθεί κατά 94% κατά μέσο όρο.

«Είναι πραγματικά τρομακτικό. Κάθε χρόνο, χάνουμε 10 εκατομμύρια εκτάρια δασών - περίπου όσο η Πορτογαλία - και οι Αμαζόνες, ένα από τα μεγαλύτερα τροπικά δάση στον κόσμο, είναι κοντά στο σημείο καμπής. Αυτή η καταστροφή θα επηρεάσει όλες τις ζωές μας, το κλίμα μας, την επισιτιστική μας ασφάλεια και τα μέσα διαβίωσης εκατομμυρίων σε αυτόν τον πλανήτη», δήλωσε η Anke Schulmeister, Ανώτερος Υπεύθυνος Πολιτικής στο Γραφείο Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF. 

«Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα διαπραγματεύονται επί του παρόντος έναν νόμο που θα βοηθούσε να περιοριστεί η παγκόσμια αποψίλωση των δασών που οφείλεται στην κατανάλωση της ΕΕ και αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε για να κάνουμε αυτόν τον νόμο πραγματικότητα!»

Οι παγκόσμιοι ηγέτες πρόκειται να συναντηθούν στη 15η Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα (CBD COP15) αυτόν τον Δεκέμβριο για μια ευκαιρία που δίνεται μια φορά τη δεκαετία για διόρθωση πορείας για χάρη των ανθρώπων και του πλανήτη. Το WWF υποστηρίζει ότι οι ηγέτες θα πρέπει δεσμευτούν σε μια συμφωνία τύπου Παρισιού ικανή να αναστρέψει την απώλεια βιοποικιλότητας και να εξασφαλίσει έναν θετικό-κόσμο για τη φύση έως το 2030!

Τα πλουσιότερα έθνη του κόσμου έχουν την ευθύνη να παρέχουν οικονομική υποστήριξη στις πλούσιες σε βιοποικιλότητα αναπτυσσόμενες χώρες - όχι μόνο λόγω των πολυάριθμων πλεονεκτημάτων που παρέχει η βιοποικιλότητα σε όλους, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι οι καταναλωτικές συνήθειες των πλούσιων χωρών επηρρεάζουν δυσανάλογα την απώλεια της φύσης σε άλλα μέρη του κόσμου!


Πηγές:



Στον αγώνα για ένα Όμορφο και Δίκαιο μέλλον για όλ@ς μας, στεκόμαστε ΜΑΖΙ!


Νέοι Πράσινοι – Μέλος της Ομοσπονδίας Νέων Ευρωπαίων Πράσινων από το 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: